ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αχμέτ Μέτε : Ούτε η ελληνοτουρκική φιλία, ούτε τα αιτήματα της μειονότητας υπολογίζονται

mete2

Ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε σχολίασε στην εφημερίδα Γκιουντέμ την εφαρμογή του ¨νόμου των 240 ιμάμηδων¨

Oι πρώτοι διορισμοί έγιναν και οι πρώτοι 23 ¨ιεροδιδάσκαλοι¨ ανέλαβαν καθήκοντα σε γυμνάσια και λύκεια.

Σχολιάζοντας την εφαρμογή του νόμου ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε δήλωσε : ¨Όταν το 2007 ήρθε στην επικαιρότητα αυτός ο νόμος, είχαμε προειδοποιήσει πως τα επόμενα χρόνια θα εμφανιστούν και ιμάμηδες δίχως σουνέτ. Είπαμε πως μετά θα διδάσκουν το Κοράνι στα ελληνικά, και θα διδάσκουν την θρησκεία μας στα ελληνικά. Άλλος το πίστεψε, άλλος γέλασε και το προσπέρασε. Λυπάμαι αλλά θέλω να πω πως τα γεγονότα και ο χρόνος με δικαιώνουν.

¨Ούτε η ελληνοτουρκική φιλία, ούτε τα αιτήματα της μειονότητας υπολογίζονται¨

Ο μουφτής Μέτε περιέγραψε πως το κράτος με κάθε κόστος θέλησε να εφαρμόσει αυτήν την πρακτική και είπε : ¨Το κράτος δεν σέβεται ούτε ελληνοτουρκική φιλία, ούτε τους ίδιους του τους πολίτες της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, ούτε ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε την θρησκευτική ελευθερία. Και ενώ λέει πως ¨εγώ διδάσκω σε αυτά τα άτομα την θρησκεία τους¨ και το ¨πουλάει¨ αυτό στην Ευρώπη, στην πραγματικότητα η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης διώκεται. Ο σκοπός εδώ είναι σαφής. Επιδιώκεται να ενδυναμωθούν απόψεις του τύπου πως ¨Εδώ δεν υπάρχουν Τούρκοι, υπάρχουν μουσουλμάνοι και αυτοί οι μουσουλμάνοι δεν είναι Τούρκοι¨. Στην πραγματικότητα από την ίδρυση της ΕΠΑΘ στην Θεσσαλονίκη και μετά, συνεχώς προχωρά αυτή η θέση¨.

¨Το κράτος δεν έχει τέτοιο δικαίωμα¨

Ο Αχμέτ Μέτε τονίζει πως η θρησκευτική εκπαίδευση και τα μαθήματα Κορανίου στα κρατικά σχολεία προκάλεσαν την κατακραυγή του κόσμου και δηλώνει : Yπάρχουν άτομα που υπέβαλλαν αίτημα να μην μετάσχουν τα παιδιά τους σε αυτά τα μαθήματα. Υπήρξαν περιπτώσεις που μαθητές απευθυνόμενοι στους υπαλλήλους που κάνουν αυτά τα μαθήματα τους είπαν ¨Δεν είστε μέλη της μειονότητας, γιατί δεν μας μιλάτε τουρκικά ; ¨. Στις οικογένειες υπάρχει μια κινητοποίηση. Υπήρξαν κάποιοι που προειδοποίησαν τις διοικήσεις των σχολείων. Υπάρχει αντιμετώπιση με έκπληξη και απόρριψη. Το ελληνικό κράτος δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την θρησκεία, την ταυτότητα και την τιμή μας. Είναι λάθος η κοινότητα μου να παραμένει σιωπηλή απέναντι σε αυτά τα παιχνίδια. Τα παιδιά είναι δικά μας. Δεν μπορεί το κράτος να αποφασίζει το πώς, που και με ποιο τρόπο θα το εκπαιδεύσω. Και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θρησκευτική εκπαίδευση. Όταν γίνεται επίθεση στην θρησκεία, τότε πλέον απομένει στον καθένα το τι θα κάνει. Πλέον είναι θέμα ήθους των σπιτιών μας. Προσέξτε θέμα ήθους δηλώνω. Εάν κάποιοι δεν με πίστεψαν όταν είπα πως θα διδάξουν το Κοράνι στα τούρκικα, τώρα λέω πως στην σειρά πλέον είναι το ήθος μας. Και υπάρχουν παραδείγματα για αυτό στην Δυτική Θράκη. Ας το μελετήσουν πολύ καλά όλοι αυτό¨.

¨Η ΕΥΘΥΝΗ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ¨

Ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε απευθυνόμενος στους υπαλλήλους που αποδέχτηκαν να γίνουν ¨διορισμένοι ιεροδιδάσκαλοι¨ δηλώνει : ¨Εγώ δεν τα λέω πλάγια αλλά μιλώ στα ίσια. Εάν μια μέρα στην Δυτική Θράκη σταματήσουν να ακούγονται τα εζάν, ή διαβάζονται στα ελληνικά ή στα σχολεία κάτω από το Ισλάμ αρχίσει να γίνεται και εκμάθηση του χριστιανισμού, τότε το η ευθύνη θα είναι στις πλάτες ετούτων. Ας σκεφτεί καλά ο καθένας πως θα απολογηθεί στον Θεό. Εάν σε ένα πλοί0 βγει κάποιος και ανοίξει μια τρύπα, τότε το πλοίο βουλιάζει. Αυτό να μην το ξεχνά κανείς¨.

Eφ. Γκιουντέμ 16/1/2014

πηγη