Με «λαβωμένη» την κυβέρνηση η συμφωνία στους δανειστές

Θετικό σήμα από τους θεσμούς. Με 251 «ΝΑΙ», 32 «ΟΧΙ» και 8 «Παρών» η κυβέρνηση έλαβε έγκριση του σχεδίου συμφωνίας με τους δανειστές. Μόλις 145 «ΝΑΙ» από τους 162 βουλευτές της συγκυβέρνησης. Tο κυβερνητικό νομοσχέδιο αμφισβητήθηκε από 32 συνολικα βουλευτές εκ των οποίων τέσσερις είναι και μέλη της κυβέρνησης. Δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να δηλώσουν «παρών» ή απείχαν από την αποψινή ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)». «Όχι» ψήφισαν δύο βουλευτές ενώ 15 ψήφισαν «ναι» αλλά συνυπέγραψαν διευκρινιστική επιστολή. Καμία «διαρροή» από τους ΑΝΕΛ

Σχόλιο του Jo Di Graphics για την ψηφοφορία στη Βουλή
8:51
Τσακαλώτος για τον ποδοσφαιρικό διάλογο με τη Μέρκελ (βίντεο)
8:44
8:28
Σύνοψη απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία
Tο κυβερνητικό νομοσχέδιο αμφισβητήθηκε από 32 συνολικα βουλευτές εκ των οποίων τέσσερις είναι και μέλη της κυβέρνησης. Δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να δηλώσουν «παρών» ή απείχαν από την αποψινή ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας». «Όχι» ψήφισαν δύο βουλευτές ενώ 15 ψήφισαν «ναι» αλλά συνυπέγραψαν διευκρινιστική επιστολή.

«Παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν οι:

 • Κώστας Λαπαβίτσας
 • Αθανάσιος Σκούμας
 • Ιωάννης Σταθάς
 • Δημήτρης Στρατούλης (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης)
 • Ζωή Κωνσταντοπούλου
 • Αγλαΐα Κυρίτση
 • Στάθης Λεουτσάκος
 • Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας)

«Όχι» ψήφισαν:

 • Ελένη Ψαρρέα
 • Ιωάννα Γαϊτάνη

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν:

 • Ραχήλ Μακρή
 • Δημήτρης Κοδέλας
 • Ελένη Σωτηρίου
 • Βασίλειος Χατζηλάμπρου
 • Βασίλειος Κυριακάκης
 • Γιάννης Βαρουφάκης*
 • Ελένη Αυλωνίτου*

*(Με επιστολή τους στη Βουλή οι δύο βουλευτές γνωστοποίησαν ότι ψηφίζουν «ναι», αλλά η ψήφος τους δεν προσμετρήθηκε)

Την αντίθεση τους στα προτεινόμενα μέτρα εξέφρασαν, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν«Ναι» δίνοντας στη δημοσιότητα κοινή δήλωση στην  οποία αναφέρουν ότι «η πρόταση συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας» και «δεν έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή», σημειώνοντας ότι η ψήφος τους δώθηκε για να «μην τεθεί θέμα δεδηλωμένης» στην κυβέρνηση.

Τη δήλωση υπογράφουν οι:

 • Λίτσα Αμανατίδου
 • Κώστας Δελημήτρος
 • Ζήσης Ζάννας
 • Γιάννης Ζερδελής
 • Ηλίας Ιωαννίδης
 • Ηλίας Καματερός
 • Μιχάλης Κριτσωτάκης
 • Θωμάς Κώτσιας
 • Ευγενία Ουζουνίδου
 • Αθανάσιος Πετράκος
 • Στέφανος Σαμοΐλης
 • Αλεξάνδρα Τσανάκα
 • Δέσποινα Χαραλαμπίδου
 • Κώστας Ήσυχος (αναπληρωτής υπουργός Άμυνας)
 • Νίκος Χουντής (αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών)

Επίσης, δηλώσεις** έδωσαν στη δημοσιότητα οι:

 • Δ. Κοδέλας, Ελ. Σωτηρίου, Β. Χατζηλάμπρου και Β. Κυριακάκης στην οποία αναφέρουν τους λόγους που δεν συμμετείχαν στη ψηφοφορία,
 • Ο Π. Λαφαζάνης στην οποία εξηγεί γιατί δήλωσε «παρών»,
 • Η Αγλαΐα Κυρίτση στην οποία αιτιολογεί την απόφασή της να δηλώσει «παρών»

**Όλες oι δηλώσεις στο LIVE του TPP παρακάτω

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονταν τόσες διαφοροποιήσεις, όμως η ομιλία και το «παρών» της Ζ. Κωνσταντοπούλου, πριν από την ψηφοφορία, φαίνεται ότι οδήγησε περισσότερους βουλευτές που ήταν διστακτικοί να μην υπερψηφίσουν την πρόταση.

Η Πρόεδρος της Βουλής, όπως είπε, θεωρεί θεσμική ευθύνη να μην κλείσει τα μάτια και να μην προσποιηθεί ότι δεν καταλαβαίνει τον εκβιασμό. «Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν θα μπορούσα ποτέ να το ψηφίσω και να το νομιμοποιήσω. Δηλώνω «παρούσα» στη συζήτηση και ψηφοφορία» επισήμανε στην ομιλία της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πριν από την ψηφοφορία.

8:14
Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε θέλει Grexit για να συνετίσει τους Γάλλους
Προσωπική επίθεση στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Ο  Γ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι ο Β.Σόιμπλε επιθυμεί ένα Grexit, προκειμένου να συνετίσει τους Γάλλους και να τους κάνει να αποδεχθούν το μοντέλο μιας Ευρωζώνης της λιτότητας.

Στο άρθρο του με τίτλο «Η Γερμανία δεν θα λυπηθεί τον ελληνικό πόνο – είναι προς το συμφέρον της να μας συντρίψει».

Ο Γ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε η αναδιάρθρωση του χρέους. «Δεν γνωρίζαμε, όμως, όταν ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις ότι το Grexit μπορεί να ήταν στόχος των ηγετών της Ευρωζώνης» σημειώνει.

«Την πρώτη μου εβδομάδα ως υπουργός Οικονομικών, με επισκέφθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup (των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), ο οποίος μου έθεσε μία σκληρή επιλογή: να αποδεχθώ τη «λογική» του πακέτου διάσωσης και να εγκαταλείψω κάθε απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους ή να «συντριβεί» η δανειακή συμφωνία -με την άρρητη επίπτωση ότι θα κλείσουν οι ελληνικές τράπεζες» σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, με τον πρώην υπουργό να λέει ότι οι εκκλήσεις της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους έπεσαν στο κενό.

8:04
Λεπτομερές το έγγραφο, σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολόγησαν θετικά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα.

Οι τρεις θεσμοί κλήθηκαν από τον ESM να εξετάσουν τις προτάσεις που υπέβαλε η Ελλάδα την Πέμπτη. Με βάση τις συστάσεις τους, το Eurogroup πρόκειται να αποφασίσει το Σάββατο αν θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χρειάζεται να λάβουν «σημαντική απόφαση», όταν συναντηθούν το Σάββατο για να αξιολογήσουν τη νέα ελληνική πρόταση.

Ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σε σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ωστόσο ότι το έγγραφο είναι «λεπτομερές».

4:47
Γ.Σακελαρίδης: Ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση
ΒΟΥΛΗ – ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

«Ιδιαίατερα προβληματικό» χαρακτήρισε το γεγονός της καταψήφισης του νομοσχεδίου ή της αμφισβήτησης της κυβέρνησης από βουλευτές και υπουργούς μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης. Οσον αφορά το θέμα της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωσνσταντοπούλου σημείωσε ότι «έχει έναν ιδιαίτερο θεσμικό ρόλο» όμως «δεν εξαιρείται από το πρόβλημα».

5:10
Τσίπρας: «Προέχει η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση – Όλα τα άλλα στην ώρα τους»
«Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης  της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση.» «Όλα τα άλλα στην ώρα τους» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός
5:00
«O κ. Τσίπρας μετά από την εντολή που έλαβε από τους πολιτικούς αρχηγούς έχει σήμερα ισχυρή εξουσιοδότηση από 251 βουλευτές για να φέρει συμφωνία παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Οφείλει να ανταποκριθεί», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σχετικά με το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας.
4:56
Ανακοίνωση στην οποία αιτιολογεί την απόφασή της να δηλώσει «παρών» εξέδωσε η Αγλαΐα Κυρίτση
«H πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και η διαδικασία που ακολουθήθηκε, μέσα σε ένα πλαίσιο ωμών εκβιασμών και τετελεσμένων από τους δανειστές μας, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες της χώρας και κυρίως με το γενναίο ΟΧΙ του λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου» τονίζει η βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο λαός μάς δέσμευσε και όρισε μια νοητή αλλά ξεκάθαρη γραμμή. Μια λαϊκή κόκκινη γραμμή από την οποία  δεν μας επιτρέπεται να πάμε πιο πίσω. Δεν μας επιτρέπεται να την παραλλάξουμε, να την ερμηνεύσουμε λάθος, να τη χρησιμοποιήσουμε, να την ξεχάσουμε ή να την παραδώσουμε κάτω από πιέσεις και κυνικές απειλές σε όσους στραγγαλίζουν συστηματικά τη χώρα.
Μπορούμε να παραβλέψουμε ή να διαπραγματευτούμε πολλές κόκκινες γραμμές, αλλά την κόκκινη γραμμή που έβαλε ο λαός με τη γενναία στάση του δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.
Αυτό που κληθήκαμε να υπερψηφίσουμε, έκανε τον καθένα από μας να αναμετρηθεί με τη συνείδηση και τις αρχές του. Και είναι μια αναμέτρηση εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Η ψήφος μου δεν είναι ψήφος απόρριψης της κυβέρνησης, είναι μια ψήφος δύσκολη, που υπακούει στη συνείδησή μου και κυρίως στο «όχι» που με γενναιότητα διατράνωσε ο ελληνικός λαός.
Η εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει ο λαός δεν μας επιτρέπει να προτείνουμε και πολύ περισσότερο να υλοποιήσουμε μνημόνια υποτέλειας. Η αριστερά πρέπει να απελευθερώνει και να ανοίγει νέους δρόμους, υπηρετώντας την εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Δηλώνω παρούσα στους αγώνες και τις μάχες που έρχονται για μια άλλη πορεία της χώρας με πρωταγωνιστή και κυρίαρχο το λαό»
4:44
Πυρετός διαβουλεύσεων- Αναμένεται ανακοίνωση Τσίπρα
Συνεχείς διαβουλεύσεις αυτή την ώρα στο γραφείου του Πρωθυπουργού στην Βουλή μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα έχει η αμφισβήτηση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Αναμένεται γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.
3:49
 ΒΟΥΛΗ – ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Εικόνα που σαφώς κυοφορεί πολιτικές εξελίξεις, παρουσίασε η κυβερνητική πλειοψηφία των 162 βουλευτών. Παρά το γεγονός πώς ούτε ένας βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν αρνήθηκε την ψήφο του στο κυβερνητικό νομοσχέδιο μόλις 145 βουλευτές υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση. Στο πολιτικό επίπεδο το κυβερνητικό νομοσχέδιο αμφισβητήθηκε από 32 συνολικα βουλευτές (2 που καταψήφισαν, 8 που ψήφισαν παρών, 7 που απουσίαζαν, 15 που συνυπέγραψαν την διευκρινιστική επιστολή) εκ των οποίων τρείς (Π.Λαφαζάνης, Δ.Στρατούλης, Ν.Χουντής) είναι και μέλη της κυβέρνησης

4:03
Κοινή δήλωση τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν της ψηφοφορίας
Κοινή δήλωση στην οποία εξηγούν τους λόγους για τους οποίους απείχαν της αποψινής ψηφοφορίας εξέδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Όπως εξηγούν οι τέσσερις βουλευτές, δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευση σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.
«Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας»,αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Οι βουλευτές εξηγούν ειδικότερα ότι δεν συμμετείχαν στην αποψινή διαδικασία για τους εξής λόγους:
«Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.
Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων -κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο.
Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν. 
Έτσι ακυρώνονται εγχειρήματα και ελπίδες και γίνεται φανερό πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ηχηρά «θέλω» του ελληνικού λαού.
Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν.
Ο πολίτες δεν θέλουν να ξαναδούν να τους κυβερνά το παλιό πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια συμφωνία, όμως, δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά τη φέρνει σε ευθεία αντίθεση με κοινωνικά και λαϊκά στρώματα και με κινήματα που αναπτύχθηκαν.
Στο βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική -και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε μπορούμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε αυτή την πορεία. Εκλεχτήκαμε με ένα πρόγραμμα, έχουμε δεσμευτεί στο λαό να προωθήσουμε μια αντιμνημονιακή πολιτική, και θεωρούμε πως η πολιτική και η ηθική πρέπει να ξανασυναντηθούν.
Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.
Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας».
3:51
Κι άλλες διαφοροποιήσεις
Την αντίθεση τους στα προτεινόμενα μέτρα εκφράζουν με ανακοίνωση τους οι παρακάτω βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , οι οποίοι ψήφισαν «ναι» σημειώνοντας ότι η ψήφος τους δώθηκε για να «μην τεθεί θέμα δεδηλωμένης στην κυβέρνηση
 • Αμανατίδου Λιτσα
 • Δελημήτρος Κώστας
 • Ζαννας Ζήσης
 • Ζέρδελης Γιάννης
 • Ησυχος Κώστας (αναπ. Υπουργος Αμυνας)
 • Ιωαννίδης Ηλιας
 • Καματερός Ηλίας
 • Κριτσωτάκης Μ.
 • Κώτσιας θ.
 • Ουζουνίδου Ε.
 • Πετράκος Θ.
 • Σαμοίλλης Στ.
 • Τσανάκα Α.
 • Χαραλαμπίδου Δ.
 • Χουντής Ν. (αναπληρωτής ΥΠΕΞ)
3:49
Αποτέλεσμα ψηφοφορίας για τη δανειακή σύμβαση (Βίντεο)
3:41
Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή – Υπερψηφίστηκε η πρόταση
Αποτέλεσμα ψηφοφορίας: 251 ΝΑΙ – 32 ΟΧΙ – 8 «Παρών»
Σημειώνεται πως ψήφισαν 291 βουλευτές.
3:31
Το αποτέλεσμα
Σε σύνολο 291 βουλευτών

Υπερ: 251
Κατά: 32
Παρών: 8

3:36
Ο Π. Λαφαζάνης εξηγεί γιατί δήλωσε «παρών»
Ο Π. Λαφαζάνης μετά το «παρών» στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή δήλωσε:
«Με το «παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει – χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».
3:30
ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται το εξής:
Κατά
Ι.Γαιτάνη Ε.Ψαρέα
«Παρών»
Αγλ. Κυρίτση, Ζ.Κωνσταντοπούλου, Δ.Στρατουλης, Ι. Σταθάς, Σκούμας, Στ.Λεουτσάκος, Π.Λαφαζάνης, Κ.Λαπαβίτσας
Απόντες
Γ.Βαρουφάκης, Ε Αυλωνίτου; Δ.Κοδέλας Ε.Σωτηριου Β.Χατζηλάμπρου, Ρ.Μακρή  Β.Κυριακάκης
πηγη http://www.thepressproject.gr/article/78972/LIVE-I-epomeni-mera