Bloomberg: Ξανά στην επικαιρότητα τα δύο ατελείωτα Ευρωπαϊκά οικονομικά δράματα – Ελληνική κρίση και φόρος συναλλαγών

 

Δύο από τα Ευρωπαϊκά οικονομικά δράματα επιστρέφουν στην επικαιρότητα αυτή την εβδομάδα γράφει το Bloomberg. Η ελληνική οικονομική κρίση και ο φόρος συναλλαγών για τον οποίο πιέζουν 10 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου ήταν λογικό κάποιος να θεωρεί ότι ο φόρος συναλλαγών έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει από την προσπάθεια της Ευρώπης να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η ανησυχία για την κατάσταση στην Deutsche Bank και σε άλλες τράπεζες δίνουν μία εξήγηση γιατί δεν είναι πιθανή η εφαρμογή του, αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το ζήτημα θα τεθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο στις 10 και 11 Οκτώβρη.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν τη Δευτέρα εάν η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο τρίτο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης από το 2010, θα κριθεί εάν έχει κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να λάβει τη δόση των 3,1 δισ. ευρώ που συνδέεται με αλλαγές στις συντάξεις, τη διοίκηση των τραπεζών και την αγορά ενέργειας.

Το μήνυμα που έρχεται από πολλούς αξιωματούχους της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και του Επιτρόπου Μοσκοβισί είναι ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει κάνει αρκετά για να πάρει την επόμενη δόση. «Ελπίζω ότι θα μπορούμε να έχουμε ένα συμπέρασμα σε αυτό το σημείο» είπε ο Μοσκοβισί στις αρχές του μήνα και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η συνολική εικόνα για την Ελλάδα παραμένει νεφελώδης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει νέα συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το 2016, την όγδοη συνεχόμενη τα τελευταία εννέα χρόνια και έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την επόμενη αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για να βοηθήσει να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη το 2017.

Αλλά αυτό ο στόχος είναι φιλόδοξος για κάθε κυβέρνηση. Και ο στόχος γίνεται ακόμη πιο φιλόδοξος εάν κάποιος σκεφτεί ότι στην επόμενη αξιολόγηση υπάρχουν θέματα όπως η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την κυβέρνηση Τσίπρα που έχει κομμουνιστικές ρίζες, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Δύο παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη στάση της κυβέρνησης

  • Η προοπτική ανακούφισης του χρέους
  • Και η πιθανότητα της ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής ελάφρυνσης και να καλύψει τη χώρα

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τους υπουργούς είναι το γκρουπ των χωρών που ηγείται η Αυστρία για την εφαρμογή του φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές. Οι άλλες χώρες είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία.

Η εφαρμογή του φόρου συναλλαγών είναι τόσο παλιά όσο και η ελληνική κρίση και πήρε μορφή το 2011 με ένα σχέδιο της επιτροπής για φορολόγηση των μετοχών, των ομολόγων και άλλων συναλλαγών με στόχο να περιοριστεί η οικονομική κερδοσκοπία αλλά και να αναγκάσει τη βιομηχανία να πληρώσει «τη δίκαιη συνεισφορά της» η οποία υπολογίζεται στα 57 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η πρόταση απέτυχε να λάβει ομόφωνη απόφαση και ανακινήθηκε ξανά το 2012. Εδώ και τέσσερα χρόνια εγείρονται ανησυχίες για τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις. Τα προβλήματα που παρουσιάζουν τράπεζες κολοσσοί όπως η Deutsche Bank θέτουν ακόμη περισσότερα προβλήματα στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών είπε ότι διαφωνεί με το σχέδιο και θα προσπαθήσει να πεισει την κυβέρνηση συνεργασιας της χώρας να το αποσύρει, η Σλοβακία και η Σλοβενία είναι πιθανό να κάνουν πίσω και ο Σόιμπλε εχει πει ότι ίσως χρειάζεται να γίνει μια προσπάθεια για εφαρμογή του σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου ήδη οι Ευρπωπαίοι έχουν παρουσιάσει την ιδέα. Σε αυτό το περιβάλλον ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δεσμέυθηκε ότι θα αποσυρθεί από την ατυπη ηγεσία της ομάδας εάν δεν ληφθεί απόφαση αυτή την εβδομάδα.

Αλλά όπως καταλήγει το δημοσίευμα, λίγες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες ακυρώνονται, απλά τοποθετούνται στο συρτάρι μέχρι τη στιγμή που θα αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός. Όμως ο φόρος συναλλαγών μπορεί να είναι η εξαίρεση.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

πηγη