Η… ΕΛΣΤΑΤ θα κρίνει τον αριθμό των δόσεων του ΕΝΦΙΑ

Η... ΕΛΣΤΑΤ κρίνει τον αριθμό των δόσεων ΕΝΦΙΑ - Πιθανή επέκταση μετά το ΦεβρουάριοΤην επέκταση των δόσεων του ενιαίου φόρου ακινήτων ακόμα και μετά το Φεβρουάριο εξετάζει η κυβέρνηση. Μπήκαν τόσοι φόροι στα κρατικά ταμεία που… περισσεύουν έσοδα. Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο επτάμηνο.
 Από τα χείλη της ΕΛΣΤΑΤ κρέμεται το υπουργείο Οικονομικών, αλλά κυρίως η κυβέρνηση, αναφορικά με τις ευκολίες πληρωμής που θέλει να κάνει στους φορολογούμενους για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο φόρος θα αρχίσει να εξοφλείται με καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη δόση στις 30 Σεπτεμβρίου. Είδηση αποτελεί το γεγονός ότι ήδη κάποιοι φορολογούμενοι είτε ξόφλησαν, είτε πλήρωσαν μια δόση και συνέδραμαν στα έσοδα του προϋπολογισμού με 58 εκατ. ευρώ.

Εξακολουθεί να αγνοείται όμως το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου, με την κυβέρνηση να θέλει να το απλώσει σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση επέκτασης του ορίζοντα των δόσεων έως τον Φεβρουάριο. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν με τις επτά δόσεις για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος. Ότι εισπράττεται έως τον Φεβρουάριο του επομένου έτους, εφόσον αποτελεί έσοδο που έχει βεβαιωθεί στο προηγούμενο έτος, μπορεί να μετρήσει δημοσιονομικά στο προηγούμενο.

Έτσι θεωρητικά, ο ΕΝΦΙΑ ακόμα και εάν εξοφλείται έως τον Φεβρουάριο του 2015, μπορεί να μετρήσει στα έσοδα του 2014.

Θα μπορούσε να πάει και παραπέρα; Μέχρι το Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2015; Ενδεχομένως. Και γι’ αυτό, το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλλει σχετικό ερώτημα προς την ΕΛΣΤΑΤ. Μόλις ο κ. Γεωργίου απαντήσει, θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις δόσεις, χωρίς όμως να «ξεχειλώνουν» επικίνδυνα για την εισπραξιμότητα του φόρου. Μια χρυσή ισορροπία αναζητείται σε ένα φόρο που στήνει σκηνικό Βατερλό για την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, όπως είχε υπολογιστεί, τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού υπερέβαλλαν εαυτόν

«Στον στόχο του Ιουλίου είχε προβλεφθεί και η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ύψους 440 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αποκαλύψει ότι «τα φορολογικά έσοδα τον Ιούλιο ήταν κατά 465 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με τον στόχο του μήνα και 1,5 δισ. υψηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα». Σωρευτικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, τα φορολογικά έσοδα είναι 562 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με το στόχο.

Το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι σχεδόν αυτονόητο: Έβαλαν τόσους φόρους που τώρα υπάρχει περίσσευμα και διαμορφώνονται ενδεχομένως οι προϋποθέσεις φοροελαφρύνσεων ή αυξήθηκε η εισπραξιμότητα;

ΥΓ: Τα ληξιπρόθεσμα συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό κοντά στο 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα, πριν αρχίσουν οι «καμπάνες» του ΕΝΦΙΑ.

πηγη