«Αδιανόητο ο ενιαίος φόρος να παραβιάζει το Σύνταγμα»

Σαφή προειδοποίηση εν όψει της κατάθεσης του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων απευθύνει μέσω της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τη συνταγματικότητα του νόμου.

«Το ζήτημα αντισυνταγματικότητας έχει εγερθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας -και μάλιστα εν Ολομελεία- με την απόφαση 1972/2012 για το ΕΕΤΗΔΕ. Είμαι βέβαιος ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα φέρει το σχετικό σχέδιο νόμου με τις αναγκαίες διορθώσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Συντάγματος, αφού διαφορετικά η είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου καθίσταται αδύνατη» λέει.

Ο κ. Παυλόπουλος ζητά την προστασία της πρώτης κατοικίας και διερωτάται ποια συμφέροντα εξυπηρετούν οι εμμονές της τρόικας. «Πάντως όχι εκείνα των τραπεζών» επισημαίνει «οι οποίες όπως φαίνεται ικανοποιούνται πλήρως».

Ο πρώην υπουργός διαφωνεί με τον Γιάννη Στουρνάρα ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται και ότι οι ομαδικές απολύσεις είναι εργαλείο κατά της ανεργίας.

«Ήδη υπάρχει κατά γενική ομολογία υπερφορολόγηση των Ελλήνων φορολογούμενων. Γι» αυτό και κάθε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση είναι αδιανόητη όπως τόνισα μιλώντας στη Βουλή και επί του προϋπολογισμού του 2014. Με την άποψη του κ. Στουρνάρα διαφωνεί κυρίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος urbi et orbi έχει μιλήσει για την υπερφορολόγηση των Ελλήνων φορολογούμενων. Όσο για το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι ομαδικές απολύσεις είναι επίσης αδιανόητο, κοινωνικώς αλλά και συνταγματικώς».

Ο κ. Παυλόπουλος υποστηρίζει ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. «Φυσικά και υπάρχουν» λέει. «Γι» αυτό και η κυβέρνηση -και προσωπικώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς- διαπραγματεύεται σκληρά μαζί της. Η δε τρόικα, ιδίως αυτή τη στιγμή, οφείλει να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες της για το ότι η ελληνική κοινωνία έφτασε εδώ που έφτασε και μέσα από τα τραγικά λάθη της ίδιας της τρόικας».

Σχετικά με την τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ είπε ότι οι «εκλογές είναι ακόμα μακριά» και ότι η σύνθεση του ψηφοδελτίου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του προέδρου της ΝΔ. «Δεν μου πέφτει λόγος» λέει.

Trelokouneli.gr