Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στην Αγκυρα

   Eπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το τουρκικό Κοινοβούλιο, στην Αγκυρα. 
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει εκατοντάδες ανθρώπους που έκαναν πορεία, για να ζητήσουν την απελευθέρωση αξιωματικών καταδικασμένων για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δυνάμεις καταστολής επενέβησαν με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας έπειτα από έκκληση πολλών ενώσεων και στη συνέχεια άρχισαν να κατευθύνονται προς το κτίριο του κοινοβουλίου, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

«Ελευθερία στους πατριώτες» και «Όχι στη συνωμοσία» ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατήγγελλαν την τύχη που επιφυλάχθηκε σε πολλές εκατοντάδες αξιωματικούς, απόστρατους ή εν ενεργεία, μεταξύ των οποίων ένας πρώην αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στους οποίους επιβλήθηκαν το 2012 και το 2013 πολύ βαριές ποινές κάθειρξης σε δύο πολύκροτες υποθέσεις συνωμοσίας εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Καθώς έχει εμπλακεί σ’ ένα χωρίς προηγούμενο σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο ξέσπασε στα μέσα Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έτεινε το χέρι προς το στρατό ανακοινώνοντας πως τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας νέας δίκης για τους στρατιωτικούς αυτούς.

Το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ζήτησε επίσης την αναθεώρηση δύο δικών, υποστηρίζοντας πως οι αποδείξεις σε βάρος των ανδρών του ήταν κατασκευασμένες.

πηγη