ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ

Ανεβάζει τους τόνους ο Αρχιεπίσκοπος: Μίλησε για την Ε.Ε. τις κουλτουριάρικες ιδέες και τα συσσίτια

Με αργές μεν αλλά σταθερές κινήσεις, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ανεβάζει τους τόνους στον λόγο της Εκκλησίας απέναντι στη κρίση, σε μια έκδηλη πλέον προσπάθεια να απαντήσει στο εσωτερικό της Ιεραρχίας που τον εγκαλεί για «χαμηλούς τόνους».«Η Εκκλησία που έχει μια βαθύτατη ιστορία σε αυτόν τον τόπο, έχει συνηθίσει σε τέτοιες ώρες να μιλά ελεύθερα, έξω από διπλωματίες, έξω από σκοπιμότητες και να θίγει την αλήθεια και τα προβλήματα και να δίνει κατευθύνσεις» είπε ο Αρχιεπίσκοπος που για πρώτη φορά μίλησε για την πορεία που έχει σήμερα η Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει ομοιότητα της πορείας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όπως ξεκίνησε, με την Ε.Ε. όπως λειτουργεί σήμερα» σημείωσε χαρακτηριστικά για να τονίσει πως «πρώτα απ’ όλα πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις».

«Οι πόρτες δεν ανοίγουν εύκολα σε αυτούς που έχουν φτώχεια και πείνα όσο και αν τις χτυπάνε δυνατά» είπε με νόημα.

ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΑ… ΠΑΛΙΑ

Αίσθηση προκάλεσε η χρήση μιας λέξης που ο κ. Ιερώνυμος, δεν έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί.

«Ακούγονται πολλές σκέψεις, ωραίες συζητήσεις, προβληματισμοί, ότι χάσαμε τις αξίες μας, χάσαμε αυτό που μας συγκρατούσε, πρέπει να ξαναβρούμε αυτό που έχουμε χάσει. Όμως αυτές είναι συζητήσεις με κουλτουριάρικο χρώμα…» σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος που επανέλαβε ότιπρέπει να υπάρξει μετάνοια.

«Μετανιώνω σημαίνει αλλάζω μυαλό, αλλάζω πορεία…» συμπλήρωσε για να τονίσει πως «Αλλαγή με θεωρίες και λόγια δεν γίνεται (…) Χρειάζεται αγώνας και θυσία».

Κατά τον κ. Ιερώνυμο αυτό που πρέπει να κάνει η Εκκλησία πρώτα από όλα είναι «να κρατήσει ενωμένη την ψυχή του λαού» σημειώνοντας πως τα συσσίτια, «δεν είναι πρώτα… αυτό είναι το καθήκον μας».

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΞΟΔΟ»

Από την Σύρο όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τον Άγιο Νικόλαο, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μίλησε για το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη «Τείχη» για να επισημάνει πως «Χτίσαμε γύρω μας τείχη και τώρα που προσπαθούμε να βγούμε από αυτά τα τείχη, δεν μπορούμε γιατί είμαστε μαντρωμένοι».

«Είμαστε μαντρωμένοι και χρειάζεται να γίνει μια έξοδος» σημείωσε, επιμένοντας πως «Είναι ώρα αυτοκριτικής, προβληματισμού και αποφάσεων».

«Όταν τα μάτια κλαίνε, καθαρίζουν και τότε βλέπουμε την ζωή με καθαρότερα μάτια (…) Ίσως δοθεί η ευκαιρία και σε εμάς που βρισκόμαστε πιο ψηλά, να κλάψουμε μετανοώντας για να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά» είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στην επίσημη δοξολογία που τελέσθηκε στον μητροπολιτικό ναό της Σύρου παρουσία των τοπικών αρχών και του Αρχιεπισκόπου των Ρωμαιοκαθολικών προς τον οποίο ο κ. Ιερώνυμος απευθύνθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια.

Στην προσφώνηση του, ο μητροπολίτης Σύρου, μίλησε για το «…αθόρυβο μεν και διακριτικό, αλλά πάντοτε αποτελεσματικό έργο που επιτελείτε, στον τομέα της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής ευποΐας, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας τον αγώνα Σας για την προάσπιση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της Εκκλησίας, με πνεύμα αγάπης, ειρήνης και προς πάντας καταλλαγής».

Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό της παραμονής της εορτής του Αγίου Νικολάου.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ

πηγη