Η εξελικτική ισχύς της αποτυχίας

Πράττω

Tα QWERTY πληκτρολόγια, η χρησιμότητα των φρυδιών και οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από την αναποτελεσματική ισορροπία τους δίχως βοήθεια.

Δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερη παρερμηνεία της επιστημονικής αλήθειας από τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι η δαρβινική εξέλιξη ευνοεί τον «ικανότερο» και «μεροληπτεί» υπέρ των αποτελεσματικότερων πρακτικών. Αν και ο ίδιος ο Δαρβίνος πάσχιζε να διατρανώσει πως αυτό δεν αληθεύει, η εν λόγω πεποίθηση έχει εισβάλει στην κοινή γνώμη ως αυταπόδεικτη επιστημονική αλήθεια. «Η επιβίωση των ικανότερων» (survival of the fittest), μια έκφραση που απέρριπτε ο Δαρβίνος και επινόησε ο Χέρμπερτ Σπένσερ, αντανακλά αυτή την πλάνη.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τη διάταξη QWERTY στα διάφορα πληκτρολόγια; (Ονομάζεται QWERTY από τα έξι πρώτα γράμματα της πρώτης σειράς.) Το ότι είναι εργονομικά προβληματική, έχοντας σχεδιαστεί τον 19ο αιώνα, δεν χωρά αμφιβολία. Το πληκτρολόγιο Dvorak και Dealey έχει αποδειχθεί παρασάγγας καλύτερο από το σύστημα QWERTY, τόσο σε ταχύτητα εκμάθησης…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 572 επιπλέον λέξεις