Δυο κείμενα θα «συγκρουστούν» στο Eurogroup

Δυο κείμενα θα «συγκρουστούν» στο Eurogroup – Οι «κόκκινες γραμμές»Σε ποιους τομείς διαπιστώνεται σύγκλιση της Αθήνας-δανειστών. Δεν βάζει σε διαπραγμάτευση η κυβέρνηση εργασιακά, πρωτογενές πλεόνασμα και ιδιωτικοποιήσεις. Συντάσσονται ταυτόχρονα δυο έγγραφα ώστε να υπάρξει στο Eurogroup σαφής καταγραφή των θέσεων Κομισιόν και Ελλάδα.
 Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές που ταυτόχρονα παραδέχονται ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη με τους δανειστές.

Στα μεγάλα μέτωπα οριοθετούν τη «μεταρρύθμιση» στην υγεία, τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά.

Αντίθετα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές η Αθήνα επιμένει και όπως διαφαίνεται συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας, σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Στις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση παραμένει στη γραμμή ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφτούν. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν κατηγορίες / δράσεις, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως σημειώνεται, προτεραιότητα είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης και εντοπίζουν τις αποκλίσεις. Τη Δευτέρα, δηλαδή, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα –ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.

πηγη