Συμφωνία: Υπερψηφίστηκε η εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση

Συμφωνία: Υπερψηφίστηκε η εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής η παροχή εξουσιοδότησης στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για συμφωνία με τους εταίρους – Πρόβλημα στη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος με 16 «απώλειες».

Προηγήθηκε η συζήτηση με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο του Σώματος, Αλέξη Μητρόπουλο, αντί της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που άρχισε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Η συζήτηση σημαδεύτηκε από ηχηρές διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία, όπως της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Π. Λαφαζάνη, του Δ. Στρατούλη και του Κ. Λαπαβίτσα. Συνολικά οχτώ βουλευτές της κυβέρνησης ψήφισαν «παρών» ενώ είχαμε και 2 όχι από τις κκ Γαϊτάνη και Ψαρρέα.

Πιο αναλυτικά, «παρών» ψήφισαν οι: Κυρίτση Αγλαΐα, Κωνσταντοπούλου Ζωή, Στρατούλης Δημήτρης, Σταθάς Ιωάννης, Λαπαβίτσας Κων/νος, Λεουτσάκος Στ., Λαφαζάνης Παναγιώτης και ο κ. Σκούμας.

Με τις 16 «διαρροές» από κυβερνητικούς βουλευτές ο Αλ. Τσίπρας «χάνει» ουσιαστικά – όχι όμως και τυπικά –τη δεδηλωμένη, μιας και είναι προφανές πως υπάρχει πρόβλημα συνοχής στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ενοχλημένος από τη στάση των βουλευτών του και αναμένονται άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες.

Η «ντρίπλα»του Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το «όργιο» φημών ότι περί τους 20 βουλευτές ετοιμάζονται να διαφοροποιηθούν και να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου, προχώρησε σε μια πολιτική ντρίπλα. «Είναι προφανές ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση του καθενός βαραίνει. Η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί επιλογή υψηλής ευθύνης και σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της πλειοψηφίας αποτελεί το ελάχιστο δείγμα εμπιστοσύνης στο σύνολο της κυβέρνησης» είπε ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του, ζητώντας ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Με βάση το εθνικός αυτό χρέος, όλοι και όλες καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές αναμετριόμαστε με το μπόι μας και το μπόι της ιστορίας» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και κατά των υπολοίπων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Μπορούμε να δώσουμε οριστικό τέλος στο Grexit

Την κρισιμότητα των στιγμών τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως μόνος του στόχος ήταν το δίκιο του ελληνικού λαού και η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο έργο της κυβέρνησης τους τελευταίους έξι μήνες υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος έπραξε το αδύνατον πολλές φορές εν μέσω εκβιασμών και απειλών.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει και αυτοκριτική παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση έκανε λάθη στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. «Η μόνη ειλικρινής απάντηση είναι η καταφατική. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως «δεν ζήτησε το όχι ως εντολή εξόδου, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης. Δεσμεύτηκα και προσωπικά να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φέρω ακόμα και σε 48 ώρες μία καλύτερη συμφωνία. Αυτό που υποσχέθηκα πράττω. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό ούτε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εξέλαβα το όχι ως εντολή για καλύτερη λύση και συμφωνία, ως επιλογή αξιοπρέπειας για μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στις προσπάθειές της».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πλέον είναι η ώρα του απολογισμού. «Στο Συμβούλιο έθεσα τις τρεις βάσεις για συμφωνία, την επαρκή χρηματοδότηση, το αναπτυξιακό πακέτο και για ελάφρυνση του χρέους, ως αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις με λιγότερο υφεσιακό κόστος και δικαιότερη κατανομή των βαρών», είπε ο πρωθυπουργός παραδεχόμενος εντούτοις ότι το πρόγραμμα είναι δύσκολο, αλλά έχει μία πιθανότητα συμφωνίας που μπορεί να δώσει οριστικό τέλος στη συζήτηση περί Grexit.

πηγη