13.Οδος Εμμανουηλ Μπενακη

PITHARI stories

Το 1928 ο δρόμος «Προαστίου» μετονομάστηκε σε Εμμανουήλ Μπενάκη, ένας τεράστιος δρόμος με χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκού νεοκλασικισμού. Ο Εμμανουήλ Μπενάκης απ’ όπου πήρε το όνομα της η οδός γεννήθηκε το 1843 στην Ερμούπολη της Σύρου. Εκλέχθηκε βουλευτής το 1910 με το κόμμα του Βενιζέλου του οποίου υπήρξε και στενός φίλος και χρίστηκε υπουργός Ναυτιλίας, Γεωργίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας. Μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου βασανίστηκε και εξορίστηκε στο Παρίσι το 1920. Επιστρέφοντας πραγματοποίησε σημαντικές δωρεές (σχολή νοσοκόμων Ερυθρού Σταυρού). Με το θάνατό του το 1929 ανακηρύχθηκε Εθνικός ευεργέτης.

Copy of IMG_8333
Επί της Εμμ.Μπενάκη στέκουν πανέμορφα νεοκλασικά που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, όπως αυτό στην Εμμ.Μπενάκη και Αραχώβης 46,ένα κτήριο κατασκευασμένο το 1925 από τον αρχιτέκτονα Αντωνόπουλο ,γνωστό για μια από τις ομορφότερες πολυκατοικίες, την γνωστή Μπλε πολυκατοικία επί τη Θεμιστοκλέους.

Πολύ κοντά σε αυτή την πολυκατοικία βρίσκεται  ένα από τα εξαιρετικά δείγματα street art.Το πρόσφατο graffiti που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη  WD και σχολιάζει…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 258 επιπλέον λέξεις