Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης.Προσφυγικό, Ανοιχτός Προβληματισμός

Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης. Προσφυγικό, Ανοιχτός  Προβληματισμός.

Γράφει ο Θόδωρος Αντωνόπουλος

b_150_100_16777215_00_images_prosfiges.JPG

Στις 4 Μαρτίου 2016 ανάρτησα στην προσωπική μου σελίδα στο Facebook ερώτημα «ΠΟΤΕ ΔΟΘΗΚΑΝ 100.000 ΕΥΡΩ, ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΚΤΑΜΙΕΥΤΗΚΑΝ;» προς τον Δήμαρχο  Ελληνικού – Αργυρούπολης  κ. Κωνσταντατο, για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και την μετατροπή του χώρου του πρ. Αεροδρομίου Ελληνικού σε hot spot.

Το ερώτημα ήταν σχετικό με την δήλωση – τοποθέτηση του στο ΣΚΑΙ «Να μη μας υποτιμούν. Θα υπάρξει αντίδραση. Ο Δήμος μας βοήθησε και βοηθά ξοδεύοντας ήδη από τον προϋπολογισμό του μέχρι σήμερα περίπου 100.000 ευρώ, έχει διαθέσει τον εξοπλισμό του και πάρα πολλές ανθρωποώρες του προσωπικού που δεν επαρκεί για τις πάγιες ανάγκες του Δήμου μας, χωρίς να έχουμε πάρει από το κράτος, ούτε μία σακκούλα σκουπιδιών».

Η απάντηση από τον κ. Δήμαρχο ήταν άμεση και την μεταφέρω αυτολεξεί «Το αίτημα θα το κάνετε εγγραφής προς την υπηρεσία του Δήμου και θα πάρετε ένα αντίγραφο της έκθεσης που έστειλε η διεύθυνση περιβάλλοντος στο υπουργείο εσωτερικών. Εκεί θα δείτε ότι υπολογίζεται οι εργατοώρες, τα υλικά, τα καύσιμα, το ποσό που πληρώνουμε στην χωματερή για το γεμάτο κάθε φορά απορριμματοφορο (45 ευρώ ο τονος) και όλα τα υπόλοιπα που ο δήμος πληρώνει από τον Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα και θα συνεχίσει να πληρώνει δίχως να έχει πάρει ένα ευρώ. Το αίτημα της υπηρεσίας είναι για τη ακρίβεια 135 χιλιάδες ευρώ αλλά αναλυτικά θα το πάρετε από την υπηρεσία. Γιατί το αμφισβήτειται δεν καταλαβαίνω όμως; Τι φαντάζεστε ότι θα λέγαμε ψέματα για να κερδίσουμε τι; ΈΜΕΙΣ θέλουμε να κλείσει το κέντρο όχι να πάρουμε χρήματα ( που μια χαρά παίρνουν οι ΜΚΟ όμως ως τωρα) και βοηθάμε μόνοι μας .Τα ίδια έχει ο δημος Πειραιάς Αθήνας κτλ. Απλά κρατήσαμε χαμηλού τόνους. ΥΓ Σήμερα πήγαμε άλλους 10 κάδους που γεμίζουν στο λεπτό. Τα υπόλοιπα αναλυτικά από την υπηρεσία η ελάτε στο ΔΣ την Τετάρτη που θα τα πω»

Επί του παρόντος δεν έκανα αίτημα προς την υπηρεσία του Δήμου και αναμένοντας την συνολική του εισήγηση για το θέμα των Προσφύγων και Μεταναστών στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο θεώρησα λογικό να δω ευρύτερα την υπόθεση που αναπτύσσετε μέσα στα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας.

Ο κ. Κωνσταντατος στην απάντηση του αναφέρθηκε ευθέως και σε εργατοώρες για την καθαριότητα αλλά και στο αίτημα της Υπηρεσίας για 135000 ευρώ, για την επιβάρυνση που δέχεται από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι σήμερα χωρίς να έχει βοηθηθεί από το κράτος καθώς και πόσο επιβαρύνετε ο Δήμος για την χωματερή. Η θέση του για το κλείσιμο του κέντρου χρειάζεται μεγάλη συζήτηση. Άραγε ποιος Δήμος θα ήθελε να έχει μέσα στον αστικό ιστό του ένα χώρο που μετατρέπετε σε γκέτο?

Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν και πρόσφυγες και λαθρομετανάστες. Άνθρωποι που από τα παράλια της Τουρκίας πέρασαν στην νησιωτική Ελλάδα και έφτασαν και στην Αθήνα. Σκοπός τους είναι να προχωρήσουν στην Βόρεια Ευρώπη.

Ένα τμήμα των ανθρώπων αυτών η Κυβέρνηση το προώθησε στο π. Αεροδρόμιο Ελληνικού. Αρκετούς μήνες τώρα είναι γνωστό στον Δήμο μας ότι υπάρχει το θέμα επιλογής του σημείου του Αεροδρόμιου.

Σύμφωνα με το έγκριτο δημοσιογραφικό δίκτυο http://www.cnn.gr την 1η Μαρτίου 2016 «σε όλο το παλιό αεροδρόμιο, συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων του χόκεϊ, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3.530 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο χόκεϊ βρίσκονται 1.320 και στο μπέιζμπολ 1.720 μετανάστες.

Αναλυτικά και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό φιλοξενούνται συνολικά 3.530 πρόσφυγες, εκ των οποίων 1.320 στο δυτικό αεροδρόμιο, 1.720 στις εγκαταστάσεις του χόκεϊ και 490 στις εγκαταστάσεις του μπέιζμπολ.

Στο κτίριο αφίξεων του παλιού αεροδρόμιου έφτασαν 2 λεωφορεία, τα οποία μετέφεραν περίπου 200 ακόμα μετανάστες.»

Σέβομαι την άποψη σας ότι «ΈΜΕΙΣ θέλουμε να κλείσει το κέντρο όχι να πάρουμε χρήματα ( που μια χαρά παίρνουν οι ΜΚΟ όμως ως τωρα) και βοηθάμε μόνοι μας» ΑΛΛΑ δυστυχώς η πραγματικότητα σας ξεπέρασε.

Μέσα στην μεταναστευτική – προσφυγική πραγματικότητα εντός του ορίου του Δήμου θα μου επιτρέψετε να ζητήσω πραγματικές ενέργειες .

Επί του παρόντος ας μείνουν στην άκρη τα δικά μας θέλω.

Οι ροές των μεταναστών αυξάνονται συνεχώς. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα τι ενέργειες έγιναν για την αποσυμφόρηση του χώρου για τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης; Πήρατε διαβεβαιώσεις; Ποια αιτήματα έγιναν για  χρηματοδοτήσεις καθαριότητας και Δημοσίας Υγείας;  Αν έγιναν συσκέψεις των όμορων Δήμων για την καθαριότητα στο π. Αεροδρόμιο τι αποτέλεσμα είχαν? Υπήρξε άραγε επιχειρησιακός σχεδιασμός; Πρόβλεψη διαχείρισης κρίσης;

Υπάρχει κ. Δήμαρχε μια αρμόδια επιτροπή που διαχειρίζεται το π. Αεροδρόμιο για το θέμα. Έγινε επαφή; Αναζητήθηκε κοινή δράση?

Ο Δήμος μας επιβαρύνθηκε με 135000 ευρώ και ο εργασιακός του μηχανισμός  αναλώνεται σε ένα χώρο που ανήκει στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδιοκτήτης του χώρου που στηρίζει τον Δήμο με χορηγίες που βρίσκεται στο πλάνο? Πιστεύω ότι ως μέλος του ΔΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ μπορείτε να μας διαφωτίσετε.

Η άποψη μου είναι ότι καλά πράξατε και δώσατε 135000 ευρώ και 535000 να δίνατε πάλι θα πράττατε σωστά.  Η Περιφέρεια Αττικής τι άποψη έχει? Ενεργοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία; Μήπως εγώ δεν γνωρίζω ενέργειες που έγιναν ? Πιθανόν. Ανταποδοτικά από τον ιδιοκτήτη του π. Αεροδρομίου υπάρχουν?

Δεν ρωτώ για τον επενδυτή στον χώρο του π. Αεροδρομίου. Θα ήταν άστοχο να σας θέσω τέτοιο ερώτημα.

Κύριε Δήμαρχε,

Ο  αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως η Ελλάδα μετατρέπεται από «χώρα transit» σε χώρα εγκατάστασης μεταναστών.»Μετατρεπόμαστε από χώρα transit σε χώρα εγκατάστασης προσφύγων – μεταναστών οι οποίοι θα μείνουν για δύο με τρία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα πρέπει κάθε εβδομάδα να βρίσκουμε χώρους για περίπου 15.000 άτομα», συνέχισε. Ζήτησε μάλιστα από τους δήμους και τις περιφέρειες να δώσουν λίστες με χώρους προσωρινής διαμονής.

«Χρειάζεται άμεσος σχεδιασμός ώστε να μην παραμένουν σε πλατείες και δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες», τόνισε ο κ. Μουζάλας. «Η Ειδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον κλειστή και γι’ αυτό το λόγο θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας», σημείωσε. Σημείωσε ότι σε δεύτερη φάση θα οργανωθεί σχέδιο για τη μονιμότερη φιλοξενία των ανθρώπων που τελικά θα μείνουν στην Ελλάδα.

Είναι αναγκαίο πλέον να έλθει ο Δήμος μας σε επαφή με τις Μη κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιουνται στον χωρο του π. Αεροδρομιου από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας ΙSFB για την διαχείριση του θέματος.

Ασχέτως να κάποιος συμφωνεί η  διαφωνεί με την χρηματοδότηση των ΜΚΟ είναι πλέον μέρος της εξομάλυνσης του προβλήματος. Οι εθελοντές που μέχρι σήμερα βοηθούν.

Θα συνεχίσουν να το κάνουν και η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μας ας μείνει απερίσπαστη στο έργο που επιδιώκει για τους ευπαθείς Δημότες μας που συνθλίβονται από την οικονομική κρίση και την ανεργία. Δεν επαρκή κ. Δήμαρχε η κοινωνική Υπηρεσία για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα που έχει ανακύψει εντός των ορίων του Δήμου μας. Καλέστε αυτούς που χρηματοδοτούνται, μιλήστε μαζί τους. Η διέξοδος είναι προφανής. Εφόσον έχουν αφαιρέσει τις χρηματοδοτήσεις των Δήμων ας κληθούν αυτοί που χρηματοδοτούνται. Έχουν την τεχνογνωσία.

Η δημοσιογραφική πένα κ. Κωνσταντατο όταν ερωτά οφείλει  να προτείνει και να είναι σαφής. Αναφέρω τις ΜΚΟ και την σωστή συνεργασία με τον Δήμο βλέποντας το παράδειγμα του Δήμου Λέσβου (πηγή http://www.lesvosnews.gr) “Ο Δήμος Λέσβου όχι μόνο δεν φαίνεται να ξοδεύει χρήματα για τους μετανάστες, όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός διατείνεται ένθεν και εκείθεν, αντιθέτως φαίνεται να πληρώνεται αδρά για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις ΜΚΟ για το μεταναστευτικό.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που σας δημοσιεύει το http://www.lesvosnews.gr

η ΔΕΠΑΠΑΛ της οποίας πρόεδρος είναι ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Κατζανός, έχει εισπράξει πολλές χιλιάδες ευρώ – σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες είναι περίπου 500.000 ευρώ – για να προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας σε περιοχές της Λέσβου, όπου λόγω του μεταναστευτικού, υπάρχει έντονο πρόβλημα καθαριότητας.”

Σας επισυνάπτω τον πίνακα.

b_150_100_16777215_00_images_dimos-lesvou-mko.jpg

Δείτε: http://www.cnn.gr/reportaz/video/4819/prosfygiko-s-ayto-to-aerodromio-ta-aeroplana-den-petoyn

πηγη