Πρόταση μομφής δια πάσα χρήση

της Μαρίνας Μάνη

Από πρόταση μομφής δεν έπεσε καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα. Πλην κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου, ούτε η δικομματική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα χάσει τη δεδηλωμένη τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Κατά τους επιτελείς της μάλιστα, δεν τίθεται θέμα απωλειών, καθώς το βουλευτικό «αντάρτικο» που εκδηλώθηκε για το πετρέλαιο θέρμανσης και κορυφώθηκε με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ήταν «εντός πλαισίου» και, κατά βάση, σε γνώση των ηγεσιών.

Το ζητούμενο για την κυβερνητική πλειοψηφία – σ’ αυτή τη χρονική στιγμή και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο επιτιθέμενου – είναι να εμφανισθεί «μπετόν» στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπερ, να ψηφίσουν «όχι» (στην πρόταση) οι 127 βουλευτές της ΝΔ και οι 28 του ΠΑΣΟΚ. Εάν σ΄αυτούς προστεθούν κάποιοι εκ των ανεξάρτητων ή της ΔΗΜΑΡ «ακόμη καλύτερα».  Αντίστροφα, εάν το «μπετόν» των 155 κυβερνητικών βουλευτών παρουσιάσει μια-δυο ρωγμές, τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες…

Αιφνιδιάστηκαν

Μαξίμου και Χ.Τρικούπη αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει χθες το απόγευμα από το βήμα της Ολομέλειας την απόφαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας για πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Είναι ενδεικτικό ότι πέρασε πάνω από μία ώρα μέχρι να αποφασίσουν τα δύο επιτελεία (κι αφού επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευ.Βενιζέλο) ότι δεν θα κάνουν χρήση του 48ωρου που δίνει περιθώριο ο Κανονισμός της Βουλής για την έναρξη της τριήμερης συζήτησης. Ως εκ τούτου, η διαδικασία ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Εν ώρα διαπραγμάτευσης 

Μαξίμου και Χ.Τρικούπη προβάλλουν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλλε την πρόταση μομφής ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα. Η Κουμουνδούρου ανταπαντά ότι η κυβέρνηση, «αν θέλει να διαπραγματευθεί σκληρά», μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την κίνηση για να αποδείξει στους δανειστές πως πράγματι η πολιτική αντοχή της εξαντλείται…

Πέραν τούτου, οι ερμηνείες είναι οι εξής:

«Ακαιρη η κίνηση» αλλά…ξεκίνησε το μασάζ

Από πλευράς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η πρόταση μομφής αποδίδεται στην προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να προσπεράσει τα προβλήματα που προκάλεσε στο στελεχικό δυναμικό η «ρεαλιστική και ευρωπαϊκή στροφή» του κόμματος που, όπως λένε, επικυρώθηκε πανηγυρικά στην ομιλία του κ.Τσίπρα στο Τέξας την Τρίτη.

Οι πιο καχύποπτοι προσθέτουν ότι με την κίνηση αυτή η Κουμουνδούρου «καίει» την δυνατότητα που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για μία πρόταση μομφής ανά εξάμηνο, έτσι ώστε να μη την αξιοποιήσει «εάν» δυσκολέψουν οι συνομιλίες με την τρόικα και απαιτηθούν επώδυνες συμφωνίες – πχ για τους πλειστηριασμούς.

Κατά το σκεπτικό τους, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν κυβερνητικοί βουλευτές που θα ψηφίσουν έτσι ώστε να πέσει η κυβέρνηση. Αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι τα πράγματα σε ένα-δύο μήνες», η επωδός…

Για τον…φόβο των Ιουδαίων, πάντως, τα κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν ήδη το «μασάζ» στους βουλευτές που θεωρούνται «δυνάμει επικίνδυνοι» (λόγω ισχυρών διαφωνιών σε οικονομικο-κοινωνικές αποφάσεις) ώστε να διασφαλισθεί πράγματι το περίφημο «μπετονάρισμα».

ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα, διότι…

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του επισημαίνουν ότι:

— Πρώτον, η πρόταση μομφής κατατέθηκε με αφορμή («αποκορύφωμα») και όχι με αιτία την επέμβαση στο κτίριο της ΕΡΤ, αναδεικνύοντας την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης.

— Δεύτερον, στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης οι βουλευτές του κόμματος θα ανοίξουν τη βεντάλια όλων των «καυτών» θεμάτων, «από τη φορολαίλαπα και τους πλειστηριασμούς μέχρι τα νέα μέτρα και τις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό», για να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση δεν εννοεί τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

«Η αντιδημοκρατική συμπεριφορά με αφορμή την ΕΡΤ θα είναι ένα στοιχείο και όχι το κυρίαρχο», λένε. (Κατά μία …συνωμοσιολογική ερμηνεία. Στην Κουμουνδούρου δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να κάνει κίνηση ρελάνς ο κ. Σαμαράς και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να αντιμετωπίσει τα «αντάρτικα», οπότε θέλησαν να τον προλάβουν…).

Ανεξάρτητοι-ΔΗΜΑΡ-ΚΚΕ-ΑΝΕΛ και ΧΑ

Πού ποντάρουν; Αφενός στο να «στριμώξουν» τους ευάλωτους βουλευτές των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων (κυρίως από το ΠΑΣΟΚ) και, αφετέρου, να προκαλέσουν τους ανεξάρτητους (πχ τον Α. Λοβέρδο ή τον Μ. Ανδρουλάκη) και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ «να πάρουν θέση». (Οι τελευταίοι, πάντως, δείχνουν να κλίνουν προς το «παρών»). Το ΚΚΕ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, βεβαίως, αλλά μένει να φανεί εάν θα υιοθετήσει την πρόταση δυσπιστίας, όπως θα κάνουν οι ΑΝΕΛ (σ.σ. και η Χρυσή Αυγή).