Θεσσαλονίκη:Κόβουν φως, νερό και θέρμανση

Αυξάνονται οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των νοικοκυριών της Θεσσαλονίκης – Μόνο η ΕΥΑΘ έχει δώσει μέχρι σήμερα εντολές αφαίρεσης 30.000 υδρόμετρων!
Αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι πράξεις αφαίρεσης υδρόμετρων (παροχής) λόγω χρέους, αφού ένας μεγάλος αριθμός πολιτών λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους λογαριασμούς ύδρευσης της ΕΥΑΘ. Ο αριθμός των ανεξόφλητων λογαριασμών, για τους οποίους έχει περάσει το σχετικό όριο ανοχής, έφθασε σήμερα στις 30.000, όσες δηλαδή είναι οι πράξεις αφαίρεσης υδρόμετρων που πρέπει να διεκπεραιωθούν από τα τεχνικά συνεργεία της εταιρείας ύδρευσης. Ο αριθμός των οφειλετών φαίνεται να είναι κατά έξι φορές αυξημένος σε σχέση με μια επταετία πριν, όταν οι εντολές αφαίρεσης υδρόμετρων δεν ξεπερνούσαν τις 5.000.

Από την αρχή του 2013 μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί 2.800 υδρόμετρα και καθημερινά βγαίνουν 10 με 15. «Την περίοδο 2005-2006 δεν έμεναν ανεκτέλεστες εντολές, αφενός διότι οι καταναλωτές ήταν συνεπείς και αφετέρου διότι είχαμε πολλά συνεργεία. Οι εντολές αφαίρεσης εκείνη την περίοδο δεν ξεπερνούσαν τις 5.000», σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Πετρίδη, διευθυντή καταναλωτών της ΕΥΑΘ. Το 2010 τα συνεργεία της ΕΥΑΘ αφαίρεσαν 5.400 υδρόμετρα, το 2011 αφαίρεσαν 3.200, ενώ το 2012 αφαίρεσαν μόνο 650 υδρόμετρα εξαιτίας μείωσης προσωπικού.

ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ
Αφαίρεση υδρόμετρου γίνεται όταν η οφειλή του καταναλωτή ξεπεράσει ένα όριο, το οποίο εξαρτάται από τη μέση κατανάλωση. Ειδικότερα, αν η μέση κατανάλωση του καταναλωτή είναι από 0 έως 30 κυβικά, η υδροληψία διακόπτεται αν η οφειλή ξεπεράσει τα 130 ευρώ, δηλαδή μετά από τρία τετράμηνα. Αν η μέση κατανάλωση είναι από 31 έως 60 κυβικά γίνεται αφαίρεση υδρόμετρου σε οφειλή άνω των 250 ευρώ, αν η μέση κατανάλωση είναι από 61 έως 120 κυβικά η οφειλή πρέπει να ξεπερνά τα 500 ευρώ, και αν η μέση κατανάλωση είναι πάνω από 121 κυβικά αφαιρείται το υδρόμετρο όταν η οφειλή ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Οι οφειλέτες ειδοποιούνται από την ΕΥΑΘ και αν επιθυμούν μπορούν να προχωρήσουν σε έντοκο διακανονισμό της οφειλής δίνοντας ως ελάχιστο ποσό 50 ευρώ το μήνα. Ο διακανονισμός μπορεί να φθάσει στους 36 μήνες και να γίνει έκπτωση στους τόκους ίση με το 80% για 12μηνη εξόφληση, 60% σε 24μηνη εξόφληση και 50% έκπτωση τόκου στην 36μηνη εξόφληση. Αν γίνει αποπληρωμή με πιστωτική κάρτα, γίνεται επιπλέον έκπτωση τόκου.
Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους αποτέλεσμα της ανέχειας των καταναλωτών, ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις αφερεγγυότητας. Επίσης λίγες είναι οι περιπτώσεις διόγκωσης οφειλής επειδή το σπίτι που υδροδοτείται μένει ανοίκιαστο. Το πάγιο της ΕΥΑΘ που καταβάλλει ο ιδιοκτήτης ενός άδειου σπιτιού είναι 10 ευρώ το τετράμηνο, και για να ξεπεράσει μια οφειλή το όριο των 120 ευρώ θα πρέπει να περάσει χρονικό διάστημα 12 τετραμήνων, δηλαδή τέσσερα χρόνια. Η ΕΥΑΘ πάντως, βάσει του κανονισμού της, «δεν αναγνωρίζει υπέρ του καταναλωτή το δικαίωμα να επικαλείται τη μη παραλαβή ή την απώλεια του λογαριασμού κατανάλωσης για να ανατρέψει τις τυχόν εις βάρος του συνέπειες που επιβάλλονται από τη μη έγκαιρη εξόφλησή του». Στις περιπτώσεις αυτές ο καταναλωτής οφείλει να επιδείξει τη στοιχειώδη επιμέλεια στην αναζήτηση του λογαριασμού ή να αποταθεί στην ΕΥΑΘ προσκομίζοντας ένα παλιό απόκομμα προηγούμενου λογαριασμού για να του χορηγηθεί αντίγραφο του λογαριασμού.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Σε ό,τι αφορά τώρα το φυσικό αέριο, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης προβαίνει ημερησίως κατά μέσο όρο σε 25 διακοπές παροχής φυσικού αερίου στο δίκτυό της στη Θεσσαλονίκη. Ενώ στην περίπτωση της ΕΥΑΘ τα άδεια διαμερίσματα δεν φαίνεται να είναι λόγος για να διακόπτουν οι ιδιοκτήτες την υδροληψία, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση, οι οποίοι ζητούν από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης να διακόψει τη σύνδεση για να μην πληρώνουν το πάγιο. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των καταναλωτών που δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Το 2012 οι διακοπές παροχής φυσικού αερίου στο δίκτυο της Θεσσαλονίκης έφθασαν τις 9.152, οι μισές εκ των οποίων έγιναν μετά από αίτημα των καταναλωτών και οι άλλες εξαιτίας ανεξόφλητων λογαριασμών. Φέτος ο αριθμός των εντολών διακοπής υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2011, που ήταν 4.303 εντολές. Σε οικονομικό αντίκρισμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2012 στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης έφθασαν τα 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 ήταν 6,7 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: 350.000 ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι διακοπές συνδέσεων ηλεκτροδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά την τελευταία διετία λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ μόνο το 60% των καταναλωτών που μένουν χωρίς ρεύμα επανασυνδέονται. Την ίδια στιγμή αύξηση παρουσιάζουν και τα κρούσματα αυθαίρετων επανασυνδέσεων, οι οποίες εκτός από παράνομες είναι και επικίνδυνες.
Ο αριθμός των διακοπών ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα φθάνει στις 350.000 το χρόνο, από περίπου 300.000 πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή του Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας κ. Κόλλιας. Από αυτές το 60% (210.000) επανασυνδέονται, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις, που περιλαμβάνουν κλειστά καταστήματα, επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο, εξοχικά αλλά και νοικοκυριά, το ρεύμα δεν επανέρχεται. Εκτιμάται επίσης ότι το 60% των διακοπών γίνονται σε σπίτια (πρώτη και δεύτερη κατοικία) και το 40% σε επιχειρήσεις. Οι παράνομες επανασυνδέσεις υπολογίζονται σε περίπου 35.000 ετησίως. Στις περιπτώσεις αυτές ο καταναλωτής δεν χρεώνεται μόνο με την επιπλέον ενέργεια που καταναλώνει αλλά και με τέλος επανασύνδεσης, ενώ αντιμετωπίζει και ποινικές κυρώσεις. Ήδη έχουν υποβληθεί 2.500 μηνύσεις για τέτοια περιστατικά.
Κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2013 οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ έφθασαν στο 1,2 δισ. ευρώ. Το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά 120 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό συσσωρευμένο ποσό να ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ. Από τον Αύγουστο η κατάσταση χειροτέρεψε και οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ «τρέχουν» με ρυθμό 4 εκατ. ευρώ την ημέρα. Από το συνολικό ποσό των οφειλών, τα 380 εκατ. ευρώ προέρχονται από την υψηλή τάση. Οι ανεξόφλητες οφειλές των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες με τη μέση τάση ανέρχονται στα 130 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες οφειλές, όπως είναι εύλογο, προέρχονται από τα νοικοκυριά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ. Στη ΔΕΗ χρωστά και το ευρύτερο δημόσιο περισσότερα από 190 εκατ. ευρώ.
Στους βασικούς λόγους του φαινομένου των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ περιλαμβάνεται το λεγόμενο χαράτσι, δηλαδή το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), που επιβλήθηκε το καλοκαίρι του 2011, το οποίο μετονομάστηκε σε Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και μειώθηκε κατά 15%. Παρά τη μείωσή του, ωστόσο, επιβαρύνει τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Η ΔΕΗ, προκειμένου να διευκολύνει τα νοικοκυριά στην αποπληρωμή των οφειλών, εφαρμόζει από πέρυσι ένα πρόγραμμα διακανονισμών στο οποίο έχουν ενταχθεί πάνω από 700.000 καταναλωτές. Η προσέλευση στα γραφεία της εταιρείας είναι μεγάλη και η επιχείρηση για να αποσυμφορήσει τα γραφεία έδωσε στους καταναλωτές δυνατότητα ρυθμίσεων διά του τηλεφώνου. Η διαδικασία γίνεται καλώντας στη γραμμή 11770 και ο καταναλωτής εμφανίζεται στα ταμεία μόνο για να πληρώσει την πρώτη δόση. Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών αυξάνει τις δόσεις μέχρι και σε 12 μηνιαίες και περιορίζει την προκαταβολή από 50% στο 20%, ανάλογα με τη συνέπεια του πελάτη. Ειδικά για την κατηγορία των «ευάλωτων καταναλωτών» (ευπαθείς ομάδες, άνεργοι, χαμηλόμισθοι κλπ.) προβλέπει μέχρι και 40 μηνιαίες δόσεις και μηδενική προκαταβολή.

πηγη