«Δώσατε 1 δισ. ευρώ σε έξοδα δημοσίου χρέους όταν κάνατε φτωχό το λαό»

erwthsh-tsipra-se-stoyrnara-gia-ta-iliggiwdh-eksoda-toy-dhmosioy-xreoys

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε, μαζί με σχετικά έγγραφα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για τα «έξοδα του δημοσίου χρέους».

Ο πρόεδρος της αξωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι στα χρόνια του μνημονίου «καταγράφονται απολογιστικά τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους».

Αναλυτικά η ερώτηση:Κατά τη συζήτηση ψήφισης του προϋπολογισμού έτους 2014, κατάθεσα στο Σώμα της Βουλής πίνακα του κωδικού εξόδου 6311 από το 2004 μέχρι 2012, στον οποίο καταγράφονται απολογιστικά τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

Από τον πίνακα αυτό διαπιστώνεται ότι η δαπάνη έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα χρόνια των μνημονίων, όπου η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Συγκεκριμένα, η δαπάνη έχει υπερτριπλασιασθεί τα δύο πρώτα έτη των μνημονίων και έχει δεκαπλασιασθεί το 2012.

Το 2012- χρονιά του PSI- η δαπάνη ανήλθε στα 635 εκat. Σύμφωνα με δημοσιευμένη απόφαση (ΦΕΚΒ 2454/2011) δόθηκαν στην εταιρεία LAZARD 25 εκατ. ευρώ και στην δικηγορική εταιρεία CGSH (Hamilton) 6 εκατ. ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ ανά μήνα καθυστέρησης, ως σύμβουλους για την διεκπεραίωση του PSI.

Επειδή, το συνολικό ποσό δαπάνης, 1 δισ. 116 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί σε μία χρονική περίοδο όπου λήφθηκαν μέτρα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

-Για τους λόγους της ραγδαίας αύξησης των δαπανών αναφορικά με τα έξοδα του δημοσίου χρέους κατά την μνημονιακή τριετία 2010-2012.

-Για τον τρόπο επιλογής των εταιρειών- συμβούλων, αν δηλαδή διεξάγεται διεθνής διαγωνισμός όπως προβλέπεται από το δημόσιο λογιστικό.

-Για τις εταιρείες που έχουν ορισθεί σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου ανά κατηγορία προσφερόμενων υπηρεσιών και έτος (αναλυτική κατάσταση).

-Για τα ποσά που έχουν καταβληθεί ανά εταιρεία (αναλυτική κατάσταση).
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

-Τα πρακτικά των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους.

-Τα συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί μεταξύ ελληνικού δημοσίου και εταιρειών.

ΠΗΓΗ:http://newpost.gr

1 Comment

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.