Τι πίνεις; Τσίπουρο ή χημεία;

Ανεξάρτητος Σαρωνικός Blog

06523B91CE72B3B96759BB3BB2F7A392Όλη η αλήθεια ξεροσφύρι… για το εμπορεύσιμο τσίπουρο και τα αλκοολούχα!

  Η ιστορία ξεκινάει όπως πάντα αγνά σαν ένα όμορφο παραμύθι… Σε μια αγιορείτικη βιβλιοθήκη τον 10ο αιώνα, ένας “θετικός” μοναχός μελέτησε τη χημική διαδικασία της απόσταξης και αποφάσισε να την εφαρμόσει πρακτικά σε τσίπουρα, στέμφυλα και ράκη από τα στημένα σταφύλια! Ζύμωσε και έβρασε ό, τι περίσσευε από το πατητήρι και ο αυτοσχέδιος λουλάς, του έδωσε από την ύλη, με τρόπο μαγικό, το πνεύμα του οίνου!! Έμοιαζε με μυστήριο τούτη η μεσαιωνική αλχημεία που αργά ταξίδεψε σε κοσμικούς σε ολάκερη την Αυτοκρατορία, από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία ως την Κρήτη, τη Μικρά Ασία, την Κύπρο και τη Μεγάλη Ελλάδα.

  Κι έφτασε ακόμα μακρύτερα ως το βορρά και την μακρινή δύση και άλλαξε τρόπους και συνταγές σαν τα δόγματα του Χριστιανισμού. Όσοι δεν είχαν σταφύλια έψαξαν τη ζυμωμένη ζάχαρη σε υποκατάστατα και γέννησαν δεκάδες αλκοολούχα!! Στην…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 1.850 επιπλέον λέξεις