Ο οίκος «Σφόρτσα» (Sfortza)

Χείλων

Στο εξώφυλλο: Οικόσημο Σφόρτσα 

Το όνομα Σφόρτσα (sforzare = ασκώ δύναμη) ανήκει σε ιστορική Ιταλική οικογένεια που κυβέρνησε το Μιλάνο και περιοχές της βόρειας Λομβαρδίας και της οποίας το αρχικό όνομα ήταν Αττέντολι (Attendoli).

Προερχόμενοι από πλούσια οικογένεια γαιοκτημόνων της Κοτινιόλα στη Ρομάνια, οι Σφόρτσα αρχικά ήσαν Κοντοτιέροι (αρχηγοί μισθοφορικών εταιρειών, που μισθώνονταν κυρίως από τις Ιταλικές πόλεις – κράτη, στον ύστερο Μεσαίωνα ως τα τέλη της Αναγέννησης) οι οποίοι χρησιμοποιώντας την στρατιωτική ισχύ έγιναν κυβερνήτες στο Μιλάνο. Η οικογένεια διέπονταν από δύναμη και πολιτική εξουσία. Υπό την ηγεσία τους η πόλις – κράτος/δουκάτο του Μιλάνου (επικράτεια) ήκμασε και επεκτάθηκε. Συγκρινόμενοι με τον οίκο των Μεδίκων (Medici) ως προς την δύναμη και επιρροή, οι Σφόρτσα διέφεραν στο ότι ήταν πολεμιστές και όχι τραπεζίτες.

Η δυναστεία ιδρύθηκε από τον Ατέντολο Μούτσιο Σφόρτσα (1369-1424) έναν στρατηγό από την Ρομάνια που υπηρετούσε τους Ανδεγαβούς βασιλείς της Νεάπολης και εξελίχθηκε στην πιο επιτυχημένη δυναστεία…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 628 επιπλέον λέξεις