Αίμα και μια σπασμένη μύτη στο τουρκικό κοινοβούλιο

 Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να ενισχύσει τον πολιτικό έλεγχο στους διορισμούς των δικαστών ενέκρινε σήμερα το κοινοβούλιο της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια των αντεγκλήσεων, μάλιστα, ένας βουλευτής κατέληξε στο νοσοκομείο, με σπασμένη μύτη. Ο νόμος, τον οποίο προωθούσε η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ψηφίστηκε μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, με πολλές αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και εκείνων της αντιπολίτευσης.

Πριν από την ψηφοφορία ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αποσύρονται τα πιο αμφιλεγόμενα άρθρα του νομοσχεδίου με το οποίο μεταρρυθμίζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελών (HSYK) καθώς η αντιπαράθεση ήταν τόσο έντονη που σε δύο περιπτώσεις βουλευτές ήρθαν στα χέρια μέσα στο κοινοβούλιο. Μάλιστα ένας βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο Αλί Ιχσάν Κοκτούρκ, χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο με σπασμένη μύτη.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο, που δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο όσον αφορά το διορισμό των δικαστών, είναι αντισυνταγματικό και ότι μοναδικός σκοπός του είναι να επιτρέψει στην κυβέρνηση να σταματήσει τις έρευνες για τα σκάνδαλα που την απειλούν.
Το CHP είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εάν εγκριθεί ο νόμος από το κοινοβούλιο.

πηγη