Εξαγωγές με …πιστοποίηση μουφτή ή ραβίνου

Σε κριτήριο για την εξαγωγή και κατανάλωση προϊόντων εξελίσσεται η θρησκευτική πιστοποίηση από μουφτή ή ραβίνο.

Εξαγωγές με... πιστοποίηση μουφτή ή ραβίνου

Προϊόντα που δεν παραβιάζουν τους κανόνες τις θρησκείας τους προτιμούν όλο και περισσότερες χώρες, κυρίως μουσουλμανικές, όπως κατέδειξε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Όπως επεσήμανε το μέλος του ΔΣ του ΣΕΒΕ, Θωμάς Βασάρας «υπάρχουν διεθνώς περί τις 160 εταιρείες που ασχολούνται με το θέμα αυτό και την όλη διαδικασία. Προετοιμάζουν τα πάντα μέχρι τον τελικό έλεγχο ενός προϊόντος από μουφτή ή και ραβίνο που χορηγούν θρησκευτική πιστοποίηση. Οι μεν μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να φάνε χοιρινό και να καταναλώσουν αλκοόλ, ενώ από τους εβραίους δίδεται σημασία στον τρόπο σφαγής των ζώων. Είναι το λεγόμενο Kosher & Halal».

Το 20% των τροφίμων που πωλούνται σε σουπερμάρκετ των ΗΠΑ είναι πιστοποιημένα με Kosher και μάλιστα, όπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, μεγαλώνει ο αριθμός των καταναλωτών που επιλέγουν προϊόντα Kosher ως πιο ποιοτικά, χωρίς να είναι απαραίτητα θρησκευτική τους επιταγή. Κουζίνα με πιστοποίηση Kosher για να εξυπηρετεί τον συνεχώς αυξανόμενο εισερχόμενο τουρισμό από το Ισραήλ, διαθέτει εδώ και 17 χρόνια και ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τον ΣΕΒΕ, η απόκτηση των θρησκευτικών πιστοποιητικών δίνει σημαντικά ανταγωνιστικά οφέλη και προσδίδει υπεραξία στα προϊόντα, επιτρέποντας παράλληλα την αξιοποίηση νέων ευκαιριών όχι μόνο στις χώρες στις οποίες αναφέρεται το πιστοποιητικό, αλλά και σε χώρες όπου υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί της συγκεκριμένης θρησκείας.

Για τα φρέσκα προϊόντα δεν υπάρχει ανάγκη πιστοποίησης αλλά για τα τυποποιημένα, όπως ελιές και λάδι που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, χρειάζεται θρησκευτική πιστοποίηση.

Πηγή