Σκληρή κόντρα Άδωνι –Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών,για την επιδημία της γρίπης

 
Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κατά του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου όσον αφορά στην αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης νωρίτερα είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι 2013 ήταν μια χρονιά ύφεσης της γρίπης και τα εμβόλια που παρελήφθησαν ήταν λιγότερα, όπως και σε όλη την Ευρώπη.

Επίσης ανάφερε πως ο εμβολιασμός δεν βοηθάει, καθώς το εμβόλιο για να δράσει θέλει τρεις με τέσσερις εβδομάδες, ενώ το κύμα της γρίπης αναμένεται να καμφθεί σε δυο με τρείς εβδομάδες.

Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει την τοποθέτηση αυτή του υπουργού ως «άστοχη και επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία».

Παράλληλα, καταγγέλλει τον υπουργό Υγείας ότι  χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις, υποστηρίζει με δημόσια δήλωσή του ότι δεν έχει νόημα να κάνει κανείς τώρα εμβόλιο κατά της γρίπης.

Επιπλέον ο ΙΣΑ κάνει λόγο για ακόμη ένα μεγαλύτερο ατόπημα από πλευρά του υπουργού και αναφέρεται στην δήλωση του κ. Γεωργιάδη περί μη αναγκαιότητας πλέον του εμβολιασμού.

«Προηγήθηκε η δημόσια παραδοχή από πλευράς του ότι φέτος παραγγέλθηκαν λιγότερα εμβόλια κατά της γρίπης σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να παρουσιασθούν ελλείψεις. Ενώ παράλληλα δεν αναλήφθηκε από πλευράς υπουργείου καμία προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την επερχόμενη επιδημία γρίπης» αναφέρει ο ΙΣΑ.

Αν ο υπουργός θεωρεί ότι ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού του πληθυσμού αποτελεί «μπίζνα» για κάποιους, οφείλει να τους κατονομάσει και να τους στείλει άμεσα στον Εισαγγελέα, με ονόματα και στοιχεία, προσθέτει. «Αν δεν το κάνει αυτός, θα το κάνουμε εμείς».

Ο ΙΣΑ καλεί τον υπουργό Υγείας για όσο διάστημα κατέχει ακόμη τη θέση αυτή , να μην εκφράζει δημόσια θέσεις που δεν διαθέτουν επιστημονικό υπόβαθρο και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Ας φροντίσει έστω και τώρα να εφαρμοστεί επιτέλους και στη χώρα μας μια εθνική πολιτική πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού , για την προστασία του από τις επιδημίες.

«Όσο δεν το πράττει αυτό και κρύβει την ανεπάρκεια του πίσω από επικοινωνιακές ατάκες και δημόσιες εκφράσεις της ευγνωμοσύνης που νιώθει για την Τρόικα και τους δανειστές της χώρας μας , το μόνο που πετυχαίνει είναι να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρωπίνων ζωών που χάνονται εξαιτίας της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας στη χώρα μας».