Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: «Φοροκεντρική λιτότητα» και για το 2017

Από «φοροκεντρική λιτότητα» χαρακτηρίζεται το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2017, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή του επί του προσχεδίου το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η «φοροκεντρική λιτότητα» αποτελεί μέσο για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ σύμφωνα με το τρέχον Πρόγραμμα.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού υπογραμμίζει παράλληλα ότι το ίδιο το προσχέδιο αποδομεί εν μέρει το επιχείρημα περί αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ενώ αναφέρει ότι οι αναλύσεις σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου «πρέπει μάλλον να μας ανησυχούν».

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, με το υπάρχον προσχέδιο συνεχίζεται η έντονα προκυκλική οικονομική πολιτική (αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών σε περιβάλλον ύφεσης) που ακολουθήθηκε όλα τα χρόνια της κρίσης δυσχεραίνοντας έτσι τις προοπτικές επίτευξης θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Επίσης, στην έκθεση τονίζεται ότι ο Προϋπολογισμός 2017, όπως προετοιμάζεται, έχει βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί εν μέρει να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων.

Ο Προϋπολογισμός 2017, όπως προετοιμάζεται, έχει βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα, καθώς «μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων αναπόφευκτα λειτουργούν υφεσιακά» τονίζεται στην έκθεση και σημειώνεται ότι «κρίσιμες προβλέψεις για ρυθμούς μεγέθυνσης κλπ. είναι τουλάχιστον συζητήσιμες». Το Γραφείο Προϋπολογισμού θέτει και κρίσιμα ερωτήματα και ζητώντας αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και διευθέτηση του χρέους, ενώ προειδοποιεί για κινδύνους στις διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. «Τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική ‘διευθέτηση’ του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ!» αναφέρεται στην έκθεση.

 

«Αποδομείται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία»

Το Γραφείο Προϋπολογισμού παρατηρεί ακόμη πως το Προσχέδιο αναγνωρίζει ρητά πως μεσοπρόθεσμα η επιστροφή στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης θα επιτευχθεί υπό την προϋπόθεση της συνεπούς εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την πρόοδο στους τομείς της διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και δομικών αλλαγών.

«Όλα αυτά θα αποκαθιστούσαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αλλά το ίδιο το προσχέδιο αποδομεί εν μέρει το επιχείρημα. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι προβλέπει πολύ λιγότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες αποτυπώνονται εμφανέστερα οι εσωτερικές δυσκολίες των μεταρρυθμίσεων. Συναφώς, η λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και οι ‘δομικές αλλαγές’ καθυστερούν», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Επίσης, αναφέρεται ότι σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου επιζητείται να συζευχθεί η «δημοσιονομική υπευθυνότητα με κοινωνική δικαιοσύνη». «Όπως όμως έχει υποστηριχθεί, λιτότητα και αδικία μειώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας ενός προγράμματος προσαρμογής. Τη γενική στόχευση ως προς την κοινωνική διάσταση υπηρετεί μεν η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αλλά αντιστρατεύονται άλλα μέτρα που προβλέπει το ίδιο το προσχέδιο (π.χ. η σαφής προ- τίμηση υπέρ των έμμεσων φόρων, βλ. πιο κάτω)», συμπληρώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού και συνεχίζει: «Το προσχέδιο αφορά το 2017 και έχει ως εκ τούτου βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Δεν εντάσσεται σε μια μεσο- ή μακροπρόθεσμη προοπτική αφού η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταρτίσει το ‘Μεσοπρόθεσμο’».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού προειδοποιεί επίσης ότι οι αναλύσεις σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, οι οποίες έρχονται κυρίως από τους διεθνείς θεσμούς (IMF, OECD), «πρέπει μάλλον να μας ανησυχούν».

Για να δείτε ολόκληρη την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, πατήστε εδώ.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: