Απορρίφθηκε το αίτημα δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ»

Απορρίφθηκε το αίτημα δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ»

 Απουσίαζαν από τη ψηφοφορία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι βουλευτές
«Όχι» στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» είπε το το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, όπως ήταν αναμενόμενο. Η έκτακτη ειδική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής και η απόφαση ήταν «καταδικασμένη». 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να απουσιάζουν από την ψηφοφορία ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι βουλευτές επέλεξαν να απέχουν και από τη συζήτηση προκειμένου, όπως είπαν,να μην νομιμοποιήσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν εάν τα επτά διαφορετικά αιτήματα για δημοψήφισμα με τις 139 υπογραφές μπορούν να συναθροιστούν.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή ή όχι του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» ήταν «καταδικασμένη» από την αρχή. Η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να κλείσει το ζήτημα πριν από το Σαββατοκύριακο. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ήθελαν να «αδειάσουν» τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη και έτσι κατά την τελευταία σύσκεψή τους αποφάσισαν ότι την απόφαση για το αν μπορεί να συναθροιστούν οι υπογραφές θα την λάβει κατ΄  αρχήν η Διάσκεψη των προέδρων του Κοινοβουλίου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα 100 μέλη του Θερινού Τμήματος.

Όπως υποστήριζαν αρμόδιες πηγές, «το Θερινό Τμήμα είναι το μόνο αρμόδιο για να αποφανθεί για το παραδεκτό των αιτημάτων», καθώς –κατά την κυβερνητική εκτίμηση- οι προτάσεις της αντιπολίτευσης «δεν είναι ενιαίες» και το σκεπτικό τους είναι αντικρουόμενο.

πηγη