Προ λουκέτου και η Χαλυβουργία Ελλάδος

Μετά τη Χαλυβουργική της οικογένειας Αγγελόπουλων, έρχεται  η σειρά της Χαλυβουργίας Ελλάδος, της οικογένειας Μάνεση να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα παραπέρα, σηματοδοτώντας το ουσιαστικό τέλος του κλάδου της εγχώριας χαλυβουργίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος, έχει καλέσει σε συζητήσεις σήμερα το σωματείο των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, το οποίο εδώ και περίπου d;yo χρόνια παραμένει κλειστό, με το προσωπικό να έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικείμενο της συζήτησης με το σωματείο θα είναι το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου, με την αποχώρηση των πρώην εργαζομένων, που φτάνουν τους 120.

Πίσω από την απόφαση της διοίκησης της Χαλυβουργίας Ελλάδος, βρίσκονται όπως και στην περίπτωση της Χαλυβουργικής δύο αιτίες: η πρώτη είναι η καταβαράθρωση της εγχώριας ζήτησης για χάλυβα, εξαιτίας της ανυπαρξίας κατασκευαστικής δραστηριότητας (ιδιωτικής και δημόσιας).

Η δεύτερη είναι ότι ενώ οι όποιες εξαγωγές θα μπορούσαν να συντηρήσουν τη λειτουργία των εργοστασίων, είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν εξαιτίας τους υψηλού ενεργειακού κόστους.

Πάντως οι διαπραγματεύσεις με το σωματείο για το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου, συμπίπτουν χρονικά με την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης μέτρων για την ενίσχυση της βαριάς βιομηχανίας. Ειδικότερα, όπως πληροφορείται το Capital.gr, πιθανότατα και εντός της εβδομάδας, θα ανακοινωθεί από το ΥΠΕΚΑ η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την περίφημη διακοψιμότητα. Το μέτρο θα εφαρμοστεί, παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας, η οποία έχει εκφράσει συγκεκριμένες ενστάσεις συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο μέσω επιστολής.

Εκτός όμως από τη διακοψιμότητα, στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου. Μετά και τις τελευταίες παρεμβάσεις της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου, υπάρχει βάσιμη προσδοκία ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει η οριστική απάντηση των ρώσων. Η τιμή που έχει ζητηθεί από ελληνικής πλευράς κυμαίνεται στα επίπεδα των 395 δολαρίων ανά χίλια κυβικά μέτρα. Πιθανή συμφωνία, αναμένεται να ανακοινωθεί «πακέτο» με τη διακοψιμότητα.