
«Αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι ένα δράμα», δήλωσε ο ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης κατά την παρουσίαση της μελέτης του «Η κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Είναι το πρώτο από τα δύο βιβλία τα οποία εκδόθηκαν, αυτές τις ημέρες, από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρη.
Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η Ελλάδα στον κατήφορο» (φωτ. ΑΠΕ)Το δεύτερο, με τίτλο «Η Ελλάδα στον κατήφορο. Η ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική.Οι εγκαταλελειμμένες Ενοπλες Δυνάμεις» (πρόλογος: Φραγκούλης Φράγκος, στρατηγός ε.α., σελίδες 380, τιμή: 16 ―) παρουσιάζεται σήμερα στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα «Πρωτέας» της Αίγλης Ζαππείου, με συντονιστή το δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη.
Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης προκρίνει σ’ αυτό του το βιβλίο τη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα, οι οποίες θεωρεί ότι έχουν παραγκωνιστεί μπροστά στον οικονομικό ορυμαγδό που έχει πλήξει τη χώρα.
Υποστηρίζει ότι την κύρια ευθύνη για την υποβάθμιση του δημόσιου διαλόγου επί εθνικών και αμυντικών θεμάτων φέρει η πλειονότητα τών υποταγμένων στο Μνημόνιο μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτή η «χαλαρή» αντιμετώπιση εκφράζει φόβους ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωτικού εθνικού χώρου, καθώς, όταν ανάγεται σε πολιτική απόφαση, δεν υπάρχει ένας ενωτικός ηγέτης για να τη διαχειριστεί.
«Οι Ελληνες είναι καταδικασμένοι να συνεχίσουν την πορεία τους προς ένα νέο είδος δουλείας, όχι απλώς οικονομικής αλλά και πολιτικής», αποφαίνεται.
Οι ευθύνες του ΕΛΙΑΜΕΠ
Καταφέρεται εναντίον τού επιστημονικού λόγου του ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την υποτακτική στους Αμερικανούς εξωτερική πολιτική, και παρομοιάζει την τακτική και τη στρατηγική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με τη μορφή Χατζηαβάτη.
Στο επίκεντρο της γεωπολιτικής του πρότασης βρίσκεται η προσέγγιση, με νέους όρους, Ευρώπης και Ρωσίας. «Θα ήταν ωφέλιμη για την ευημερία όλων των Ευρωπαίων πολιτών, από τον Ατλαντικό ώς τα Ουράλια», εκτιμά. Πιστώνει θάρρος στις αποφάσεις τού Κώστα Καραμανλή να εξασφαλίσει στην Ελλάδα καίριο ρόλο στον ενεργειακό τομέα, με τις συμφωνίες που υπέγραψε με τη Ρωσία.
Αναφορικά με τα εσωτερικά μας, ο Βασίλειος Μαρκεζίνης χρεώνει τη διαφθορά της χώρας μας στο καταναλωτικό πνεύμα της δεκαετίας του ’90, «το οποίο προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν κοντόφλαλμοι ηγέτες της προς ίδιον όφελος».
Επί των ημερών μας, κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν συνέχισε «τον καινοτόμο ρόλο του προκατόχου στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής» και ότι, για να αποφύγει την ανατροπή ή την ήττα στις εκλογές, άλλαξε τακτική.
Η στροφή του πρωθυπουργού προς τη Γερμανία και η αναμενόμενη αντίδραση της Αμερικής τίθενται υπό αναρώτηση, καθώς έχουμε δεν έχουμε ακόμη το ακριβές συγκρουσιακό πλαίσιο. Εξάλλου -προσθέτοντας και τη Ρωσία ως τρίτο γεωπολιτικό παίκτη- διατυπώνει το ερώτημα αν η διπλωματία μας θα μπορέσει να εξισορροπήσει μεταξύ Αμερικής, Ρωσίας και Γερμανίας: «Αμφιβάλλω αν θα το επιτύχει, μια και θεωρώ ότι αν και ασυναγώνιστη στις γονυκλισίες, αποδεικνύεται ανεπαρκής στην ευφάνταστη κατάρτιση και εκτέλεση νέων σχεδίων»
πηγη