Του χάλασαν τη γιορτή

«ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΙ» ΚΑΙ «ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΟΙ» ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΣΑΜΑΡΑ

Ηχηρό παρών, υπενθυμίζοντας την επιρροή τους στο εσωτερικό της Ν.Δ., έδωσαν χθες, ημέρα παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. από τον Α.Σαμαρά, οι «καραμανλικοί» και οι «μητσοτακικοί» εξαπολύοντας ευθείες αιχμές εναντίον των επιλογών του Μαξίμου. Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Οι παρεμβάσεις του στενού συνεργάτη του Κ. Καραμανλή Ευ. Αντώναρου και των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ντόρας Μπακογιάννη, την ημέρα που ο πρωθυπουργός στόχευε στην προώθηση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος, προκάλεσαν πολλές συζητήσεις εντός αλλά και εκτός της Ν.Δ., καθώς εξελήφθησαν ως μήνυμα προς τον Α. Σαμαρά ενόψει της κρίσιμης μάχης των ευρωεκλογών αλλά και της υλοποίησης του σχεδίου μετεξέλιξης της Ν.Δ. (Ρεπορτάζ για το ευρωψηφοδέλτιο παραπλεύρως).

«Ανθ’ υμών οι Γουλιμήδες (με ελάχιστες εξαιρέσεις)» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter προς τους νυν βουλευτές της Ν.Δ. ο Ευάγγελος Αντώναρος: «Ευτυχώς που υπάρχουν λίγα φωτεινά ονόματα για να ψηφίσει κανείς και να «μαυρίσει» τηλεαστέρες, μαϊντανούς, αλεξιπτωτιστές και άλλα φρούτα» ήταν το δεύτερο δηλητηριώδες σχόλιό του. Είχε φροντίσει -με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»- να ακυρώσει την προώθηση του Φαήλου Κρανιδιώτη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., ενώ αντίστοιχες αντιδράσεις έκαναν και τον προερχόμενο απ’τον ΛΑΟΣ Κυρ. Βελόπουλο να αρνηθεί την πρόταση Σαμαρά.

«Εκανε έγκλημα»

«Δεν συγχώρησα ποτέ τον Αντώνη Σαμαρά για το «έγκλημα» το οποίο έκανε να ανακόψει την πορεία της Ελλάδας, διότι η Ελλάς θα ήταν αλλιώτικη αν είχαμε μείνει να τερματίσουμε τη θητεία μας» είπε επίσης χθες ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 21 χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης της Ν.Δ. Μιλώντας σε συνέντευξή του στο «RIK1» ο τέως πρωθυπουργός δήλωσε πως ψήφισε τον Αντώνη Σαμαρά και τη Ν.Δ. «προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε ακυβερνησία».

Ταυτόχρονα, η Ντ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η επιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών από τον Α. Σαμαρά υποτιμά το εκλογικό σώμα, καθώς σε ερώτηση για το αν η επιλογή διασημοτήτων από τη Ν.Δ. αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί υποτίμηση του εκλογικού σώματος, η κ. Μπακογιάννη απάντησε: «Κατά τη γνώμη μου, ναι. Δυστυχώς, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν επιλογές που να μην τραβήξουν το ευρύτερο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και οι οποίες να είναι καθαρά τεχνοκρατικές, αξιοκρατικές, δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι θα δώσουν πραγματικά τη μάχη του σταυρού στην Ευρωβουλή».

«Ενωτικό» ψηφοδέλτιο αλλά όχι… εντελώς

Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ

v.samara@eleftherotypia.net

Δημοσιογραφικά και ποδοσφαιρικά ονόματα, με ολίγη από αστυνομία και εκκλησία -τους δύο κατά Μπαλτάκο πυλώνες της Νέας Δημοκρατίας- κυριαρχούν στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, από το οποίο πάντως δεν λείπουν τα νέα πρόσωπα με αξιόλογες επαγγελματικές περγαμηνές, που δεν είναι όμως γνωστά στο ευρύ κοινό, και τα στελέχη με εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα.

Οι αντιδράσεις για τις υποψηφιότητες, που ανακοινώθηκαν χθες επισήμως από τον Αντώνη Σαμαρά, πάντως δεν λένε να κοπάσουν. Οι κεντρώοι της Ν.Δ. προσανατολίζονται στο να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία εισέπραξαν χλιαρά χειροκροτήματα από την πολιτική επιτροπή, διά του σταυρού. Εκπληξη η συμμετοχή του δημοτικού συμβούλου Αθήνας Γιώργου Αμυρά.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πάντως στην ομιλία του έκανε λόγο για ψηφοδέλτιο ενωτικό και ανανεωτικό. Υποστήριξε ότι είναι ενωτικό και για την παράταξη, αφού συμπεριλαμβάνει προσωπικότητες με μακροχρόνια προσφορά, αλλά και για την κοινωνία, καθώς «υπάρχουν και πρόσωπα που σήμερα στρατεύονται μαζί μας για πρώτη φορά, δείχνοντας ότι οι ιδέες μας ξεπερνούν τα στενά παραταξιακά μας όρια», ενώ το χαρακτήρισε ανανεωτικό γιατί συμμετέχουν πολλά στελέχη που εμφανίζονται πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο.

Εκανε επίσης λόγο για αλλαγή ατζέντας, δηλώνοντας πως «θα μιλήσουμε για όλα εκείνα που δεν μπορούν να θίξουν οι λαϊκιστές της μιζέριας, αυτοί οι υπερασπιστές της κακομοιριάς». Αφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ διερωτώμενος εάν οι πολίτες θέλουν να τους εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή «εκείνοι που τσακώνονται μεταξύ τους για το αν θα… μείνουν στο ευρώ ή αν θα φύγουν απ’ το ευρώ», «αυτοί που προσπαθούν να ξαναβάλουν τη χώρα σε περιπέτειες, να «σχίσουν» τα παλιά μνημόνια και να μας φέρουν καινούργια μνημόνια».

Εν μέσω των αντιδράσεων των μετριοπαθών στελεχών της Ν.Δ. αποσύρθηκε πάντως στο παρά πέντε η υποψηφιότητα του Κυριάκου Βελόπουλου. Είχε δεχθεί νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφώνημα από το διευθυντή του Γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Μπούρα, ο οποίος του συνέστησε να αποφεύγει ακραίες τοποθετήσεις και να είναι πιο ήπιος στο λόγο του, καθώς στο Μαξίμου γνώριζαν πολύ καλά τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στο μετριοπαθές κομμάτι της Ν.Δ. Στη θέση του μπήκε την τελευταία στιγμή ο Ιλιάς Καρανταή, δάσκαλος τουρκικών από την Ξάνθη, ο οποίος ως εκ τούτου απουσίαζε από την παρουσίαση.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.

* Γιώργος Αμυράς, δημοσιογράφος, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και ποδηλάτης.

* Γιώργος Ανέστης, αγρότης.

* Αναστάσιος Βασιλειάδης, μέλος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου.

* Ελίζα Βόζεμπεργκ, πρώην βουλευτής Α’ Αθηνών.

* Δρ Χριστίνα Γιαννόπαπα, στέλεχος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

* Δημοσθένης Δαββέτας, σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα πολιτισμού.

* Λευτέρης Δημητρίου, στέλεχος της Αρχής Πληρωμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, από τη Βόρειο Ηπειρο.

* Αναστάσιος Δημοσχάκης, πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

* Θοδωρής Ζαγοράκης, πρώην αρχηγός της Εθνικής ποδοσφαίρου.

**Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου.

* Ιωάννα Καλαντζάκου, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ.

* Δημήτρης Καραγεωργίου, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

* Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος.

* Παντελής Καραλευθέρης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.

* Ιλιάς Καράνταη, υπάλληλος ΚΕΠ του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη και δάσκαλος τουρκικής και αγγλικής γλώσσας.

* Μανώλης Κεφαλογιάννης, βουλευτής Ηρακλείου.

* Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

* Ρόδη Κράτσα, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δύο φορές αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

* Γιώργος Κυμπαρίδης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης.

* Κώστας Κυρανάκης, πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, 26 ετών.

* Γιώργος Κύρτσος, εκδότης.

* Γιώργος Κώτσηρας, πρ. πρόεδρος της Ενωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, 29 ετών.

* Θανάσης Λιούτας, νέος αγρότης.

* Μανώλης Μαυρομμάτης, αθλητικογράφος, πρώην ευρωβουλευτής.

* Γιώργος Μομφερράτος, χρηματοοικονομικός σύμβουλος.

* Ελενα Μουζάλα, βραβευμένη πιανίστα, διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

* Κωστής Μουσουρούλης, βουλευτής Χίου.

* Σταύρος Ξαρχάκος, συνθέτης, πρώην ευρωβουλευτής.

* Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου, φιλόλογος.

* Νίκος Πέππας, παραολυμπιονίκης, αντιδήμαρχος του Δήμου Διονύσου.

* Ρίτα Πικρού- Μωραϊτάκη, σύμβουλος επενδύσεων.

* Νατάσα Ράγιου, δημοσιογράφος, πρώην βουλευτής Αχαΐας.

* Ζωή Ράπτη, δικηγόρος στο ΣτΕ.

* Μαρία Σπυράκη, δημοσιογράφος.

* Νίκος Στεργίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών.

* Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

* Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

* Νίκη Τζαβέλα, ευρωβουλευτής.

* Φωτεινή Τομαή, διευθύντρια της Υπηρεσίας Διπλωματικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών.

* Χριστίνα Χαλιλοπούλου, υπεύθυνη προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

* Μαρία Χατζηνάσιου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή».

* Κώστας Χολέβας, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία», του επίσημου δελτίου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύνδεσμοι ΠΑΟΚ κατά Ζαγοράκη!

Με οξύτατου ύφους ανακοίνωση Σύνδεσμοι φιλάθλων του ΠΑΟΚ καταφέρονται εναντίον του Θοδωρή Ζαγοράκη για την παρουσία του στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Αφού αναφέρονται στα έργα και τις ημέρες του ως προέδρου του ΠΑΟΚ τονίζοντας ότι «αργήσαμε να σε καταλάβουμε», καταλήγουν μεταξύ άλλων: «Καλούμε τον κόσμο του ΠΑΟΚ να μαυρίσει τον Ζαγοράκη μέχρι τελικής πτώσης ως ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗ των προσδοκιών του, ως ΠΡΟΔΟΤΗ των ονείρων του και τώρα και ως ΥΠΗΡΕΤΗ του πιο καταστροφικού, αισχρού και αυταρχικού πολιτικού συνονθυλεύματος που κυβέρνησε την Ελλάδα μεταπολεμικά και την έχει φέρει στην απόλυτη παρακμή και στη διάλυση κάθε έννοιας κοινωνίας». Την ανακοίνωση την υπογράφουν οι Σύνδεσμοι «Πανελλήνιος», Αθηνών, Τριανδρίας, Καβάλας, Σερρών και Ιωαννίνων και όλη βρίσκεται στον επίσημο ιστότοπο των Συνδέσμων http://www.1926.gr.

ΠΗΓΗ