«Επένδυση, όχι κόστος, η δημόσια υγεία»

απέραντο γαλάζιο

Συστάσεις για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στην ΕΕ εκδίδει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για τερματισμό των περικοπών στη δημόσια υγεία σε εποχές κρίσης.

Με τις συστάσεις καταβάλλεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν δύο σημαντικοί κίνδυνοι: η ανθεκτικότητα βακτηρίων στα αντιβιοτικά που ευθύνεται πλέον για 37.000 θανάτους ετησίως στην ΕΕ, αλλά και η συνεχής αύξηση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, από την οποία υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι. Μερικές από τις συστάσεις: αυστηρή απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή, περιορισμός της χρήσης στην κτηνιατρική, ρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς μέσω Ίντερνετ, εμπεριστατωμένη ενημέρωση των ασθενών, βελτίωση των εθνικών συστημάτων καταγγελίας για παρενέργειες και ιατρικά σφάλματα.

Όπως δηλώνει στην Deutsche Welle o ρουμάνος ευρωβουλευτής Κρίστιαν Σίλβιου Μπουσόι, «οι συστάσεις απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά κυρίως στα κράτη-μέλη και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αποτελέσματα, εάν υλοποιηθούν. Άλλωστε πολλά από τα μέτρα που προτείνουμε δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος. Ασφαλώς…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 429 επιπλέον λέξεις