«Εγκλωβίστηκαν» στα 586 ευρώ μεικτά χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι

ΕΛΗΞΕ Η ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

egklwbisthkan-sta-586-eyrw-meikta-xiliades-emporo-pallhloi

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι, που βλέπουν τη μετενέργεια να εκπνέει σήμερα, χωρίς ακόμη να έχει υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να έχουν δικαίωμα να προσλαμβάνουν στο εξής εργαζομένους με αποδοχές ύψους 586 ευρώ μεικτά ή 511 ευρώ αν πρόκειται για ηλικίες κάτω των 25 ετών.

«Αν οι επιχειρηματίες προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους, εμείς κάνουμε καθημερινό αγώνα για να βάλουμε ψωμί στο τραπέζι», δηλώνει στο newpost.gr η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Μαρία Τσαγκατάκη, εξηγώντας ότι η κλαδική σύμβαση που υπεγράφη το 2012 υπέστη μείωση 6,7% και φέτος εκβιαστικά απαιτείται περαιτέρω κουτσούρεμα 13%.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, είχε διατυπώσει την πρότασή του από τον Αύγουστο, προτείνοντας νέο βασικό μισθό τα 751 ευρώ (από 860 ευρώ που ισχύει σήμερα, δηλαδή μείωση 13%), με παράλληλη προειδοποίηση ότι αν τα δύο μέρη δεν έρθουν σε συνεννόηση, με την λήξη της μετενέργειας σήμερα, οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κατρακυλήσουν οι μισθοί τους στα 586 ευρώ.

Η εισήγηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, είναι η υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης στα 918 ευρώ μεικτά, έστω και την ύστατη στιγμή. «Η κατάσταση είναι τραγική, ακόμη και πριν τις νέες μειώσεις που ζητάνε», υποστηρίζει η κα Τσαγκατάκη, η οποία παραθέτει παραδείγματα εξαθλιωμένων συναδέλφων της: «Ο Βερόπουλος έχει απλήρωτους τους υπαλλήλους για 4 μήνες, όταν πέρσι είχαν υπογράψει μειώσεις 12%.

Οι υπάλληλοι στον Φωκά, είχαν συμφωνήσει να πληρώνονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, αλλά πάλι απλήρωτοι ήταν για 6 μήνες. Στα Σπρίντερ είχαν υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις με μείωση 17% το 2011 και 15% το 2012, με ουκ ολίγες περιπτώσεις υπαλλήλων που αμείβονταν με 250 ευρώ το μήνα για δήθεν 4ωρη απασχόληση, που στην πραγματικότητα ήταν 10ωρο και 12ωρο. Και τώρα έμειναν στο δρόμο, χωρίς απόλυση, χωρίς ταμείο ανεργίας».

Λύση της τελευταίας στιγμή προτείνει τώρα η ΕΣΕΕ, με την διαμεσολάβηση του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), δηλώνοντας ότι το ψαλίδι του 13% είναι διαπραγματεύσιμο. «Προτείνουμε να υπογράψουμε με τους εργαζόμενους ένα πρωτόκολλο διαπραγμάτευσης και να καθίσουμε με λευκό χαρτί να συζητήσουμε και να υπογράψουμε ως το τέλος του έτους μια νέα κλαδική. Συζητάμε το 13%, αλλά δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την περσινή κλαδική. Πρέπει να υπάρξει μια μείωση», δηλώνει στο newpost.gr ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βασίλης Κορκίδης.

 http://newpost.gr