Μια κίνηση που ισοδυναμεί και με de facto αναγνώριση της κυπριακής ΑΟΖ είναι η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και η Κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποιήση καθώς πρόκειται για «μία άκρως σημαντική συμφωνία, η οποία βασίζεται και επιβεβαιώνει τη Συμφωνία Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών» όπως τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.
Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κύπρος και η Ιορδανία υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για πώληση φυσικού αερίου από τα κυπριακά οικόπεδα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Ιορδανίας, Μοχάμαντ Χάμεντ ομάδες τεχνοκρατών από την Ιορδανία και την Κύπρο θα συναντηθούν τις επόμενες βδομάδες για να συζητήσουν το ζήτημα των ποσοτήτων και των τιμών. Ο υπουργός Ενέργειας της Ιορδανίας, πρόσθεσε ότι η τελική συμφωνία θα υπογραφεί το 2015. Η Ιορδανία εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα προκειμένου να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου.