Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Βενεζουέλα -8 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Βενεζουέλα -8 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Τουλάχιστον οχτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 134 έχουν τραυματιστεί στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών εναντίον της κυβέρνησης του πρόεδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε η γενική εισαγγελέας της χώρας αυτής Λουίζα Ορτέγκα.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Καράκας, δύο στην επαρχία Καραμπόμπο (κεντρικά), ένας στη Λάρα (δυτικά) και ένας ακόμη στη Σούκρε (ανατολικά) στις «εγκληματικές» αυτές διαδηλώσεις που στοχοθέτησαν «το κράτος, την ανθρώπινη ζωή, και την (πολιτική) σταθερότητα του κράτους» είπε η Ορτέγκα. Συνολικά 124 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την 11η Φεβρουαρίου.

Ο Μαδούρο έχει κατηγορήσει τους διαδηλωτές ότι προετοιμάζουν ένα πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησής του και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες συνελήφθη με την κατηγορία ότι ηγήθηκε της εξέγερσης. Η αντιπολίτευση από την δική της πλευρά καταγγέλλει τη δυσανάλογη χρήση αστυνομικής βίας εναντίον των διαδηλωτών και επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών από ένοπλους υποστηρικτές της κυβέρνησης.
Η Κάθριν Αστον, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, απηύθυνε έκκληση να διεξαχθεί ένας «ευρύς διάλογος» στη Βενεζουέλα.

«Καταδικάζω την έλλειψη ανεκτικότητας και την χρήση βίας από όλες της πλευρές. Υπογραμμίζω το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, (στην ελευθερία) του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και του συναθροίζεσθαι. Είναι επιβεβλημένο οι δημόσιες αρχές να εγγυηθούν ότι όλοι οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν αυτά τα δικαιώματα ελεύθερα» είπε η Άστον.

ΠΗΓΗ