Το κρεσέντο υποσχέσεων και… ο φόβος της τρόικας

Προδρομικός

Πριν πιστοποιηθεί καν το πρώτο πλεόνασμα της μνημονιακής περιόδου, η κυβέρνηση αρχίζει να… μοιράζει και το δεύτερο, με υποσχέσεις φοροελαφρύνσεων.

Την ίδια στιγμή, όμως, γίνεται ορατός ο κίνδυνος σύγκρουσης του κυβερνητικού τρένου με την… αμαξοστοιχία της τρόικας, η οποία επιμένει να ζητά πρόσθετα μέτρα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το 2014 και άλλα μέτρα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ για το 2015.

Μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, όταν η κυβέρνηση καταφέρει να κλείσει με πλεόνασμα και τον προϋπολογισμό του 2014. Η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών θα αρχίσει όταν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερη φορά, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, την όρεξη της κυβέρνησης και των ομάδων πίεσης που διεκδικούν «στοχευμένες» παροχές έχει ανοίξει το πλεόνασμα του 2013. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι αναμένεται να αλλάξουν, πάντως, μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 522 επιπλέον λέξεις