Ούτε 10 εκατ. ευρώ δεν έχουν εισπραχθεί από τα χρυσά εμβάσματα του εξωτερικού. Πώς επιχειρείται τώρα να λυθούν τα χέρια των ελεγκτών για να συγκεντρωθούν έσοδα. Ποιοι φορολογούμενοι είναι «ανοιχτοί» σε φοροελέγχους… εξπρές.
Φοροελέγχοι εξπρές σε όλους τους φορολογούμενους είναι η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στο μεγάλο φιάσκο που διαπιστώνεται στηνυπόθεση των χρυσών εμβασμάτων στο εξωτερικό και την πρακτική αδυναμία ελέγχου, όχι όλων, αλλά τουλάχιστον ενός ικανού δείγματος πιθανών φοροφυγάδων.
Σύντομα, αν ψηφιστεί η τροπολογία που κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας και τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να δέχονται προσωρινό έλεγχο, όπως και οι επιχειρήσεις, χωρίς να μπλοκάρει μελλοντικά και τακτικός έλεγχος.
ΣΔΟΕ, εφορίες και λοιποί ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου θα μπορούν να κάνουν προσωρινούς ελέγχους «εξπρές» σε φυσικά πρόσωπα όπως ακριβώς συμβαίνει με τις επιχειρήσεις επικεντρώνοντας τον έλεγχο αποκλειστικά και μόνο στο σημείο που έχει «κεντρίσει» το ενδιαφέρον τους, χωρίς να ανοίγουν όλες τις χρήσεις και όλα τα ελεγκτικά αντικείμενα στο τραπέζι, διαδικασία που απαιτεί ακόμα και μήνες.
Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να απαντήσει στα προβλήματα που αντιμετώπισαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρης, όταν επιχείρησαν να «τρέξουν» την υπόθεση με τα εμβάσματα εξωτερικού.
Η υπόθεση είναι απολύτως χαρακτηριστική της κακοδαιμονίας που δέρνει τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου εξαιτίας των διατάξεων που ισχύουν.
Την περίοδο 2009-2011, συνολικά 54.246 φορολογούμενοι έβγαλαν στο εξωτερικό συνολικά κεφάλαια ύψους 22 δισ. ευρώ. Από αυτούς στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων πιάστηκαν 24.710 φορολογούμενοι με διαφορές εμβασμάτων- δηλωθέντων εισοδημάτων της τάξεως των 7 δισ. ευρώ, όχι απαραίτητα όλοι φοροφυγάδες.
Οι προσδοκίες εσόδων ήταν υψηλές, αλλά δυστυχώς για τον προϋπολογισμό και για τις τσέπες των ειλικρινών φορολογουμένων που πληρώνουν τους μπαταχτσήδες και τους φοροκλέφτες, διαψεύστηκαν γρήγορα.
Από τους 24.710 φορολογούμενους, οι οποίοι ήταν πρακτικά αδύνατο να ελεγχθούν, επελέγη ένα δείγμα 420 υποθέσεων που αφορούσαν το 40% των εμβασμάτων. Μέχρι σήμερα οι έλεγχοι που έχουν ολοκληρωθεί μετρώνται στα δάχτυλα, οι δε εισπράξεις φτάνουν δε φτάνουν τα 10 εκατ. ευρώ.
«Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορούσαν να επικεντρώσουν τον έλεγχό τους αποκλειστικά στο θέμα των εμβασμάτων, αλλά έπρεπε να διενεργήσουν τακτικό έλεγχο για όλα τα φορολογικά αντικείμενα και όλες τις ανοιχτές χρήσεις του φορολογούμενου,γεγονός που απαιτεί εξονυχιστικές διαδικασίες αλλά και μήνες ολόκληρους.
Με την τροπολογία τα πράγματα αλλάξουν. Φυσικά πρόσωπα, μη επιτηδευματίες, τα οποία δεν έχουν υπαχθεί σε οριστικό έλεγχο, θα μπορεί να υπαχθούν σε προσωρινό έλεγχο για το μερικό προσδιορισμό του εισοδήματός τους. Οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να διενεργούν προσωρινούς ελέγχους με ταχύτατες διαδικασίες ακόμα και για ένα φορολογικό αντικείμενο σε φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, ενώ ο προσωρινός έλεγχος δεν θα αποκλείει και μελλοντικό τακτικό.