Η μάχη των μαχών για το πολυνομοσχέδιο

Η μάχη των μαχών για το πολυνομοσχέδιο – Στο τραπέζι νέα πρόταση για το γάλα

των Φίλιππου Πανταζή – Αλεξάνδρας Γκίτση

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι θα περάσει το νομοσχέδιο. Στο τραπέζι νέα συμβιβαστική πρόταση για το γάλα ώστε να πειστούν οι αντάρτες. Τι προβλέπει. Αντιδράσεις και για τράπεζες, φωτοβολταϊκά. Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

Το… δεύτερο ημίχρονο της μάχης για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τη συμφωνία με την τρόικα, ξεκινά σήμερα στις 11 π.μ. στη Βουλή. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να κινηθούν και πάλι σε πολύ υψηλούς τόνους, σε συνέχεια της χθεσινής μετωπικής σύγκρουσης κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής Εμπορίου.

Αργά το βράδυ, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο με την τελική ετυμηγορία να παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και την ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει το βράδυ.

Μετά και τις πληροφορίες ότι υπάρχει συμβιβαστική πρόταση για το θέμα του γάλακτος, το οποίο κυριάρχησε λόγω των έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, διάχυτη είναι η αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες κατά την ψηφοφορία και ότι το Eurogroup της Τρίτης στην Αθήνα θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, όπου θα εγκριθεί η δόση των 11 δισ, που όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, θα εκταμιευθεί μέχρι τις 17 Απριλίου.

Η χθεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος πάντως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Αφορμή –τι άλλο;- το γάλα, οι αλλαγές για το οποίο προβλέπεται να ανακοινωθούν κατά τη σημερινή συζήτηση.

Ποια πρόταση είναι στο τραπέζι

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σενάριο που κυκλοφορεί είναι ότι επετεύχθη συμφωνία, η οποία προβλέπει να διατηρηθεί ο χρονικός περιορισμός στη «ζωή» του φρέσκου γάλακτος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συμφωνήθηκε να μπει «πλαφόν» 7 ημερών στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος από 5 ημέρες που είναι σήμερα, εξέλιξη που φαίνεται πως ικανοποιεί τους «αντάρτες».

Η αλλαγή αυτή, η οποία δεν έχει κλειδώσει ακόμη, αλλάζει το πνεύμα των αλλαγών που προωθούσε το υπουργείο Ανάπτυξης και δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα γίνει αποδεκτή από τους δανειστές. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείο Ανάπτυξης, ανέφερε στο Eurp2day.gr, το βράδυ του Σαββάτου πως «ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι. Αν έχει υπάρξει εν τέλει συμφωνία θα το ξέρουμε αύριο (σ.σ. Κυριακή)».

Σημειώνεται ότι με βάση την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης αίρεται ο νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα υψηλής παστερίωσης θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Χατζηδάκης: Το γάλα ημέρας δίνει πλεονέκτημα στην τοπική συνεταιριστική κοινωνία

Σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο θέμα του γάλακτος, αναρωτήθηκε γιατί είναι καταστροφικό να μην έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα στην ΕΕ, και γιατί είναι αρνητική η εισαγωγή για πρώτη φορά του ελληνικού σήματος, και μάλιστα από το ελληνικό γάλα.

Σημείωσε, πάντως, πως «είμαστε εδώ για να ακούσουμε απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο της επιστήμης και της κοινής λογικής, με περιορισμένα περιθώρια λόγω της συμφωνίας με την τρόικα».

«Κάθε άλλο παρά σκοπό έχουμε να βλάψουμε την ελληνική αγελαδοτροφία. Το γάλα ημέρας και το ελληνικό σήμα είναι αποδεικτικά των προθέσεών μας. Όμως δεν μπορούμε να αδιαφορούμε και για το ότι έχουμε ακριβότερο γάλα από τον κοινοτικό μέσο όρο», σημείωσε.

Όπως επισήμανε, το γάλα ημέρας χωρίς τη διαδικασία θέρμισης θα κυκλοφορεί στην τοπική αγορά δίνοντας πλεονέκτημα στην τοπική συνεταιριστική κοινωνία.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε παράλληλα πως το θέμα του γάλακτος ήταν ένα από τα θέματα που η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε από την αρχή με την τρόικα και συνέχισε να το διαπραγματεύεται μέχρι την ώρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Σε ότι αφορά το θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, δήλωσε πως ακόμα και αν δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, «τα μέτρα θα έπρεπε να τα ψηφίσουμε γιατί ήταν οφειλόμενες μεταρρυθμίσεις. Για το ακριβές του πράγματος, όταν ανέλαβα υπουργός ήταν ήδη μνημονιακή υποχρέωση. Είναι προαπαιτούμενη δράση γιατί είναι μια σημαντική παρέμβαση. Κάθε φορά είναι κάποιες τέτοιες σημαντικές παρεμβάσεις (όπως ήταν τα χρέη της ΕΥΔΑΠ ή ο κώδικας των δικηγόρων)».

«Προφανώς οι παρεμβάσεις του ΟΟΣΑ δεν υπήρξαν για ούτε ένα δευτερόλεπτο Ευαγγέλιο για την κυβέρνηση», τόνισε. «Αρχικά 555 προτάσεις έφερε η ομάδα του ΟΟΣΑ. Έγιναν συζητήσεις και αφαιρέθηκαν κάποιες και περιοριστήκαμε στις 329. Παρουσιάστηκε η έκθεση δημόσια από τον ίδιο γενικό διευθυντή του ΟΟΣΑ, το ποιος την έχει συγγράψει την έκθεση φαίνεται, με ποιους μίλησε ο ΟΟΣΑ φαίνεται» σημείωσε. «Η αμοιβή του ήταν πράγματι 936.000 όσο ήταν το μισό έλλειμμα του ΟΣΕ».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «έχουμε αποφασίσει να υιοθετήσουμε το 82% των συστάσεων του Οργανισμού, όπως είχε προταθεί από τον οργανισμό και ένα 8% μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα, τροποποιημένο.

Σ’ αυτό το 8% ανήκουν το γάλα και τα φάρμακα. Υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι αναμενόμενες. Δεν εκπλήττουν κανέναν. Έχουμε να κάνουμε με μικρότερα ή μεγαλύτερα προνόμια που είχαν διασφαλιστεί από διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Οι παρατάξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας που ψήφισαν υπέρ των προνομίων αυτών, αποφάσισαν να τα καταργήσουν και να κάνουν την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που θα εξυπηρετείται το συμφέρον του καταναλωτή».

Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε επίσης ότι «στην ανάγκη που έχουμε βρεθεί να μειώνουμε μισθούς, συντάξεις, για να αποφύγουμε τα χειρότερα, να αποφύγουμε την χρεοκοπία, μέτρα σαν και αυτά είναι ένα είδος κοινωνικής πολιτικής».

Διαφωνούν Κασσής και Μωραϊτης

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές ξεκίνησε με την παραίτηση Μάξιμου Χαρακόπουλου να βαραίνει το κλίμα και τους αντιδρώντες βουλευτές για το γάλα, μεταξύ των οποίων οι Μ. Κασσής και Θ. Μωραϊτης να διατηρούν ενστάσεις.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Κασσής επέμεινε στη θέση του, λέγοντας πως εάν δεν κατατεθεί η πρόταση του κ. Τσαυτάρη στη σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση, δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. «Κάνατε μεγάλο λάθος να πάτε εκβιαστικά στο βουλευτή και να τα βάλετε όλα σε ένα άρθρο, για να μην μας δοθεί η δυνατότητα να πούμε όχι. Ακόμα και έτσι όμως, θα πω όχι γιατί αισθάνομαι κοροϊδία στον εαυτό μου, να μην αποτυπωθεί αυτό που συμφωνήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό», τόνισε. «Ακόμα και αυτό το δίλλημα ότι θα πέσει η κυβέρνηση, έχετε πρώτα εσείς την ευθύνη ως κυβέρνηση και μετά εγώ ως βουλευτής», συμπλήρωσε.

Και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης επέμεινε στις αντιρρήσεις τους για τη διάταξη στο θέμα της παραγωγής και διανομής του γάλακτος. «Αυτό που ήρθε σήμερα να το πάρετε πίσω. Ήταν άλλη η ατζέντα που συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη» είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Μωραϊτης. Επίσης ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε και με το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, λέγοντας πως «αυτό εξυπηρετεί μόνο τις ιδεολογικές σας εμμονές», ενώ ζήτησε να αποσυρθεί και η διάταξη για τα φωτοβολταϊκά σημειώνοντας πως «κάποιοι ετοιμάζονται να κάνουν πάρτυ αγοράζοντας τις εγκαταστάσεις των αγροτών μπιρ παρά».

Αλλαγές ζητούν και βουλευτές της Ν.Δ.

Βελτιωτικές αλλαγές ώστε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που είναι μεν καλό αλλά αδικείται από την πολυήμερη συζήτηση «για τα ίδια και τα ίδια» κάλεσε τους υπουργούς ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γ. Βλάχος.

Ο βουλευτής Αττικής της ΝΔ, έθεσε στην τοποθέτησή του τα επίμαχα σημεία των διαφωνιών του στις διατάξεις για τα φαρμακεία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τα φωτοβολταϊκά, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, το ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών και το γάλα.

Ειδικώς για το τελευταίο θέμα ο κ. Βλάχος ζήτησε να κατατεθεί η ρύθμιση ώστε το «ζωντανό αυτό προϊόν» να μην αφεθεί στο έλεος των βιομηχανιών να θέσουν τους κανόνες παρά να αφεθεί ελεύθερος ο καταναλωτής να διαλέξει. «Διαφωνούμε στο να παίξει το ελληνικό γάλα με αντίξοες συνθήκες για να μην πω με στημένο παιχνίδι» είπε καταλήγοντας.

«Αν το παστεριωμένο γάλα ξεπεράσει τις έξι έως και επτά ημέρες, ξεχάστε την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία. Τότε τα πανίσχυρα καρτέλ και πανίσχυρα σούπερ μάρκετ, θα εισάγουν απευθείας στο ράφι γερμανικά και ολλανδικά», είπε επίσης η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Παραιτήθηκε ο Χαρακόπουλος

Ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαροκόπος, εμμένοντας στη διαφωνία του για το γάλα, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση. Ο ίδιος διευκρινίζει στο Euro2day.gr ότι παραμένει βουλευτής και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Η παραίτηση Χαρακόπουλου, με αιχμές για τη στάση του Κ. Χατζηδάκη είναι αποτέλεσμα του ότι δεν πέρασε η θέση να αποφασίζει επιστημονική επιτροπή για τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλατος.

Στουρνάρας: Οι επενδυτές ψήφισαν Ελλάδα με τα λεφτά τους

Η επτάμηνη διαπραγμάτευση οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, υποστήριξε ο Γ. Στουρνάρας, θυμίζοντας ότι τηρήθηκε η δέσμευση να μην υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα.

Είπε ότι οι εξελίξεις και η αναγνώριση των θυσιών των Ελλήνων αποστομώνουν όσους επιμένουν να μεμψιμοιρούν. Η πρόοδος αναγνωρίζεται από όλους και τις αγορές και αυτό φαίνεται από την πορεία των spreads.

Υπενθύμισε ότι η τρόικα παραδέχθηκε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ανάγκη για μέτρα αλλά η ίδια παραδέχθηκε ότι υπάρχει περιθώριο και για να μοιραστεί «κοινωνικό μέρισμα». «Η χώρα έχει μόνο μια πρόκληση μπροστά της. Να επιταχύνει την αναπτυξιακή προοπτική και να μειώσει την ανεργία», δήλωσε.

Όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας το τρίτο άρθρο του νομοσχεδίου που επιφέρει σημαντικές φοροελαφρύνσεις και πρέπει να γίνει ευρύτερα αποδεκτό.

Στάθηκε στην επιτυχία των Πειραιώς και Alpha Bank σημειώνοντας ότι αποτέλεσε τεράστια επιτυχία. «Οι επενδυτές ψήφισαν με τα λεφτά τους», είπε και σημείωσε ότι μειώνεται το χρέος και καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό, καθώς θα επιστραφούν οι προνομιούχες μετοχές.

Για την επιστολή Αλμούνια είπε ότι θα την καταθέσει στην ολομέλεια. Η επιστολή, όπως σημείωσε ζητά να γίνεται με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Γεωργιάδης: Στα φαρμακεία διαφωνούν για μια… πόρτα

Η απεργία των φαρμακοποιών πρέπει να λήξει, γιατί ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό αδίκως, τόνισε από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, υπεραμυνόμενος των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που τους αφορούν και σημειώνοντας πως οι φαρμακοποιοί «παρασύρθηκαν» σε αυτή την απεργία.

Αφού ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι όντως από το Μνημόνιο και μετά, οι φαρμακοποιοί έχουν χάσει μεγάλο μέρος των παλαιών εισοδημάτων τους, όπως άλλωστε όλοι οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες της χώρας, επισήμανε ότι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα φαρμακεία στον πλανήτη είναι γιατί επρόκειτο για μια πάρα πολύ επικερδή επιχείρηση.

Αναφορικά με την ρύθμιση – για την οποία απεργούν οι φαρμακοποιοί – με την οποία επιτρέπεται να υπάρχει φαρμακείο εντός σούπερ μάρκετ, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η μόνη διαφορά με την υφιστάμενη κατάσταση, όπου υπάρχουν φαρμακεία «κολλητά» σε σούπερ μάρκετ είναι ότι θα πρέπει να ανοίξει μια «εσωτερική πόρτα» κι αντί ο πελάτης να βγει από το σούπερ μάρκετ και να μπει στο φαρμακείο, απλώς θα μπαίνει από την πόρτα.

Εξήγησε ειδικότερα ότι θα είναι ξεχωριστή επιχείρηση αδειούχου φαρμακοποιού εντός των πληθυσμιακών κριτηρίων και καταφέρθηκε εναντίον εκείνων που «υπερασπίζονται την κλειστή πόρτα» λέγοντας πως το κάνουν «γιατί έχουν κλειστά μυαλά».

Ακόμη ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με την τρόικα και δεν δέχθηκε μια σειρά μνημονιακών απαιτήσεων όπως η κατάργηση πληθυσμιακών κριτηρίων, η αναδρομική μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από την 1η Ιανουαρίου του 2014, πληρωμή «κλόου μπακ», δυνατότητα να αγοράζουν και να ανοίγουν φαρμακεία μη φαρμακοποιοί, τα σούπερ μάρκετ και ανώνυμες εταιρείες.

πηγη