ΕΑΣ και πλειστηριασμοί με το… καλημέρα

ΕΑΣ και πλειστηριασμοί με το... καλημέρα
των Έλενας Λάσκαρη – Αλεξάνδρας Γκίτση
Η ελληνική πρόταση για τους πλειστηριασμούς και οι αντιδράσεις των δανειστών. Πράσινο φως για συμφωνία στα ΕΑΣ περιμένει η κυβέρνηση για να ξεκλειδώσει το 1 δισ. ευρώ. Πού θα κριθεί o νέος κύκλος διαπραγματεύσεων.
Τα ρέστα της παίζει η κυβέρνηση για να πάρει το πράσινο φως για τη δόση του 1 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατό, αλλά κυρίως για να βρεθεί η χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, με τέτοιο τρόπο ώστε οι διατάξεις να περνούν από τη «δοκιμασία» της Βουλής.

Τα δυο αυτά στοιχήματα είναι που κρίνονται στην επανέναρξη των κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων σήμερα με την τρόικα στην Αθήνα και παρά τις ζυμώσεις μηνών, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ περνά από απολύσεις περίπου 700 εργαζομένων σε ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, ενώ για τους πλειστηριασμούςκυβέρνηση και τρόικα χωρίζουν έξι μήνες και αρκετές επιμέρους λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση ζητεί μεταβατική περίοδο ενός έτους για τους πλειστηριασμούς, η τρόικα δίνει 6 μήνες. Σαφές είναι ότι νομοθετική διάταξη η οποία θα προστάτευε την πρώτη κατοικία μόνο για έξι μήνες, δύσκολα θα περνούσε από τη Βουλή.

Με δεδομένο ότι η ρύθμιση θα πρέπει να περάσει ως τις 31 Δεκεμβρίου το υπουργείο Ανάπτυξης και κατ’ επέκταση η ελληνική πλευρά επιθυμεί να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και να μην οδηγηθεί σε μονομερή νομοθετική παρέμβαση, κάτι που θεωρείται έσχατη λύση. Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι «μια τέτοια κίνηση, μπορεί να είναι καλή για εσωτερική κατανάλωση, αλλά θα κάνει πολύ κακό στη χώρα και θα μας πάει πολύ πίσω».

Στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μεταβατική ρύθμιση για όλο το 2014 που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των «πραγματικά αδύναμων» και στην οποία θα συνυπολογίζεται το περιουσιακό προφίλ του δανειολήπτη.

Χθες ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι να υπάρξει μεταβατική ρύθμιση για το 2014 (ετήσια), που θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση έως τις 20 Δεκεμβρίου, στην οποία θα προβλέπονται πολλοί παράγοντες, μεταξύ αυτών και του περιουσιακού προφίλ του δανειολήπτη.

Πάντως Τρόικα και ελληνική πλευρά φαίνεται να συμφωνούν στα εξής:

 Κατάργηση ρύθμισης Παπαθανασίου που προβλέπει την καθολική απαγόρευση πλειστηριασμών για οφειλές έως 200.000 ευρώ

– Διατήρηση του νόμου Κατσέλη, ο οποίος προβλέπει την προστασία της κύριας κατοικίας για όσους υπαχθούν στον νόμο.

– προστασία των ευπαθών ομάδων

– καθιέρωση του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Πού διαφωνούν

Τα βασικά σημεία τριβής δανειστών και υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, από την ελληνική πλευρά, είναι το ύψος της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας που θα προστατεύεται και το εισόδημα του ιδιοκτήτη.

Συγκεκριμένα οι δανειστές προτείνουν την απαγόρευση των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας αντικειμενικής αξίας κάτω των 150.000 ευρώ για δανειολήπτες με παροδική αδυναμία πληρωμής που δεν επιθυμούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη.

Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία να κυμαίνεται μεταξύ των 180.000-200.000 ευρώ. Ένα ακόμη σημείο τριβής είναι το εισοδηματικό κριτήριο, με τους δανειστές να φέρεται να επιθυμούν να υπάρξει όριο, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να προκρίνει η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, η Αθήνα φέρεται να έχει προτείνει στα κριτήρια να μπει και το ποσό της ανεξόφλητης οφειλής.

Εν τω μεταξύ και σε ότι αφορά στον θεσμό της Ειδικής Διαμεσολάβησης για θέματα που αφορούν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι έτοιμη η σχετική διάταξη, η οποία μέσα στον Ιανουάριο θα έχει ψηφιστεί. Με αυτή θα γίνει υποχρεωτικός ο θεσμός, από προαιρετικός σήμερα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών μέσω της Ειδικής Διαμεσολάβησης θα αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία, καθώς σήμερα περισσότερες από 80.000 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μάλιστα το κόστος της Ειδικής Διαμεσολάβησης θα είναι 200 ευρώ εκ των οποίων το 25% θα πληρώνει ο οφειλέτης και το υπόλοιπο οι δανειστές, ενώ σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης της διαμεσολάβησης θα υπάρχει και αμοιβή 3 τοις χιλίοις επί του χρέους.

Το παζάρι για τα ΕΑΣ

Στο θέμα της ΕΑΣ, 700 απολύσεις δεν είναι και λίγες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί ενδοκυβερνητική κόμπλα.

Το τοπίο θα αρχίσει να ξεδιαλύνει μετά τις σημερινές συναντήσεις. Τα ραντεβού, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα αρχίσουν σήμερα στις 3 το μεσημέρι με τη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας Τόμσεν , Μαζούχ και Μορς.

Μετά τις καντρίλιες του Σαββατοκύριακου, οι επικεφαλής της τρόικας, ξαναπιάνουν δουλειά, κατά πάσα πιθανότητα για λίγες μέρες, καθώς θα χρειαστεί να φύγουν και να ξαναέρθουν τουλάχιστον μία φορά για να κλείσει οριστικά η διαπραγμάτευση κάποια στιγμή τον Ιανουάριο.

Σε αυτό το ραντεβού, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις για τα ΕΑΣ. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν διατήρηση δύο εργοστασίων (από τα πέντε) και 341 εργαζόμενων για ένα μεταβατικό στάδιο 12 μηνών στο οποίο η επιχείρηση θα διατηρήσει και τον εξαγωγικό της χαρακτήρα. Αν αποτύχει το πείραμα, με τα κριτήρια της τρόικας, σε 12 μήνες τα ΕΑΣ θα βάλουν λουκέτο και θα καλύπτουν μόνο τις ανάγκες του στρατού.

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι στις 6 το απόγευμα, όταν οι επικεφαλής της τρόικας έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Κύριο θέμα και μοναδικό κατά πάσα πιθανότητα, οι πλειστηριασμοί…

πηγη