Πληρώνουμε το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη -Δείτε πόσα χάνει μια 4μελής οικογένεια

Μια οικογένεια με δύο μικρά παιδιά, καταναλώνει τουλάχιστον ενάμιση λίτρο γάλα την ημέρα. Αν συνυπολογιστούν και οι «απώλειες», τότε χρειάζονται περίπου 50 μπουκάλια τον μήνα. Πόσα λοιπόν πληρώνει μια ελληνική οικογένεια για αυτά τα 50 μπουκάλια και πόσα η αντίστοιχη στην Ισπανία, στην Πορτογαλία ή στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες;


Ανεξάρτητα από το τι πρόκειται να συμβεί με τις επικείμενες αλλαγές, αυτό το οποίο βιώνουμε (και πληρώνουμε) σήμερα είναι όντως απογοητευτικό
. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης –προφανώς για να εκτονώσει την κρίση που έχει ξεσπάσει ακόμη και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο- δείχνουν ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σε μια από τις τρεις ακριβότερες θέσεις όσον αφορά στην τιμή του γάλακτος.

Το fpress.grέκανε τις πράξεις και υπολόγισε ότι μια τετραμελής ελληνική οικογένεια φτάνει να πληρώνει 300 ή και 400 ευρώ περισσότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να μπορέσει να γεμίσει το ψυγείο με γάλα. Μπορείτε να δείτε και τον σχετικό πίνακα κάνοντας κλικ εδώ.

Το ποιος φταίει γι’ αυτή την κατάσταση, γιατί η κατάσταση αυτή διατηρείται επί τόσα χρόνια και ποιος μας εγγυάται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα θα οδηγήσουν τελικώς σε μείωση τιμής, πουθενά δεν αναφέρεται. Περιγράφονται βέβαια οι αλλαγές:
Δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο των εγχώριων συνεταιριστικών και ιδιωτικών μονάδων παραγωγής γάλακτος να αυτοδεσμεύονται για τη διάρκεια ζωής του παραγόμενου προϊόντος γάλακτος, με βάση τη χρησιμοποιούμενη σε κάθε μονάδα τεχνολογία και μέθοδο παστερίωσης και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που έχει θέσει ο νόμος. Έτσι θα έχουμε παστεριωμένο γάλα όχι μόνο 5 αλλά και περισσότερων ημερών προσφέροντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές
Θεσπίζεται ειδική κατηγορία παστεριωμένου γάλακτος ημέρας, το οποίο συλλέγεται και συσκευάζεται εντός 24ωρών με διάρκεια ζωής συνολικά 2 ημερών. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε τοπικούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς, να πωλούν απευθείας φρέσκο γάλα σε καταναλωτές της περιοχής.
Για την προώθηση του Ελληνικού γάλακτος μπορεί να απονέμεται Ελληνικό σήμα σε όσες επιχειρήσεις πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Η προεργασία για τη διαμόρφωση των σχετικών κριτηρίων έχει προχωρήσει και η διαδικασία είναι στην ολοκλήρωσή της.

 πηγη