Στο νέο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η Παράλληλη ΣτήριξηΘα ξεπεράσουν τη φετινή χρονιά τις 5.000 οι αιτήσεις γονιών για Παράλληλη Στήριξη

ΑΥΤΙΣΜΟΣ
Θα ξεπεράσουν τη φετινή χρονιά τις 5.000 οι αιτήσεις γονιών για Παράλληλη Στήριξη

Ένα σημαντικό πρόβλημα για την στελέχωση του προγράμματος Παράλληλη Στήριξη ανέδειξε η Μαριάννα Κακαζιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής Π  μέσα από την τοποθέτησή της σε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής με θέμα ΑμεΑ: Πρόσβαση στην Εκπαίδευση και Κατάρτιση.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΣΑΤΕΑ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εκπαιδευτικών που μοιράζονται σε δύο και τρεις μαθητές. Επίσης εστίασε στο γεγονός της καθυστέρησης των προσλήψεων και της τοποθέτησης εκπαιδευτικών καθώς ανέφερε περιπτώσεις όπου φιλόλογος πήγε στην Παράλληλη Στήριξη μαθητή με αυτισμό τον Ιανουάριο και μαθηματικός τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα Αυτιστικού Φάσματος, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία Διεθνών Οργανισμών, γύρω στις 35-40.000 είναι τα παιδιά σε ηλικία φοίτησης και από αυτά σε περίπου 15.000 υπολογίζονται τα παιδιά με αυτισμό που έχουν ανάγκη για Παράλληλη Στήριξη. Ο κ. Σταυρόπουλος συμφώνησε με την κα Κακαζιάννη ότι οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στην Παράλληλη Στήριξη καθυστερούν ενώ τα παιδιά έχουν ανάγκη τους εκπαιδευτικούς από την αρχή του σχολικού έτους.
Ο κ. Σταυρόπουλος αναφέρθηκε  μεταξύ των άλλων και στο γεγονός ότι  έχει εκφυλλιστεί η Παράλληλη Στήριξη σε μερική ενώ δεν υπήρξαν αλλαγές και στη νέα εγκύκλιο παρά το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης, σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας  για τα Δικαιώματα Αυτιστικού Φάσματος δεσμεύτηκε μόνος του ότι η Παράλληλη Στήριξη θα πρέπει να γίνει πλήρης και εξειδικευμένη. Ο κ. Σταυρόπουλος τόνισε την ανάγκη κατάργησης της εγκυκλίου του κ. Κουράκη και της αναμόρφωσής της στα πλαίσια του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο κ. Λολίτσας, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, δήλωσε με τη σειρά του πως το Πρόγραμμα της Παράλληλης Στήριξης έχει ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο ενώ κατά πάσα πιθανότητα τα προγράμματα των ΕΔΕΑΥ και ΚΕΔΔΥ, όπως και το Πρόγραμμα της Εξατομικευμένης Υποστήριξης, επίσης θα ενταχθούν.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα τελευταία δυο χρόνια η χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής ήταν αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ με έναν μεγάλο αριθμό προσλήψεων που ξεπέρασε τις 6.000.
Ο κ. Λολίτσας έδωσε και κάποια στοιχεία για την Παράλληλη Στήριξη λέγοντας ότι το 2009 υπήρξαν μόλις 480 αιτήσεις για το πρόγραμμα, την περσινή χρονιά έφθασαν γύρω στις 4.000 και τη φετινή χρονιά θα ξεπεράσουν τις 5.000, γεγονός που δείχνει ότι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι αιτήσεις είναι τόσες πολλές με αποτέλεσμα το ΕΣΠΑ, παρά το γεγονός ότι έβαινε αυξανόμενο στις πιστώσεις, ωστόσο δεν μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση των αιτήσεων.
Ο Προϊστάμενος Ειδικής Αγωγής τόνισε την αναγκαιότητα να εξεταστεί η κατεύθυνση της Παράλληλης Στήριξης, τι ενταξιακός θεσμός είναι, που στοχεύει η ένταξη, σε ποιους μαθητές απευθύνεται και ποιοι πρέπει να έχουν Παράλληλη Στήριξη.