Ρωσία: «Οι προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων στο επίκεντρο της επίσκεψης Λαβρόφ»

Η κατάσταση και οι προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων σε διάφορους τομείς εξετάστηκαν πολύπλευρα κατά τη διήμερη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, επισημαίνει με ειδική ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής – οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας με έμφαση στον ενεργειακό τομέα, αναλύθηκε η κατάσταση στη νομική – θεσμική βάση των διμερών σχέσεων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, όπου παρατίθεται αναλυτικά η λίστα των συνομιλητών του Σ. Λαβρόφ, ξεκινώντας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και συνεχίζοντας με τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα.«Έγινε χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων διεθνούς θεματολογίας, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης της κατάστασης γύρω από τη Συρία, την Αίγυπτο, συνολικά την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Στο πλαίσιο της επικείμενης Προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι πλευρές συζήτησαν αναλυτικά τις ποικίλες απόψεις των σχέσεων Ρωσίας και ΕΕ», σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «αντιπαραβλήθηκαν οι προσεγγίσεις σε ζητήματα εδραίωσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης με έμφαση στη διευθέτηση του Κοσόβου, της Βοσνίας και της Κύπρου. Διαπιστώθηκε σύμπτωση είτε εγγύτητα των αξιολογήσεων θεμελιωδών παγκοσμίων και περιφερειακών προβλημάτων».

Τέλος, η ρωσική ανακοίνωση αναφέρεται στη σειρά εγγράφων, που συνυπέγραψαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ και Ευ. Βενιζέλος, καθώς και στην παρέμβαση του Ρώσου υπουργού κατά το άνοιγμα των εργασιών της ημερίδας «Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες ελληνορωσικές σχέσεις».

Πηγή: AMΠE

Πηγή