Ουκρανία: Ένοπλοι κατέλαβαν το κοινοβούλιο της Κριμαίας

Ένοπλοι κατέλαβαν το τοπικό κοινοβούλιο και κυβερνητικά κτήρια στη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων interfax.

Δεν ήταν εξαρχής σαφές ποιος είχε τον έλεγχο των κτηρίων, ωστόσο ο ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι και στα δύο κτήρια στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη, ανέμιζε ο ρωσική σημαία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο τοπικός Τατάρος ηγέτης, Ρεφάτ Τσουβμπάροφ, έγραψε στο facebook: «Έμαθα ότι τα κτήρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».

Περίπου 100 αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτήριο του κοινοβουλίου, οι πόρτες του οποίου φαίνεται πως έχουν μπλοκαριστεί με ξύλινα καφάσια.

Οι Τατάροι, που υποστηρίζουν την νέα ηγεσία της Ουκρανίας και φιλορώσοι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Γιανουκόβιτς συγκρούστηκαν χθες έξω από το τοπικό κοινοβούλιο.

Υποψήφιος πρωθυπουργός ο Αρσένι Γιάτσενουκ

Τον πρώην υπουργό Οικονομικών και στέλεχος του κόμματος «Πατρίδαι» της Γιούλα Τιμοσένκο, Αρσένι Γιάτσενουκ, προτείνει για νέο πρωθυπουργό της χώρας το συμβούλιο «Euromaidan», το οποίο αποτελείται από τους πολιτικούς ηγέτες του φιλοΕΕ κινήματος αλλά και ακροδεξιών ομάδων.

Η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας αναμένεται να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής την Τρίτη.

Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς από το Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις για να αποτρέψει τη στάση πληρωμών, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών και επενδυτών και να εγγυηθεί τις συνθήκες μιας φυσιολογικής ζωής για τους πολίτες της Ουκρανίας.

Οι προτάσεις των ηγετών των διαδηλωτών αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση στο Κοινοβούλιο την Τρίτη.

Το Κίεβο ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ

Η Ουκρανία ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνδράμει στην προετοιμασία ενός προγράμματος βοήθειας, δήλωσε χθες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι η νέα ουκρανική κυβέρνηση σύντομα θα έχει έτοιμο το δικό της πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Στέπαν Κούμπιφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας λαμβάνει μέτρα για να σταματήσει την φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, που καταγράφει αυξητικές τάσεις μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Νοέμβριο.

«Υπήρξαν συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ, υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και τους καλέσαμε να έρθουν στην Ουκρανία να εργαστούν για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας», πρόσθεσε ο Κούμπιφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης θα υιοθετηθεί «αύριο ή μεθαύριο» και ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα παρέμβει στην αγορά ξένου συναλλάγματος για να εμποδίσει την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, του γρίβνα, τις επόμενες ήμερες.

Το γρίβνα έπεσε νωρίτερα σήμερα στο χαμηλότερο ποσοστό του έναντι του δολαρίου, φτάνοντας τα 10 γρίβνα για ένα δολάριο.

Εξάλλου ο Κούμπιφ σημείωσε ότι τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Ουκρανίας έχουν μειωθεί στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια από 17,8 δισεκατομμύρια που ήταν την 1η Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος απέδωσε την πτώση στις προσπάθειες να συγκρατηθεί η πτώση της γρίβνα. «Τελευταία η κεντρική τράπεζα υποστήριζε τη συναλλαγματική αξία (της γρίβνα) αντλώντας από τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος, τα οποία έχουν μειωθεί στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Κούμπιφ.
Πηγη