Ο κατώτατος μισθός στην Ευρώπη: ποιες χώρες το εφαρμόζουν και γιατί;

(Αυτοματη μεταφραση )Γαλια:Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί , Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11% μέχρι το 2015. Δύο μήνες νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός γενικού κατώτατου μισθού. Η Γερμανία άφησε τις χώρες μέλη της ζώνης τουΕυρωπαϊκής Ένωσης , χωρίς εθνικό ελάχιστο μισθό και ανοίγει τη συζήτηση για το θέμα αυτο στην Ευρώπη .

Το υψηλότερο μηνιαίο κατώτατο μισθό είναι το Λουξεμβούργο (€ 1.874).  Η Γαλλία βρίσκεται στην πέμπτη θέση, με ελάχιστο μισθό 1.430 ευρώ.

 

  • Ποιες χώρες έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό;

Σήμερα, 21 από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέσει ένα κατώτατο μισθό γενικα: το Βέλγιο , στη Βουλγαρία , στην Κροατία , στην Εσθονία, στην Ισπανία , στη Γαλλία, στην Ελλάδα , στην Ουγκαρια , στην ιρλανδια στην Λετονία , στην λιθουανια , στο Λουξεμβούργο , στην  Μάλτα , στην Ολλανδία , στη Πολωνία , στη Πορτογαλία , στη Τσεχική Δημοκρατία , στη Ρουμανία , στο Ηνωμένο Βασίλειο , στη Σλοβενία ​​και στηΣλοβακία .

Το μηνιαίο επίπεδο των μισθών αυτών διαφέρει σημαντικά από τη μία χώρα στην άλλη: από € 157 έως € 1.874 Ρουμανία Λουξεμβούργο, σχεδόν 12 φορές περισσότερο. Ένα χάσμα μειώνεται κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τη διόρθωση των διαφορών τιμών μεταξύ των χωρών.

Στη Γαλλία, ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα € 1430, πίσω από το Λουξεμβούργο (€ 1.874), το Βέλγιο (€ 1.502), την Ολλανδία (€ 1.469) και η Ιρλανδία (€ 1.462).

Διαβάστε: Βασικός μισθός: το μεγάλο ευρωπαϊκό πρότυπο

  • Ποιες είναι οι χώρες που δεν έχουν εισαχθεί;

Επτά χώρες δεν έχουν κατώτατο μισθό. Κύπρος έχει ένα ελάχιστο νόμιμο μισθό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη. Αυτό δεν ισχύει για όλους τους εργαζόμενους και περιορίζεται σε συγκεκριμένες ομάδες που έχουν οριστεί από τους τομείς ή επαγγέλματα. Είναι η ίδια στη Γερμανία , όπου η πολιτιστική ένωση είναι ισχυρή, αλλά η χώρα θα πρέπει να θεσπίσει ένα ελάχιστο μισθό γενικευμένη από 1 ης Ιανουαρίου 2015. Πρέπει s ‘ που στις 8.50 ευρώ ανά ώρα.

Στην κατηγορία των χωρών που δεν διαθέτουν νόμιμο ελάχιστο μισθό είναι η Δανία, η Ιταλική , η Αυστριακή , η Φινλανδία και η Σουηδία . Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μισθοί καθορίζονται είτε στα γραφεία της εταιρείας, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, σε κάθε σύμβαση εργασίας. Σε γενικές γραμμές, οι τομεακές συμφωνίες που έχουν συναφθεί, αποτελώντας έτσι de facto κατώτατους μισθούς.

  • Γιατί κάνει μία αναποτελεσματική δικαστή;

Παρόλο που υπάρχουν στις περισσότερες βιομηχανικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κατώτατος μισθός δεν είναι ομοφωνία μεταξύ των οικονομολόγων λόγω του κόστους του.

«Χωρίς τον κατώτατο μισθό, ο εργοδότης πληρώνει τους εργαζόμενους με βάση το επίπεδο της παραγωγικότητας. Έτσι, εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης, οι οποίοι έχουν χαμηλή παραγωγικότητα, μπορεί να καταβληθεί περισσότερα από τον ελάχιστο μισθό. Αυτό που κάνει την πρόσληψη αυτών ασύμφορη εργαζομένων και των αποκλεισμένων από την αγορά εργασίας » , δήλωσε ο Eric Heyer, οικονομολόγος του γαλλικού Παρατηρητηρίου Οικονομικών.

  • Γιατί θεωρείται αποτελεσματική;

Ωστόσο, η θέσπιση ενός εθνικού κατώτατου μισθού βοηθά στην καταπολέμηση της φτώχειας και τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των εργαζομένων. Επί του παρόντος, στη Γερμανία, ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων δεν αποτελούν μέρος των συμφωνιών καταστημάτων μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτών.Αυτές είναι οι φτωχοί εργαζόμενοι, ωριαία αμοιβή τους είναι πολύ χαμηλή.

Ο κατώτατος μισθός μπορεί επίσης να ωφελήσει τις επιχειρήσεις  : «Αν η αρνητική πλευρά είναι σχετικά με το κόστος για τις επιχειρήσεις, τη θετική πλευρά σχετικά με την αίτηση. Διότι όταν αύξηση του κατώτατου μισθού, θα αυξήσει τη δύναμητης αγοράς των εργαζομένων οι οποίοι είναι ως εκ τούτου περισσότερο την κατανάλωση , πλήρεις εντολές αγοράς και να αυξήσει τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων » , δήλωσε ο Eric Heyer.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός είναι € 1.264, αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών πρέπει να«εξασφαλίσει ανάκαμψης για όλους» και επιτρέπουν «ότι η εργασία πληρώνει πάντα.»

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό

Το ζήτημα της δημιουργίας ενός κοινού σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατώτατου μισθού δεν οδήγησε, παρά την προθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον Απρίλιο του 2012, σε ένα έγγραφο στον προσδιορισμό των προτάσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης στην Ευρώπη, η Επιτροπή δήλωσε ότι «ο καθορισμός των κατάλληλων ελάχιστων αποδοχών μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί μια αύξηση του αριθμού των φτωχών εργαζομένων και είναι σημαντικό ναεξασφαλιστεί η ποιότητα των θέσεων εργασίας αξιοπρεπές «.

Αλλά και την εισαγωγή του παρεμποδίζεται από την ποικιλομορφία των πολιτιστικών παραδόσεων και της οικονομικής κατάστασης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2012, η Επιτροπή ανέφερε επίσης: «Δεν έχουμε τηνεξουσία να επιβάλει ή να εναρμονίσει τους κατώτατους μισθούς σε όλη την Ένωση, αλλά υποστηρίζουμε διαδεδομένη κατώτατου μισθού, η πείρα δείχνει ότι εφαρμογή τους έχει βοηθήσει να την καταπολέμηση της φτώχειας και για ναυποστηρίξει το αίτημα. »

Σήμερα, οι ευρωπαϊκές εκλογές και ιδιαίτερα η γερμανική απόφαση για την ίδρυσηαναζωπύρωση της συζήτησης.

«Εάν η Γερμανία συμφωνεί σχετικά με το θέμα του κατώτατου μισθού θα καταστήσει πολύ πιο εύκολο να μετακινήσετε το θέμα στις Βρυξέλλες, τουλάχιστον για τις χώρες της ζώνης του ευρώ « , δήλωσε ο ευρωβουλευτής Pervenche Beres του Σοσιαλιστικού Κόμματος , σε ημερίδα με θέμα «  Προοπτικές για την απασχόληση στην Ευρώπη  »στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2013.

«Είναι μόνο ένα εμβρυακό προσέγγιση για τώρα, αλλά θα προκύψει καμία αμφιβολία. Ο πληθωρισμός και η δύναμη αγοράς από κάθε χώρα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, γι ‘αυτό δεν θα είναι το ίδιο παντού, αλλά θα πρέπει ναευθυγραμμίσει « , δήλωσε ο Eric Heyer.

1 Comment

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.