Κροίσοι τα εγγόνια της Μάγδας Γκέμπελς

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ BLOOMBERG
Λίγο η κληρονομιά, λίγο οι επενδύσεις, περίπου 70 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ισοπέδωση της ναζιστικής Γερμανίας, τα εγγόνια της συζύγου του Γιόζεφ Γκέμπελς, Μάγδας Κουάντ, είναι ζωντανά και έχουν περιουσία μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ!
Ο Γιόζεφ Γκέμπελς, επικεφαλής της ναζιστικής προπαγάνδας, με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Ο Γιόζεφ Γκέμπελς, επικεφαλής της ναζιστικής προπαγάνδας, με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Συνολικά τέσσερις απόγονοι της δυναστείας των Γερμανών βιομηχάνων Κουάντ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, διαχειρίζονται μέσω ενός τραστ με έδρα το Μπαντ Χόμπουργκ στην Εσση τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλοι δύο έχουν ακόμη σημαίνοντα ρόλο στη γερμανική βιομηχανία. Πρόκειται για την 61χρονη Καταρίνα Γκέλερ Χερ, την 60χρονη Γκαμπριέλε Κουάντ, την 58χρονη Ανέτε Αντζέλικα Μέι Τις, την 50χρονη Κολίν Μπετίνα Ρόζενμπλατ Μο, τη Σουζάν Κλάτεν και τον Στέφαν Κουάντ.

Οι δύο τελευταίοι μάλιστα είναι οι δύο βασικοί μέτοχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW. Το τραστ φέρει το όνομα του πατριάρχη-βιομήχανου της δυναστείας Κουάντ, του Γκίντερ Κουάντ, και τα στοιχεία που δίνει το Bloomberg, βασιζόμενο στη βιογραφία των Κουάντ, δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος του συνολικού πλούτου της οικογένειας, για τον οποίο οι εκπρόσωποι των απογόνων του Γκίντερ και της Μάγδας αρνήθηκαν να μιλήσουν στο αμερικανικό πρακτορείο.

Η πραγματική ιστορία των Κουάντ που συναντήθηκε για αρκετά χρόνια με αυτή των ναζί δίνει, παρά ταύτα, κάποια στοιχεία για το μέγεθος της περιουσίας. Ολα ξεκίνησαν τα χρόνια του Δεύτερου Ράιχ, όταν ο πατέρας του Γκίντερ Κουάντ, Εμίλ, πήρε από τον πεθερό του μία βιοτεχνία υφασμάτων. Η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του Γκίντερ με το που άλλαξε ο αιώνας και ο πολυμήχανος Κουάντ άδραξε την ευκαιρία το 1914 κερδίζοντας πολλά λεφτά από το πατριωτικό του καθήκον προς την Αυτοκρατορία, που δεν ήταν άλλο από το να φτιάχνει στολές για τους στρατιώτες.

Η Μάγδα Γκέμπελς. Τα εγγόνια της από τον πρώτο της γάμο έχουν περιουσία δισεκατομμυρίων ευρώ

Η Μάγδα Γκέμπελς. Τα εγγόνια της από τον πρώτο της γάμο έχουν περιουσία δισεκατομμυρίων ευρώ

Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1922 ο Γκίντερ αγοράζει μετοχές στην εταιρεία παραγωγής μπαταριών Accumulatoren-Fabrik AG και το 1928 τη βιομηχανία παραγωγής ραπτομηχανών και ασημικών BerlinKarlsruher Industriewerken AG.

Στο μεταξύ, η πρώτη του σύζυγος με την οποία έκανε δύο γιους, τον Χέλμουτ και τον Χέρμπερτ, πέθανε και από το 1921 μέχρι το 1929 ήταν παντρεμένος με τη Μάγδα Ρίτσελ, με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Χάραλντ Κουάντ. Το 1929 ο Γκίντερ και η Μάγδα χωρίζουν και η Μάγδα Κουάντ δύο χρόνια αργότερα παντρεύεται τον Γιόζεφ Γκέμπελς που ήταν στέλεχος του ναζιστικού κόμματος και από το 1933 υπουργός προπαγάνδας των ναζί και «δεξί χέρι» του Χίτλερ.

Ναζιστής
Ο Γκίντερ, με την άνοδο του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος στην εξουσία, γίνεται μέλος και από το 1937 συγκαταλέγεται στη λίστα της ελίτ των βιομηχάνων που παρέχουν στρατιωτικό υλικό για το Τρίτο Ράιχ. Από τα εργοστάσια-κάτεργα στα οποία η καταναγκαστική εργασία που επέβαλλαν οι ναζί σε Εβραίους, αντιφρονούντες και άλλες κοινωνικές ομάδες ήταν κανονικότητα, παρήχθησαν τόνοι πολυβόλων Μάουζερ, σφαιρών και αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ο Χάραλντ Κουάντ ζούσε όλα του τα χρόνια με τη μητέρα του, τον Γιόζεφ Γκέμπελς και τα έξι ετεροθαλή αδέλφια του και το 1939 μπήκε στον στρατό. Συμμετείχε στην εκστρατεία κατά της Ελλάδας, στις μάχες στη Γαλλία και στο μέτωπο με τη Ρωσία. Μάλιστα την άνοιξη του 1945 έλαβε γράμμα από τη Μάγδα Γκέμπελς και τον Γιόζεφ Γκέμπελς, το οποίο το έγραψαν πριν σκοτώσουν με κυάνιο τα έξι παιδιά τους και αυτοκτονήσουν. Ο Γκίντερ πέθανε το 1954 και έκτοτε η δυναστεία πέρασε στα χέρια του Χάραλντ, του Χέρμπερτ και τον απογόνων τους, αφού ο τρίτος γιος του Γκίντερ, Χέλμουτ, είχε πεθάνει σε νεαρή ηλικία. Οι τέσσερις αδελφές που διαχειρίζονται το τραστ είναι οι κόρες του Χάραλντ, ενώ η Σουζάν και ο Στέφαν τα παιδιά του Χέρμπερτ.

Χρήστος Στασινόπουλος

πηγη