Με διαφωνίες η συζήτηση της τροπολογίας για τον αποκλεισμό μεταναστών από τις εκλογές (Εν τελει περασε)

NAI RE8

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης συμμετέχει στη συνεδρίαση με θέμα την ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ που αφορά το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών

Με διαφωνίες άρχισε στη Βουλή η συζήτηση της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία υλοποιείται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον αποκλεισμό ομογενών και μεταναστών από μη ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον δεν διαθέτουν την ελληνική ιθαγένεια. 
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά μερικές χιλιάδες ομογενών (7.000 τους υπολόγισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος), καθώς και μετανάστες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα χωρίς να έχουν πολιτογραφηθεί – ανάμεσά τους και πρόσωπα προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Νορβηγία).Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του εισηγητή του, Στάθη Παναγούλη, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της τροπολογίας κατά την επόμενη συνεδρίαση, που θα ακολουθήσει την ακρόαση των προσκεκλημένων φορέων (θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων).Σημειώνεται, ωστόσο, πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης θεώρησε πως μια τέτοια διάταξη θα έπρεπε να είχε έρθει στη Βουλή μετά τη διευθέτηση των ζητημάτων της απόδοσης ιθαγένειας.

Αντίστοιχες υπήρξαν οι παρατηρήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως «ενώ το ΣτΕ έχει κηρύξει αντισυνταγματική την εφεδρεία πρώτου τύπου, το χαράτσι και τις περικοπές στις συντάξεις, η κυβέρνηση σπεύδει να υλοποιήσει μονάχα αυτή την απόφαση του ΣτΕ και να αποκλείσει απ’ τις αυτοδιοικητικές εκλογές τους ομογενείς, αλλά και μετανάστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν άποψη για τα τοπικά προβλήματα».

«Οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ρύθμιση του δικαίου της ιθαγενείας» συμφώνησε και η ανεξάρτητη βουλευτής Θ. Τζάκρη.

«Εάν δεν φέρουμε αυτή την τροπολογία, την επομένη των εκλογών που κάποιος πολίτης θα προσφύγει, θα ακυρώσει τη διαδικασία και θα ξαναπάμε σε εκλογές, φέρνοντας τη ρύθμιση που τώρα δεν θέλετε» απάντησε στον Αλ. Μητρόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

«Η κυβέρνηση φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση το νομοθέτημα που υλοποιεί την απόφαση του ΣτΕ για τους αλλοδαπούς» εκτίμησε η Μαρία Χρυσοβελώνη (ΑΝ.ΕΛ). «Η παραπάνω συμμόρφωση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τα δικαιώματα των ομογενών, που ο υπουργός βάζει στο ίδιο καλάθι με τους αλλοδαπούς. Γι’ αυτό έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου, να αποδοθούν στους ομογενείς πλήρη πολιτικά δικαιώματα μέσω της ταχείας πολιτογράφησης» συμπλήρωσε.

«Η τροπολογία βάζει στην ίδια μοίρα τους αλλοδαπούς με τους ομογενείς μας -λες και δεν ζήτησαν να έρθουν στη χώρα των προγόνων τους» παρατήρησε ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή).

«Οι λόγοι στους οποίους οδηγήθηκε το ΣτΕ σ’ αυτήν την απόφαση και πέρασε αυτή η λογική έχουν εκτεθεί από πλευράς ΚΚΕ» σημείωσε ο βουλευτής Σπύρος Χαλβατζής. «Το ΚΚΕ έχει ζητήσει να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές, στους μετανάστες που έχουν κλείσει πέντε χρόνια διαμονής στη χώρα».

Κατά τα άλλα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης, σχολίασε και την εισαγωγή του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές, θεωρώντας πως «οι δύο εταίροι πλασάρουν ως ανανέωση την κατάργηση της λίστας, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού». «Δεν σας σώζει ο σταυρός. Φέρατε τον σταυρό για να σώσετε τον συνεταίρο σας. Γιατί ενδεχόμενα, με τη λίστα δεν θα βρίσκανε στο ΠΑΣΟΚ ούτε δεύτερο υποψήφιο» σχολίασε ο κ. Παναγούλης, ο οποίος εξέφρασε και την προσωπική του άποψη για διενέργεια βουλευτικών εκλογών, εκ παραλλήλου με τις ευρωεκλογές.

«Δεν καταλαβαίνω τι σας ενοχλεί» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. «Σας ενοχλεί να ψηφίζει ο λαός εκείνους που κρίνει ως άξιους να πάνε στην Ευρωβουλή; Μήπως με την ίδια λογική θα πρέπει να καθιερώσουμε τη λίστα και στις εθνικές εκλογές;» «Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, αντί να δώσουμε το δικαίωμα στον κόσμο να ψηφίζει τα πρόσωπα που θέλει, να εφαρμόσουμε την εσωκομματική του διαδικασία -δηλαδή να αντικαταστήσουμε το προνόμιο του αρχηγού και της ομάδας του, με την κομματική παρέα. Είναι δημοκρατική διαδικασία ο Βουδούρης και ο Καρυπίδης που ξεσήκωσε τις κομματικές σας οργανώσεις;» ρώτησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Μιχελάκης.
«Εμείς συμφωνούμε στον σταυρό, αλλά όχι και στο τέχνασμα» αποκρίθηκε από πλευράς ΑΝ.ΕΛΛ, ο Β. Καπερνάρος. «Συμπίπτει, όλως σατανικώς, να έχουμε τις αυξήσεις των διοδίων με τις εκλογές, ώστε να μην πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν. Τη δεύτερη Κυριακή που έχουμε και τις ευρωεκλογές, πολλαπλασιάζονται τα έξοδα -και το σκέπτεται κανείς να πάει να ψηφίσει».

«Δεδομένου ότι στις ευρωεκλογές υφίσταται ο θεσμός του ετεροδημότη, δεν αλλάζουμε τίποτα» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών. «Ο πολίτης δεν υποχρεώνεται να ξοδέψει λεφτά για να μετακινηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του: θα ψηφίσει στον τόπο όπου διαμένει. Και μέχρι τις 14 Μαρτίου, μπορεί κάποιος να δηλώσει πώς θέλει να μεταφέρει τα δικαιώματά του».

 πηγη

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασαν την τροπολογία για τις εκλογές

Σκληρή κόντρα στη Βουλή

 Σκληρή κόντρα σήμερα στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στη συζήτηση για την τροπολογία που επανακατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, περί της διεξαγωγής των επαναληπτικών εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τις ευρωεκλογές, αλλά και για τον αποκλεισμό από τις αυτοδιοικητικές εκλογές μεταναστών και ομογενών. Η τροπολογία, που είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «δίκαιη δίκη», ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

φωτ.ΑΜΠΕ

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι καμία σκοπιμότητα δεν κρύβεται πίσω από τις προωθούμενες αλλαγές και ότι σέβεται τους θεσμούς, ενώ αντίθετα η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για εκλογικά μαγειρέματα, στην προσπάθειά της να διασωθεί από τη μεγάλη ήττα που διαπιστώνει ότι θα υποστεί στις επερχόμενες εκλογές.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου υποστήριξε τη ρύθμιση για τη διεξαγωγή του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου, επικαλούμενος τεχνικούς και πολιτικούς λόγους, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος, κάνοντας λόγο για αντιφατική λογική και τόνισε ότι θα πρέπει να απαντήσουν όσοι διαφωνούν αν έχουν ή όχι εμπιστοσύνη στον κυρίαρχο λαό. Όπως υποστήριξε ο κ. Αθανασίου, αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν την πρώτη Κυριακή μαζί με τις αυτοδιοικητικές, οι εφορευτικές επιτροπές θα είχαν πολύ μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, λόγω και της σταυροδοσίας.
Σε όσους ασκούν κριτική για τον αποκλεισμό από τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσων αλλοδαπών και ομογενών δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, παρ’επεμψε σε σχετική απόφαση του ΣτΕ, λέγοντας ότι αφορά μόνο πολίτες τρίτων χωρών και όχι της ΕΕ, οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν. Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι ο ίδιος έχει από τον Μάρτιο του 2013 έτοιμο τον νόμο περί ιθαγένειας και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω γιατί δεν ήρθε στη Βουλή, ενώ εγώ τον παρέδωσα…».
«Όλοι όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια δεν στερούνται το δικαίωμα ψήφου. Καλώς ή κακώς, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη. Έπρεπε να εφαρμοστεί η απόφαση. Είμαστε κράτος δικαίου και πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς» τόνισε.
Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αλλάζει στο «παρά πέντε» το εκλογικό σύστημα, ερήμην της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, έκανε λόγο για πανικό και αδιέξοδο των δύο κυβερνητικών εταίρων, που προσπαθούν «να δημιουργήσουν τεχνητή εντύπωση μπροστά στη μεγάλη εκλογική συντριβή και κατάρρευσή τους, που βλέπουν ότι έρχεται τη δεύτερη Κυριακή».
«Νομίζετε ότι με τεχνάσματα, μεθοδεύσεις και κόλπα θα επηρεάσετε το εκλογικό σώμα. Δεν θα γλιτώσετε, όμως, γιατί οι εκλογές κερδίζονται με ψήφους» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι αποδεικνύει με τη στάση του πως δεν τον ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές, αλλά μόνο οι αυτοδιοικητικές, λόγω του εσωκομματικού προβλήματος που αντιμετωπίζει.
Όπως είπε η κ. Βούλτεψη, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια «κινούμενη άμμος ευκαιριακών ψηφοφόρων που τον ψήφισαν, η οποία συγκρούεται με το 4% της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης που δεν θέλει την Ευρώπη, γι’ αυτό κι αναδεικνύει ως κυρίαρχο ζήτημα ποιοι δήμαρχοι θα εκλεγούν». «Για τη ΝΔ το σημαντικότερο όλων είναι η Ευρώπη. Πρώτα είναι η Ευρώπη και όχι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Και θα πρέπει οι αντιμνημονιακοί υποψήφιοί σας να δηλώσουν αν θα δεχτούν ή όχι τα χρήματα από το μνημόνιο. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη της Ευρώπης, θα αγωνιστούμε για ισότιμη παραμονή της χώρας μας» υπογράμμισε η κ. Βούλτεψη. Και απαντώντας στις επικρίσεις για τον σταυρό προτίμησης, υποστήριξε ότι «ενοχλεί μόνον τα κόμματα που δεν έχουν ενιαία θέση απέναντι στην ΕΕ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».
Έντονα επικριτική ήταν και για τα όσα ακούστηκαν περί οπισθοδρόμησης στο θέμα της ελληνικής ιθαγένειας: «Όποιος το λέει αυτό, αν έχει άλλη γνώμη, τότε πάει σε εκλογές, αλλάζει το Σύνταγμα, βάζει τους μετανάστες να κάτσουν στο κεφάλι μας και να μπουν στα σπίτια μας» υποστήριξε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Βασίλης Καπερνάροςχαρακτήρισε προσχηματικές τις θέσεις της κυβέρνησης, την οποία επέκρινε ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης διαχώρισε τη θέση του ως προς την τροπολογία, σημειώνοντας ότι «δεν συνιστά οπισθοδρόμηση να έρχεται ρύθμιση για να προσαρμοστεί με αποφάσεις του ΣτΕ, ούτε μπορεί να είναι στοιχείο κριτικής», αλλά, όπως τόνισε,«είναι οπισθοδρόμηση να είναι από τον Μάρτιο του 2013 σε ισχύ η εγκύκλιος που ‘πάγωσε’ τον νόμο περί ιθαγένειας και να μην έρχεται στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου».
«Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν διαθέτει σε ισχύ νομοθετικό πλαίσιο για την ιθαγένεια. Και αντί να έρθει μια ολοκληρωμένη πρόταση, φέρνετε ξεκούδουνα ρύθμιση για την ψήφο των μεταναστών» τόνισε και απέδωσε ευθύνες και στο ΠΑΣΟΚ, διότι δεν έχει έλθει ακόμα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο «για διακηρύξεις που περίσσεψαν περί κράτους δικαίου, από όλους όσοι κάνουν ότι δεν ζούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα, αλλά στο διάστημα». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της λίστας στις ευρωεκλογές, αλλά κατά στο να συμπέσουν με τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των ετεροδημοτών, μειώνοντας τα έξοδα μετακίνησής τους, με κατάργηση των διοδίων και με φθηνά εισιτήρια.
«Κανένας δεν μπορεί να βάζει ψευδεπίγραφα διλήμματα» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματός του, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για παλαιοκομματική λογική.
«Η τροπολογία προστατεύει το κύρος των θεσμών της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης και αν κάποιοι μεθόδευαν την υποβάθμιση τους πρέπει να το συζητήσουμε καθαρά και χωρίς υποκρισία. Είναι μια τεράστιας σημασίας προσπάθεια, που κρατάει όρθιους τους θεσμούς» επισήμανε και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για ψευτοδιλήμματα που θέτει.
«Το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο είναι πλαστό από τη φύση του, γιατί θα πάψει να υπάρχει. Δεν μπορεί να υπάρχει το πλαστό δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο για την πρώτη Κυριακή. Αν εσείς με ψευτοδιλήμματα θέλετε να στείλετε αδιάβαστους τους θεσμούς δεν θα περάσει. Καμία σκοπιμότητα από την πλευρά μας δεν υπάρχει, αλλά μόνο το υπέρτατο καθήκον να προστατεύσουμε τους θεσμούς», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος. «Δεν έγινε τίποτα περίεργο ή εν κρυπτώ. Εμείς λέμε καθαρά και επίσημα να εκφραστεί η επιστημονική κοινότητα. Όχι λαθροχειρίες σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα» συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ