Επιστροφή Νίμιτς σε άδηλο τοπίο.Συναντήσεις σε Αθήνα και Σκόπια για το θέμα της ονομασίας

Greek National Pride

nimits_hd-thumb-mediumΟ Μάθιου Νίμιτς επιστρέφει σε Αθήνα και Σκόπια την επόμενη εβδομάδα σε μία νέα προσπάθεια να βρει διέξοδο στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Με το βλέμμα στον προσεχή Δεκέμβριο, όταν και πάλι θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ο αμερικανός διπλωμάτης θα επιδιώξει να συμβιβάσει τα μέχρι στιγμής ασυμβίβαστα.

Ωστόσο, η πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών των δύο πρωθυπουργών Νίκολα Γκρούεφσκι και Αντ. Σαμαρά απέδειξε ότι το χάσμα μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων παραμένει μεγάλο. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός επιδιώκει να επιτύχει έναν πολιτικό διάλογο, ενδεχομένως με μία συνάντηση των δύτο ηγετών, κάτι που δεν θέλει η Αθήνα. Την ίδια στιγμή, επανέρχεται στη στρατηγική της εκμετάλλευσης του γενικότερου θετικού κλίματος που επικρατεί στην Επιτροπή για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Έστειλε μάλιστα επ’ αυτού σχετική επιστολή στον επίτροπο με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Η Αθήνα επιμένει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο, ωστόσο πάντοτε ελλοχεύει…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 260 επιπλέον λέξεις