Αυτό είναι το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση! Ρεύμα – ενοίκια – σισίτια το βασικό «τρίπτυχο» – Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπεται

Αυτό είναι το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση! Ρεύμα - ενοίκια - σισίτια το βασικό `τρίπτυχο` - Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπεται
– Δημοσιεύτηκε ολόκληρο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση

– Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο
– Οι προβλέψεις για δωρεάν ρεύμα, επιδότηση ενοικίου για φτωχούς και κουπόνια σίτισης
– Ποια θα είναι τα κριτήρια – Τι προβλέπεται επανασύδνεση κομμένου ρεύματος
– Τι αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση

Πολύς λόγος έχει γίνει για το νομοσχέδιο σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση, το οποίο για την κυβέρνηση αποτελούσε μία πρώτης τάξεως προτεραιότητα (και βασικό πυλώνα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ).

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Διαβάστε ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση για το νομοσχέδιο

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται λοιπόν να κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προέκυψε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με μέτρα που θα αφορούν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι προβλέψεις για το ρεύμα

Στο εν λόγω νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος έως 300 kwh μηνιαίως σε κύριες κατοικίες νοικοκυριών που διαβιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Πιο συγκεκριμένα αυτό αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση με το άρθρο 1, ενώ ακόμηεξασφαλίζεται η επανασύνδεση ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση του κομμένου ρεύματος σε δικαιούχους των οποίων η παροχή είχε διακοπεί ως και την 31.01.2015, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται.

Επιδότηση ενοικίου και κουπόνια σίτισης

Επιπρόσθετα, προβλέπεται επιδότηση ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά, καθώς και η χορήγηση κουπονιού σίτισης σε φτωχούς. Η διαβούλευση του σχεδίου νόμου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης.

Προτεραιότητα για την συγκεκριμένη επιδότηση  θα δοθεί στα νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά και σε αστικές περιοχές.

Με το άρθρο 3, διασφαλίζεται η σίτιση φυσικών προσώπων που βιώνουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είτε με τη χορήγηση κουπονιού σίτισης είτε με άλλο ηλεκτρονικό μέσο και τρόπο, μέσω των υφιστάμενων δομών ή νέων μέσω των αναπτυξιακών συμπράξεων.

Η καταγραφή των αναγκών και ατόμων με ανάγκες σίτισης, καθώς και η καταγραφή των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών και ωφελούμενων από δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας των ΜΚΟ και εθελοντικών οργανώσεων, θα αποτελεί βασικό άξονα της συγκεκριμένης παρέμβασης.

Για τη διασφάλιση της σίτισης θα αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί, εθνικοί αλλά και ιδιωτικοί πόροι.