Πέθανε ο Νικόλαος Μάρτης

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο πρώην υπουργός Βορείου Ελλάδος και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Νικόλαος Μάρτης.

Η επικήδειος ακολουθία τελέστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών ενώ η ταφή θα γίνει την Πέμπτη στον τόπο καταγωγής του, το χωριό Μουσθένη Καβάλας.

Ο Ν. Μάρτης γεννήθηκε στις 7/1/1915 στη Μουσθένη του νομού Καβάλας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης και ήταν παντρεμένος με την Αναστασία Τσιάμκαρη, με την οποία απέκτησε έναν γιο και μία κόρη.

Πήρε μέρος ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στη μάχη των Οχυρών της Μακεδονίας κατά τη γερμανική εισβολή το 1941, στη μάχη του Ελ Αλαμέιν, στη μάχη του Ρίμινι με την 3η Ορεινή Ελληνική Ταξιαρχία και στη μάχη των Αθηνών το 1944.

Άσκησε τη δικηγορία στην Καβάλα από το 1946 και διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Πνευματικής Διαφώτισης του νομού Καβάλας.

Το 1951, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας με το ψηφοδέλτιο του Ελληνικού Συναγερμού. Από τον Οκτώβριο του 1955 έως τον Ιανουάριο του 1956 διετέλεσε γγ του υπουργείου Βόρειας Ελλάδας.

Είχε ασχοληθεί ιδιαιτέρως με το «Μακεδονικό Ζήτημα» και είχε εκδώσει το βιβλίο «Η πλαστογράφηση της Ιστορίας της Μακεδονίας».Επίσης, είχε δημοσιεύσει το βιβλίο «Κτίστε… Κτίστε… Κτίστε» το οποίο αναφέρεται στην περίοδο 1955-1963 (οκταετία Καραμανλή) και ιδιαίτερα στη βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Τον Οκτώβριο του 1990, εξελέγη μέλος της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας, ενώ είχε διατελέσει πρόεδρος της Μακεδονικής Εστίας Αθηνών.

Συμμετείχε σε κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως υφυπουργός Εμπορίου (1956), υπουργός Βιομηχανίας (1958) και υπουργός Βόρειας Ελλάδας (1974-1980), καθώς και στην κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη (1980-1981) ως υπουργός Βόρειας Ελλάδας.

Τιμήθηκε με τα παράσημα «Ταξιάρχης Φοίνικος», «Πολεμικός σταυρός Γ΄τάξεως», Μετάλλιον εξαιρέτων πράξεων (τρεις φορές), «Χρυσούς Σταυρός Αγίου Μάρκου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας» και «Μεγαλόσταυρος Τάγματος Φοίνικος» (Ιούλιος 1997).

πηγη

 

Αρέσει σε %d bloggers: