Ο Guardian κάνει ψηφοφορία για την επιστροφή των μαρμάρων

Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ  για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αλλά και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, η βρετανική εφημερίδα Guardian ζητά από τους αναγνώστες της να ψηφίσουν για το θέμα.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, τίθεται η ερώτηση για το αν είχε δίκιο ο Κλούνεϊ όταν δήλωσε πως πρέπει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Μέχρι τώρα υπέρ της επιστροφής τάσσεται το 64% των αναγνωστών και κατά το 36%.

Η ψηφοφορία κλείνει σε δύο ημέρες.

Ποια είναι τα Ελγίνεια μάρμαρα
 
Η  συλλογή γλυπτών που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο περιλαμβάνει μερικά από τα γλυπτά των αετωμάτων, των μετοπών που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπίθων και των Κενταύρων, αλλά και της Ζωφόρου του Παρθενώνα που κοσμούσε το ανώτερο τμήμα των τοίχων του σηκού του ναού σε όλο τους το μήκος.

Ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/2 από ό,τι απομένει από τη γλυπτική διακόσμηση του Παρθενώνα που διασώθηκε: 75 μέτρα από τα αρχικά 160 μέτρα, 15 από τις 92 μετόπες, 17 τμηματικές φιγούρες από τα αετώματα, όπως επίσης και άλλα τμήματα της αρχιτεκτονικής.

Τα αποκτήματα του Έλγιν περιλαμβάνουν ακόμη αντικείμενα από άλλα κτίρια της Αθηναϊκής Ακρόπολης: το Ερέχθειο, που μεταβλήθηκε σε ερείπιο κατά τον ελληνικό αγώνα της Ανεξαρτησίας (1821-33), τα Προπύλαια και τον Ναό της Αθηνάς Νίκης.

Ο λόρδος Έλγιν πήρε περίπου τα μισά από τα γλυπτά του Παρθενώνα και από τα υπόλοιπα δημιουργήθηκαν εκμαγεία σε γύψο. Στη συλλογή των μαρμάρων δόθηκε το όνομα του λόρδου Έλγιν.