Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες 500 δημάρχων και αντιδημάρχων σε όλη τη χώρα

– Η ιστοσελίδα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας από την επισκεψιμότητα «πέφτει» διαρκώς
– Πρόκειται για τα πόθεν έσχες από τους 100 μεγαλύτερους δήμους της χώρας
– Υπάρχουν 500 πόθεν έσχες δημάρχων και αντιδημάρχων από τους 714 εν ενεργεία
– Διαβάστε ενδεικτικά τα πόθεν έσχες των Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη

Για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα πόθεν έσχες περίπου 500 δημάρχων και αντιδημάρχων μέσω της ιστοσελίδας της Διεθνής Διαφάνειας Ελλάδος μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που εμπεριέχει 500 δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων από το συνολο των 714 εν ενεργεία δημάρχων και αντιδημάρχων. 

Πρόκειται για τους 100 μεγαλύτερους δήμους της χώρας και τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα για όλους τους πολίτες.

Από το 2010 ο νόμος προβλέπει τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των δημάρχων και αντιδημάρχων με σχετική ανάρτηση στις ιστοσελίδες των δήμων. Έτσι η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος συνέλεξε όλα τα στοιχεία από τις ιστοσελίδες των δήμων και έκανε μεταφορά των δεδομένων στα πρωτότυπα αναρτημένα έντυπα.

Για κάθε αναρετημένο πόθεν έσχες, ο πολίτης μπορεί να βλέπει και να ενημερώνεται για τα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία και την επιχειρηματική δραστηριότητα των δημάρχων και αντιδημάρχων, ενώ υπάρχει και μηχανή αναζήτησης, έτσι ώστε να ψάξει κανείς το όνομα που επιθυμεί.

Τα στοιχεία των περιουσιακών καταστάσεων αφορούν τα τρία τελευταία χρόνια από το 2011 έως το 2013, προκειμένου να δίνεται και η δυνατότητα σύγκρισης. Φυσικά, για όσους δημάρχους ή αντιδημάρχους δεν έχουν υποβάλει τα σχετικά στοιχεία ή έχουν αντίρρηση για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, υπάρχει σχετική ένδειξη.

Οπως αναφέρει η οργάνωση: «Την ενίσχυση της διαφάνειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από την καλύτερη πρόσβαση του πολίτη στη δημόσια πληροφορία προάγει η Διεθνής Διαφάνειας-Ελλάδος (ΔΔ-Ε), συγκεντρώνοντας και παρουσιάζοντας τα «πόθεν έσχες» εν ενεργεία Δημάρχων και Αντιδημάρχων των 100 μεγαλύτερων* Δήμων της χώρας σε μια δημόσια προσβάσιμη ιστοσελίδα http://www.transparency.gr/diafanis-topiki-aftodioikisi.

Η ιστοσελίδα θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος της δημοτικής περιόδου (31 Αυγούστου 2014). Αξίζει να σημειωθεί ότι από την τεράστια επισκεψιμότητα η ιστοσελίδα διαρκώς «πέφτει».

Ενδεικτικά το NewsIt δημοσιεύει τα πόθεν έσχες για τους δύο κορυφαίους Δήμους της χώρας, εκείνον της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το πόθεν έσχες του Γιώργου Καμίνη

To πόθεν έσχες του Γιάννη Μπουτάρη

πηγη

Αρέσει σε %d bloggers: