«Καταλανικός εφιάλτης στην Ισπανία μετά την επικράτηση των αυτονομιστών.»

ΒΗΜΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Map of καταλονίαΤου Κώστα Ράπτη

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε: οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Καταλωνία έδωσαν τη νίκη στις πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία, περιπλέκοντας αφάνταστα το τοπίο, τόσο σε ό,τι αφορά τις πανισπανικές βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, όσο και τις ευρωπαϊκές ισορροπίες.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων (που ξεπέρασε το 77% των εγγεραμμένων) υπήρξε η μεγαλύτερη από το 1980, οπότε επανασυστάθηκε το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλωνίας, καθώς η κρισιμότητα της συγκεκριμένης αναμέτρησης ήταν προφανής.

Με καταγεγραμμένο το 95,63% των ψήφων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Guardian, το αυτονομιστικό ψηφοδέλτιο «Ενωμένοι για το Ναι” που συγκρότησαν η κεντροδεξιά Δημοκρατική Σύγκλιση του νυν επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης, Artur Mas, με την συγκυβερνώσα Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC) και άλλες δυνάμεις και προσωπικότητες καταλαμβάνει το 39,61% των ψήφων και 62 έδρες επί συνόλου 135. Στις εκλογές του 2012, το τότε κόμμα του Mas, CiU (από το…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 602 επιπλέον λέξεις