Ο Αλαφούζος, ο Παππάς και οι άλλοι: Κωδικός » κομμωτήρια και πορτοφόλια»…

Ο Αλαφούζος, ο Παππάς και οι άλλοι: Κωδικός " κομμωτήρια και πορτοφόλια"...

Ωστόσο, ο «πόλεμος» καλά κρατεί. Μόνο που πλέον δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών και της κυβέρνησης αλλά ένας πόλεμος πολλών διαστάσεων. Παλαιοί ιδιοκτήτες εναντίον υποψήφιων διεκδικητών τηλεοπτικής άδειας, παλαιοί ιδιοκτήτες εναντίον παλαιών ιδιοκτητών, μυστικές συνεννοήσεις για συνεργασίες, μέτωπα κάποιων εναντίον κάποιων άλλων και πάει λέγοντας.

Με σειρά μηνυμάτων του στο twitter ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς δηλώνει τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης και του ιδίου στην διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

 ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
Ο υπουργός έγραψε:

«Η επιτροπή ενστάσεων θα αποφανθεί πριν το 15αύγουστο για τις τηλεοπτικές άδειες»
«Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι τα ελατήρια βασικών μοχλών που εξαπολύουν επιθέσεις ειναι τα στενά επιχειρηματικά συμφέροντα,όχι η ελευθεροτυπία»
«Συνεχίζουμε με τις τεκμηριωμένες θέσεις μας και με την πρόνοια να αποκατασταθεί η «χρησικτησία» των τηλεοπτικών αδειών»
«Η κουβέντα για 5η άδεια γίνεται για να θολώσουν τα νερά. Ο διαγωνισμός θα γίνει»
«Το φάσμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων δεν είναι το ίδιο με το να ανοίγεις κομμωτήριο όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ»
«16 νόμοι έχουν ψηφιστεί για τα κανάλια.4 από αυτούς προέβλεπαν δημοπρασία η οποία δεν έγινε ποτέ. Αυτή την φορά θα γίνει»
«Προσπαθούμε να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο των εξαρτήσεων καναλιών, τραπεζών, πολιτικού συστήματος»

Show me the money

Το μήνυμα του κ. Παππά είναι σαφές αν και έμμεσο. «Show me the money». Υπό την έννοια, φυσικά, πως όσοι διαθέτουν τα προβλεπόμενα από τον διαγωνισμό στοιχεία νομιμότητας προσέρχονται ισότιμα και από εκεί και ύστερα όλα θα κριθούν από το ύψος που θα φθάσει η προσφορά ενός εκάστου.

Βαρδινογιάννης (Star), Κυριακού (Ant1), Κοντομηνάς (Alpha), Αλαφούζος (Skai), Βρυώνης (Epsilon) και Μαρινάκης, Καλογρίτσας είναι οι διεκδικητές των τεσσάρων αδειών. Μέχρι τις 15-20 Αυγούστου όλα θα έχουν κριθεί.

Η πιθανότητα να δοθεί 5η άδεια μπήκε στο τραπέζι και αποσύρθηκε ως ήταν αναμενόμενο. Όταν η κυβέρνηση έχει προκηρύξει ένα διαγωνισμό για 4 άδειες και ο βασικός υπολογισμός των διεκδικητών έχει γίνει με τη διαίρεση [ 200 (εκατ ευρώ η ετήσια διαφημιστική πίτα): 4 (άδειες) = 50 εκατ. ευρώ ετήσιο έσοδο που εξασφαλίζει βιωσιμότητα του τηλεοπτικού σταθμού ], οιαδήποτε αλλαγή των όρων θα επισύρει ερωτήματα περί ακυρότητας του διαγωνισμού.

Ως εκ τούτου, το μοναδικό νέο στοιχείο που φαίνεται πως υπάρχει στο τραπέζι είναι οι θεματικές άδειες. Η κυβέρνηση έχει υπονοήσει με σαφήνεια πως σε «δεύτερο χρόνο» θα προκηρύξει διαγωνισμό για θεματικές άδειες (ψυχαγωγία, αθλητισμός κλπ). Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να δελεάσει κάποιους εκ των συμμετεχόντων που έχουν δείξει πως δεν επιθυμούν να επενδύσουν ιδιαίτερα στον ενημερωτικό τομέα (π.χ Θοδωρής Κυριακού και Φίλιππος Βρυώνης) ώστε να διευκολύνουν συνέργειες; Η απάντηση δεν είναι εύκολη διότι αρκετοί είναι εκείνοι που λειτουργούν με τη λογική «όλα κρίνονται εδώ και τώρα».

Ο Γιάννης Αλαφούζος δρα ως «κινούμενη βόμβα». Κρατά σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας το ενημερωτικό τμήμα του Σκάϊ έχοντας διαμηνύσει στα στελέχη του να είναι έτοιμα για «πυρηνικό πόλεμο» εάν μείνει εκτός διαγωνισμού. Όμως, ο ιδιοκτήτης του Σκάϊ δεν παρατάσσει τις «δυνάμεις» του μόνο εναντίον του Νίκου Παππά αλλά και εναντίον συνδιεκδικητών των τεσσάρων αδειών, όπως ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Είναι σαφές: ο ιδιοκτήτης του Σκάϊ όχι μόνο θέλει να πάρει άδεια αλλά να μείνει εκτός παιχνιδιού και η εταιρεία Alter Ego συμφερόντων του προέδρου του Ολυμπιακού. Κάτι τέτοιο είναι μάλλον σχεδόν απίθανο εάν οι άδειες κριθούν στις οικονομικές προσφορές διότι ο κ. Μαρινάκης είναι διατεθειμένος να φθάσει σε μεγάλα ποσά. Προς τέρψη της κυβέρνησης που ενδεχομένως να αποκομίσει μεγάλα έσοδα από τον εσωτερικό αυτό ανταγωνισμό.

Όμως η ιστορία των αδειών έχει ακόμα αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία.

1ον Τι θα συμβεί με τα ήδη λειτουργούντα κανάλια αφ’  ης στιγμής -εντός του Αυγούστου- ανακηρυχθούν οι δικαιούχοι των νέων αδειών; Θα δοθεί κάποια εντολή στην Digea -και πότε;- να διακόψει την παροχή σήματος εκείνων που δεν θα λειτουργούν πλέον νόμιμα και με τυπικό τρόπο; Ή θα υπάρξει κάποιο χρονικό διάστημα μετάβασης που τα μεν νόμιμα κανάλια (που θα έχουν πληρώσει μερικές δεκάδες εκατ.) θα εκπέμπουν σήμα ή και πρόγραμμα έναντι του ανταγωνισμού άλλων καναλιών που θα θεωρούνται μη νόμιμα;

2ον Πως θα ανταποκριθεί η αγορά απέναντι σ αυτό το νέα καθεστώς; Τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις που διαφημίζονται μέσω τηλεόρασης θα συνεχίζουν να τιμολογούν επιχειρήσεις που δεν θα κατέχουν νόμιμη άδεια ή θα διακόψουν τη συνεργασία και θα στραφούν στα νομίμως λειτουργούντα κανάλια (με άδεια); Τι θα γίνει με την ελεγχόμενη από το κράτος διαφήμιση; Θα οδηγηθεί στα νόμιμα κανάλια;

3ον Το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα υφιστάμενα κανάλια που μετέχουν και στο διαγωνισμό έχουν ήδη ανακοινώσει μεταγραφές τηλεοπτικών προσώπων ή έναρξη προγραμμάτων από τον Σεπτέμβριο τι σημαίνει πρακτικά; Προτίθενται να συνεχίσουν την εκπομπή ακόμα κι αν δεν κερδίσουν μία εκ των τεσσάρων αδειών -άρα να παρανομήσουν- ή φιλοδοξούν μόνο να δηλώνουν παρών στο μεταβατικό στάδιο κάποιων εβδομάδων ή μηνών και ενδεχομένως να διαπραγματευθούν με κάποιους από τους νέους παίκτες;

4ον Η κυβέρνηση δείχνει να κερδίζει τη μάχη του ΣτΕ εάν κρίνει κανείς από την απόρριψη των προσφυγών των καναλαρχών σχετικά με το διαγωνισμό. Τι θα συμβεί, όμως, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ή στην ολομέλεια του ΣτΕ επί του γενικού σκέλους του θέματος; Πως θα λειτουργήσει η Digea που θα έχει μετόχους, ενδεχομένως, και ιδιοκτήτες καναλιών που θα έχουν πάψει να κατέχουν έστω κι αυτές τις σημερινές προσωρινές άδειες;

Πολιτικές παρενέργειες

Στη Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είναι πεισμένοι πως ο διαγωνισμός θα εκπέσει στα ευρωπαϊκά όργανα και σε πρακτικές αρρυθμίες που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή του νέου ραδιοτηλεοπτικού καθεστώτος. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επισημαίνει πως όλα θα εξελιχθούν ομαλά.

Και υπάρχουν και κάποιοι τρίτοι που λένε πως η υπόθεση μπορεί να εξελιχθεί win win για την κυβέρνηση. Ή εδραιώνει ένα νέο σύγχρονο και αναμφισβήτητα πιο υγιές ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ή τα «διαπλεκόμενα» αποδεικνύονται ισχυρά, οπότε η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα νέο «βασικό μέτοχο» που δίνει τη δυνατότητα στο Μέγαρο Μαξίμου να καταγγείλει ολιγάρχες των μίντια (όρος που συχνά χρησιμοποιούσε κατά το παρελθόν η τρόϊκα) και την αντιπολίτευση που συνεργάστηκε μαζί τους και να οδηγήσει τα πράγματα σε πολιτικές εξελίξεις…

πηγη