Γ. Χουλιαράκης: Το δημοσιονομικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν υλοποιείται χωρίς «λεηλασία»

Κόστος 4 δισεκατομμύρια ευρώ έχει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, το δημοσιονομικό πρόγραμμα που προτείνει η ΝΔ για ισόποση μείωση φόρων και πρωτογενών δαπανών και δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς «λεηλασία» στις κοινωνικές δαπάνες ή τις συντάξεις, ή τουλάχιστον χωρίς να αφήσει «μαύρη τρύπα».

Κατά την τοποθέτησή του επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε πως η ΝΔ προτείνει:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, κάτι που θα κοστίσει 800 εκατ. ευρώ,
  • Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 24% και σε δεύτερο χρόνο στο 20%, με κόστος 1,1 δισ. ευρώ,

  • Μείωση φόρου μερισμάτων από το 15% στο 5%, με κόστος 140 εκατ. ευρώ,

  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 24% στο 22% και από 13% στο 11%, με κόστος 1,1 δισ. ευρώ,

  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή το 9%, με εκτιμώμενο κόστος 830 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, την επισκόπηση δαπανών που θέλει να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, την έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση, έχοντας εντοπίσει την δεξαμενή από την οποία θα μπορούσε κανείς να αντλήσει εξοικονόμηση για να προχωρήσει είτε σε ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού, είτε σε μείωση των φόρων.

«Αν δεν θέλει κάποιος να πάει στην καρδιά του κοινωνικού κράτους, δηλαδή φάρμακα, αναλώσιμα υλικά στα νοσοκομεία, καύσιμα, θέρμανση στα σχολεία, υλικό στα σχολεία, μισθούς και συντάξεις, η δεξαμενή, από την οποία θα μπορούσε κανείς να αντλήσει εξοικονόμηση, είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ λέει ότι θα κόψει το 66% των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών. «Είναι απολύτως αναξιόπιστο και δεν μπορεί να γίνει και γι’ αυτό θα υποχρεωθεί είτε να λεηλατήσει το κοινωνικό κράτος, είτε να μειώσει μισθούς και συντάξεις. Το χειρότερο, όμως, είναι να πάρει το ρίσκο να αφήσει τη χώρα με μια μεγάλη τρύπα στα δημόσια οικονομικά, αντίστοιχη με τις τρύπες – που είχε συνηθίσει να αφήνει τα δημόσια οικονομικά μέχρι το 2010 και να ρίχνει τη χώρα στην κρίση που την έχει δείξει τώρα», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης που πρόσθεσε πως η ΝΔ προσπαθεί να εφαρμόσει ιδέες που υλοποιεί ήδη η κυβέρνηση. «Δηλαδή επισκόπηση πρωτογενών δαπανών, που το κάνουμε ήδη, μείωση στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, που το διεκδικούμε από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση όταν τα δικά τους πλεονάσματα ήταν στο 4,5%» είπε. προσθέτοντας πως το πρόβλημα είναι ότι η ΝΔ «δεν ξέρει την σειρά».

Παίρνοντας τον λόγο, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι οι προτάσεις του κόμματός του για την μείωση των φόρων και των δαπανών, αφορούν δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση η ισόποση μείωση φόρων και δαπανών φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 2 δισ. ευρώ τη διετία.

Πρόσθεσε δε ότι τα υπόλοιπα που είπε ο αναπληρωτής υπουργός, και το ότι ανεβάζει το κόστος στα 4,5 δισ. ευρώ, έχει να κάνει την διαπραγμάτευση αυτής της κυβέρνησης για την μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%. «Αυτό το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη. Δεν καταλαβαίνω σε ποια χώρα ζείτε. Δεν το έχετε ακούσει; Γιατί εκπλήσσεστε;» διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, και κατέληξε ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, που εφαρμόστηκαν, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, που ήταν σε μνημόνιο.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: