Επιστροφή στο σοσιαλισμό

απέραντο γαλάζιο

Buruma,Ian

IanBuruma

Το αξιοσημείωτο με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, το σκληροπυρηνικό αριστερό αουτσάιντερ που εξέπληξε το βρετανικό κατεστημένο κατακτώντας την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, δεν είναι η υποτιθέμενη έλλειψη πατριωτισμού του. Το κατά πόσο επιθυμεί να να τραγουδήσει το God Save the Queen σε δημόσιες εκδηλώσεις μοιάζει μάλλον ασήμαντο θέμα. Το αξιοσημείωτο με το είδος του αριστερισμού του είναι το πόσο αντιδραστικός είναι.

Ο Κόρμπιν είναι ένας σοσιαλιστής παλαιάς κοπής που θα ήθελε να ξεζουμίσει τους πλούσιους και να επαναφέρει τις μεταφορές και τις υπηρεσίες υπό κρατικό έλεγχο. Η ρητορική του περί ταξικού πολέμου υποδηλώνει μία πλήρη ρήξη με την επικρατούσα τάση εντός της σοσιαλδημοκρατίας.

Η μεταπολεμική ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υπήρξε ανέκαθεν ένας συμβιβασμός με τον καπιταλισμό. Η αριστερή ιδεολογία, ιδίως στη Βρετανία, όφειλε περισσότερα σε ορισμένες χριστιανικές ηθικές παραδόσεις (μάλλον μεθοδιστικές παρά μαρξιστικές) από ό,τι σε οποιοδήποτε πολιτικό δόγμα. Ηγέτες των Εργατικών, όπως ο Κλέμεντ Άτλι, ο πρώτος πρωθυπουργός μετά τον…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 883 επιπλέον λέξεις