«Μαχαίρι» και σε χαμηλές συντάξεις

 

Κλικ (στην φωτο) για να διαβάσετε το άρθρο....

Σε σκληρό πόκερ μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας αναμένεται να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει έως το τέλος του μήνα για τις επόμενες παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

 

Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του τόσο απέναντι στους δανειστές, εκτελώντας τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στα μνημόνια όσο και στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που περιμένουν την αποκατάσταση των αδικιών σε μισθούς και συντάξεις.

 

Στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, επικρατεί αναβρασμός, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς αποκαλύπτει ότι είναι μονόδρομος και νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, για να σωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να περιοριστεί η κρατική ετήσια ενίσχυση, που σήμερα ανέρχεται στο 17% του ΑΕΠ.

 

Το ασφαλιστικό σύστημα με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στην κύρια ασφάλιση αναμένεται να τεθεί σε διαρκή αναμόρφωση, με ταυτόχρονες μειώσεις σε περίπτωση που τα ταμεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

 

Όπως αποκαλύπτει στη Realnewsυψηλόβαθμο στέλεχος στην κοινωνική ασφάλιση, είναι αδύνατον οι συντάξεις να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, όταν οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να πληθαίνουν ακόμη κι αν ο ρυθμός αύξησής τους περιορίστηκε και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και τον κρατικό Προϋπολογισμό μειώνονται.